Suroviny:
- 500 g - 550 g hladká špaldová mouka (podle tekutosti tvarohu)
- 250 g tvaroh ve vaničce (ideálně tučný)
- 50 ml vlažné mléko
- 100 g změklé máslo
- 2 střední vejce + 1 na potření
- 100 g xylitol
- 7 g sušené droždí - 1 balení
- 1/2 lžičky vanilky
- 1 lžíce rum
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 g mandle do těsta + 50g na posyp (plátky, sekané)
- 100 g sušené ovoce (rozinky, meruňky, brusinky..)
Postup:
V míse nejprve smícháme všechny suroviny, kromě mandlí a sušeného ovoce a vypracujeme hladké nelepivé těsto - začneme s 500 g mouky - pokud by lepilo, přisypte ještě 50 g mouky (každý tvaroh je jinak tekutý). Nakonec do těsta zapracujeme sušené ovoce a 50 g mandlí. Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou, poprášíme moukou a dáme kynout - 1h na teplém místě. Vykynuté těsto přendáme na vál, vypracujeme bochánek a necháme na plechu ještě 15 minout dokynout pod utěrkou. Mezitím si rozpálíme troubu na 160°C. Mazanec potřeme rozšlehaným vejce, posypeme zbytkem mandlí a můžeme naříznout do kříže. Pečeme v předehřáté troubě na cca 50 minut dokud nelepí na špejli - mazanec jsem cca po 30 minutách, kdy zezlátnul, překryla alobalem, aby se nespálil a dopekl. Po upečení můžeme pocukrovat moučkovým cukrem