Oolong - Polofermentované čaje
Oolong kromě toho, že je vynikající společník pro chvíle odpočinku, má tento polofermentovaný čaj unikátní účinky na lidský organismus. Pomáhá snižovat krevní tlak, díky antioxidantům chrání srdce a obsahuje větší množství zinku.
Čaj Oolong je tradiční čínský čaj a jeho slavný druh pochází z provincie Fuijan v Číně a získává se z listů, pupenů a větví rostliny Camellia Sinensis. Jedná se o stejnou rostlinu, která se používá k výrobě zeleného čaje, ale rozdíl je ve způsobu zpracování čaje. Čaj oolong lze konzumovat v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku a Indii.
Čaj oolong se vyrábí ze stejné rostliny, ze které se vyrábí zelený a černý čaj. Listy oolongu se však zpracovávají pomocí týmového procesu zvaného oxidace, při kterém jsou čajové lístky vystaveny vzduchu. To způsobí, že listy po určitou dobu fermentují a oxidují, na základě čehož listy získávají chuť, barvu atd. Čaje oolong jsou často formovány do pevně svinutých kuliček, které se postupně rozvinou, jak se čaj máčí, takže jsou vhodné pro více nálevů.
- Vitamíny – vitamín A, vitamín B, vitamín C , vitamín E a vitamín K
- Minerály – vápník, mangan, měď, karoten, selen a draslík
- Antioxidanty – polyfenolické sloučeniny jako katechiny, theaflavin, kyselina gallová, kyselina chlorogenová, EGCg atd.
- Kofein
- Aminokyselina – theanin
Stejně jako černé nebo zelené čaje si čaj oolong můžete vychutnat horký nebo ledový; teplota neovlivní všechny úžasné zdravotní přínosy. Při přípravě čaje jej nechte louhovat celých pět minut , abyste dosáhli maximální účinnosti.