Poslechněte si audioverzi článku!
Kvercetin jako možné řešení projevů alergie nejen na pyl
Přemýšleli jste někdy o tom, co dělá "superpotraviny" tak super? Nebo co mají společného nejlepší superpotraviny jako je červené víno, zelený čaj a borůvky? Odpověď je kvercetin! Přírodní sloučenina, která bývá spojována s dlouhověkostí, zdravím srdce, vytrvalostí a imunitou.
Kvercetin je druh antioxidantu, konkrétně flavonoidu, který se nachází v některých potravinách, včetně listové zeleniny, rajčat, bobulovitého ovoce nebo brokolice. Jedná se o rostlinný pigment, což je přesně důvod, proč se nachází ve tmavě zbarveném ovoci a zelenině. Mezi nejbohatší zdroje kvercetinu patří červená cibule, borůvky, jablka, červené víno, třešně, ostružiny, brusinky, rajčata, kakao, olivový olej, fazole a citrusové plody.
Přírodní antihistaminikum
Kvercetin je mezi alergiky znám hlavně pro svoje imunitu regulující schopnosti, neboť stabilizuje žírné buňky uvolňující histamin, které jsou hlavním spouštěčem alergických reakcí nejen na pyl, ale i jiných typů alergií, což z něj činí přírodní antihistaminikum. Je velmi efektivní při řešení příznaků senné rýmy, je-li nasazen alespoň 6 až 8 týdnů před pylovou sezónou. Příznaky senné rýmy asi ne třeba vyjmenovávat, každý si vzpomenete alespoň na jednoho člověka ve svém okolí, který se trápí rýmou, pšíkáním, slzením a svěděním očí. Alergie je v podstatě přecitlivělý imunitní systém, který kvercetin může srovnat do rovnováhy.
Podle mnohých studií je kvercetin považován za jeden z nejvíce se vyskytujících antioxidantů v lidské stravě a hraje důležitou roli v boji proti poškození volnými radikály a projevům stárnutí. Jako hlavní bioflavonoid v naší stravě pomáhá kvercetin zpomalit stárnutí, protože snižuje účinky oxidačního stresu. Oxidační stres probíhá u každého z nás a zvyšuje ho například špatná strava, vysoká úroveň stresu, nedostatek spánku a vystavování chemickým toxinům. I když jej tedy lze získat ze stravy, užívá se v doplňcích pro větší koncentraci.
Na co je kvercetin dobrý?
1.) Snižuje zánětIivost
Bioflavonoidy, včetně kvercetinu, jsou důležitými protizánětIivými látkami, protože působí jako antioxidanty, což znamená, že doslova bojují s přirozeným procesem oxidace, který v průběhu času probíhá. Buňky našeho těla jsou neustále pod útokem reaktivních molekul, známých jako volné radikály, které negativně ovlivňují fungování buněk. Tyto molekuly poškozují buněčné membrány, mění způsob fungování DNA a způsobují smrt zdravých buněk. Zá**ty jsou základem většiny onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, zhoršení kognitivních funkcí, některých duševních a autoimunitních onemocnění. V současné době lékaři i pacienti uvádějí, že užívání kvercetinu účinně bojuje proti:
- Ateroskleróze.
- Vysokému cholesterolu.
- Srdečním chorobám a problémům s krevním oběhem.
- Inzulínové rezistenci.
- Onemocnění, která souvisí s očima, včetně katarakty.
- Alergie, astma, senná rýma.
- Žaludeční vředy.
- Poruchy kognitivních funkcí.
- Potlačuje poškození DNA.
- Virových infekcí.
- Syndromu chronické únavy.
- Zá**tů prostaty, močového měchýře a vaječníků.
- Chronické infekce prostaty.
- Kožních potíží, včetně dermatitidy a kopřivky.
2.) Bojuje proti alergiím
Jste jedni z přibližně 40% lidí, kteří trpí sezónní alergií a to především na pyl? Příznaky alergie jsou kašel, slzení očí, kýchání a bolesti hlavy. Kvercetin je považován za přírodní antihistaminikum, který je účinný při snižování příznaků sezonních a potravinových alergií, astmatu a kožních potíží. Dokáže usměrnit žírné buňky, které produkují histamin.
Jedná se o látku, která se uvolní vždy, když imunitní systém zaregistruje potenciální "nepřátelskou látku" a jsou to právě histaminy, které následně způsobí nepříjemné příznaky, které alergii provází. Kvercetin může pomoci stabilizovat uvolňování histaminu z imunitních buněk a následně snížit příznaky jako je kašel, slzení očí, rýma, kopřivka, otoky rtů nebo jazyka a poruchy trávení. Kvercetin se používal ve starověkých čínských bylinných recepturách k blokování alergie na určité potraviny (například arašídy) a měl by být užíván 6-8 týdnů před začátkem alergie. O alergii na pyl se víc dozvíte v článku: Alergie na pyl: Příznaky, příčiny a strategie pro její zmírnění nebo i zničení.
3.) Podporuje zdraví srdce
Díky své schopnosti snižovat zá**t v těle a oxidační stres se předpokládá, že kvercetin je vhodný pro osoby s onemocněním srdce a cév.1 Konzumace ovoce a zeleniny, které obsahují flavonoidy, je spojena s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i smrtí u starších osob. Taktéž je menší riziko vzniku cukrovky 2. typu a obezity. Hovoří se také o tom, že různé druhy flavonoidů jako je kvercetin, resveratrol a katechiny, mohou pomoci snížit riziko aterosklerózy. Což je hromadění plaku v tepnách, který pak mechanicky brání v průtoku krve a je to jeden z hlavních rizikových faktorů infarktu a mozkové mrtvice (záleží na tom v jakém místě k blokaci dojde).
Jistě jsme všichni slyšeli o pozitivních účincích červeného vína na naše srdce. Je to proto, že červené víno je přirozeným zdrojem kvercetinu a neméně známého resveratrolu. Je to jedna z hlavních složek v červeném vínu, která je spojována se zdravím kardiovaskulárního systému.
4.) Snižuje hladinu kyseliny močové
Zvýšená hladina kyseliny močové způsobuje DNU, zánětIivé onemocnění, pro které je charakteristické ukládání krystalů soli do kloubů, šlach a ledvin. Až z 90% je to způsobeno špatnou životosprávou a to především přejídáním. Vysoký příjem bílkovin, tuků a cukrů s nedostatkem pohybu. Častěji se vyskytuje u mužů, než u žen a právě kvercetin hladinu kyseliny močové pomáhá snižovat. Studie zjistila, že u zdravých mužů s vyšší hladinou kyseliny močové, kteří užívali 500 mg kvercetinu denně po dobu čtyř týdnů, se snížila hladina kyseliny močové v průměru o 26,5 µmol / l.3
5.) Pomáhá bojovat proti bolesti
Suplementace kvercetinu může pomoci snížit bolest spojenou s autoimunitními onemocněními, jako je artritida, nebo infekce prostaty a dýchacích cest. Některé menší studie ukazují, že lidé, kteří mají bolesti močového měchýře, jehož příčinou je probíhající infekce (což způsobuje naléhavou potřebu na močení, otoky a pálení), mají méně příznaků při užívání kvercetinu.4 Flavonoidy jsou také spojeny s mírnějšími příznaky při zá**tu prostaty a revmatoidní artritidy. Existují důkazy, že pacienti s revmatoidní artritidou, kteří přechází z klasické západní stravy na jídlo s vyšší obsahem antioxidantů, zaznamenávají menší bolesti.
6.) Chrání před neurologickými poruchami
Existuje studie, která potvrzuje, že kvercetin má neuroprotektivní vlastnosti. Díky své schopnosti chránit mozek před oxidačním stresem a zá**ty je tak i menší riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba nebo demence. Studie z roku 2018 dospěla k závěru, že kvercetin má ochrannou funkci při Alzheimerově chorobě a podávání kvercetinu pacientům v prvním a druhém stádiu choroby zlepšuje kognitivní funkce.5
7.) Zvyšuje imunitní funkce
Ukazuje se, že kvercetin pomáhá zvyšovat imunitní funkce a předchází náchylnosti k nemocem, které mohou nastat, když někdo intenzivně trénuje a tělo tak jde až do fáze vyčerpání.
8.) Může zlepšit energii a vytrvalost
Kvercetin se přidává do některých sportovních doplňků, protože se předpokládá, že pomáhá zvyšovat sportovní výkon a vytrvalost, pravděpodobně díky jeho vlastnosti zvyšovat průtok krve. Vědci z fakulty aplikované fyziologie na Georgia Institute of Technology zjistili, že kvercetin výrazně zvyšuje schopnosti při vytrvalostním tréninku.6
9.) Snižuje krevní tlak
Ve studiích se zjistilo, že kvercetin pomohl snižovat krevní tlak u mužů s hypertenzí. Muži užívali 730 mg kvercetinu denně a zjistilo se, že kvercetin snižuje systolický krevní tlak o 7 mmHg a diastolický o 5mmHg. Navíc to vypadá, že antioxidanty chrání tělo před zvýšením hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Lidé, kteří konzumují potraviny bohaté na flavonoidy, mají obvykle nižší hladinu cholesterolu a tím i menší riziko vysokého krevního tlaku.
Pro zvýšení účinku je dobré užívat kvercetin s enzymem z ananasu bromelainem
Kvercetin máme ve dvou variantách. První je v kapslích, kde je kromě kvercetinu přidán také bromelain, který zvyšuje jeho vstřebatelnost. Sám o sobě nevstřebává příliš dobře, proto je důležité jej užívat spolu jídlem, popřípadě právě s bromelainem a vitamínem C. To může zvýšit množství kvercetinu, které naše tělo vstřebá. Pro každého, kdo má intenzivní alergie, doporučuji užívat kvercetin, bromelain a vitamín C současně a včas před pylovou sezónou. Alespoň 6 až 8 týdnů dopředu. Spolu s dalšími bioflavonoidy byly kvercetinu prokázány antivirové a antialergické účinky a právě to je důvod proč je dnes kvercetin tolik vyhledáván. S nástupem sezónních alergií může totiž pomoci minimalizovat jejich příznaky.
Stejně můžete přidat kvercetin ve formě samostatného prášku, který je vhodnější pro osoby s histaminovou intolerancí nebo pro osoby alergické na citrusy. BrainMax kvercetin v prášku je totiž extrahován z rostliny Sophora japonica, nebo ji také můžete znát pod českým názvem jako Jerlín japonský. Jde o rostlinu, která je patrně nejbohatším zdrojem nejrůznějších flavonoidů, včetně kvercetinu. Jedná se o 100% přírodní produkt vhodný pro vegany bez aditiv a konzervantů s maximální koncentrací 96%.
Veronika Halusková
Reference
1. Does Quercetin Improve Cardiovascular Risk factors and Inflammatory Biomarkers in Women with Type 2 Diabetes: A Double-blind Randomized Controlled Clinical Trial, Maryam Zahedi, Reza Ghiasvand, Awat Feizi, Gholamreza Asgari, and Leila Darvish