Med a včelí produkty
Dnes si pravděpodobně všichni uvědomujeme důležitost včel na lidskou existenci. Je to také jeden z důvodů, proč bychom si včel měli vážit. Nicméně není to jediný důvod. Včely pro člověka už od pradávna mají své významné místo především v lidové medicíně. Díky tomu, že si člověk včely přemístil blíže k domovu a naučil se včelařit, můžeme nyní využívat mnohem víc než pouze med.
Včely nerovná se pouze med
Příroda sama je neuvěřitelně velkou ošatkou zdraví. Na to jsme bohužel postupným vývojem nejrůznějších léků zapomněli. Pravděpodobně nejvíc máme včely spojeny s produkcí medu. Ve skutečnosti je med víc než je kvalitní sladidlo, protože kromě příjemné chuti obsahuje nejen vitamíny, ale také minerály, ze kterých můžeme jmenovat například hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje důležité flavonoidy, které mají význam pro náš imunitní systém. Kromě toho med obsahuje enzymy a podílí se vyváženém mikrobiomu. Medy můžeme mít buď bylinné, které pochází z nejrůznějších rostlin, nebo pak lesní tzv medovicové. Ty se neliší pouze místem sběru, ale včely jej poněkud odlišně zpracovávají. Medovicový med vzniká z nektarů takzvané medovice (stromy). Po uložení nektaru do plástů dojde vlivem tepla k odpaření přebytečné vody a vzniká med.
Jak vybrat správný med?
Častým tématem při výběru kvalitního medu je jeho krystalizace. V tomto je poučka jednoduchá. Pokud med po čase krystalizuje, je to známka toho, že se jedná o kvalitní produkt. Nejedná se tedy o jeho vadu. Určitě také záleží na tom, odkud med pochází. Naše Brainmarket medy, stejně jako ostatní produkty, pochází z CHKO Bílé Karpaty, které patří mezi jedno z nejčistších míst v zemi.
Včelí mateří kašička
Omezit včely pouze na med by byla nesmírná škoda. Mezi další fascinující produkty, které můžeme od včel s pokorou přijímat patří včelí mateří kašička. Mateří kašička je smetanově žlutá, má typickou vůni a štiplavou chuť. Jedná se o výměšek hltanových žláz mladých včel, kterým je krmen mateří plod (včelí královna) po celou dobu svého vývoje a královna po dobu kdy klade vajíčka. Jedná se tedy o nejvýživnější včelí produkt, který můžeme v podobě kůry posílit imunitní systém.
Propolis
Dalším včelím produktem je propolis. Jedná se o tmavě hnědou tekutinu, která obsahuje směs bioaktivních látek. Vzniká z pryskyřic pupenů dřevin a květů a výměšky hlavových žláz včel. V úlu včely využívají propolis jako izolaci a používají jej jako obranu proti škůdcům. Z těchto důvodů se člověk naučil využívat propolis jako efektivní podporu hojení hnisavých ran. Med obsahuje vodu, vitamíny, minerály a potřebné enzymy, které tělu dodají energii.
Pyl Perga
Pylu Perga se přezdívá plástový pyl, protože vzniká z květového pylu, který včely mění pomocí enzymů. Jedná se o poměrně složitý proces fermentace, který pro člověka znamená vysokou biologickou dostupnost než klasický včelí pyl. Zajímavostí je to, že jako jedna z mála přírodních složek obsahuje vitamín B12 (cyanocobalamin). Tímto je včelí pyl perfektní potravinou pro vegetariány. Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a ve většině případů nevyvolává alergické reakce.
Jedno mají včelí produkty společného a tím je pozitivní vliv na lidský organismus. Všechny mají antiseptické a antibakteriální vlastnosti, podílí se na silnějším imunitním systému, podporují zdravý a vyvážený střevní mikrobiom a svými nutričními hodnotami se opravdu jedná o ty pravé poklady, které příroda nabízí.