Luštěniny
Luštěniny mají dlouhou historii, včetně záznamů o jejich konzumaci na Středním východě před více než 11 000 lety některými z nejstarších civilizací. Dnes jsou potravinou používanou v různých kuchyních napříč celým světem. Luštěniny jsou skvělým zdrojem několika důležitých živin, včetně široké škály vitamínů, minerálů ale především rostlinných bílkovin a vlákniny.
Velkou součást stravování našich předků, tvořily z velké části luštěniny, což s dnešní dobou téměř nemůžeme srovnávat. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit třikrát týdně. A ruku na srdce, realita tomu mnohdy neodpovídá. Historicky se luštěniny objevovaly v jídelníčku našich předků především díky nedostatku masa a díky jejich sytícím vlastnostem. Jelikož dnes je dostupnost masa v západním světě téměř neomezená, maso jednoznačně převažuje a luštěniny mnozí vypustili z jídelníčku úplně.
Jednou z mnoha výhod luštěnin je hlavně to, že se jedná o potravinu, která je doposud čistá, bez úprav a zásahů v zemědělství. Luštěniny mají nezanedbatelné množství vlákniny (cca 15g), díky které jsou schopny nás na dlouhou dobu nasytit. Proto jsou součástí nejen racionálního stravování, ale jsou také doporučovány v redukčním režimu. A jelikož je západní stravování chudé na vlákninu (dokonce se uvádí, že nemáme ani polovinu doporučeného denního příjmu), luštěniny mohou být vhodnou potravinou, jak tento deficit změnit. Kromě toho se jedná o potravinu vhodnou pro diabetiky, protože luštěniny mají nízký glykemický index (GI < 50). Škroby, které luštěniny obsahují se díky vyššímu obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a nedochází k prudkému vzestupu glykémie.