BrainMax Kombucha starter, BIO, 100 ml Živá kultura pro přípravu kombuchy, balení obsahuje 1 dávku // * CZ-BIO-001 certifikát

Kód: 46568
339 Kč
Skladem (>5 ks)
Možnosti doručení

Pokud jste si oblíbili kombuchu, můžete si ji nyní připravit i sami doma. Kombucha starter je tekutina, díky které si vytvoříte scooby - počáteční živou kulturu a následně si můžete připravovat kombuchu pravidelně. První nálev (scoby) se dělá z 900 ml a 150 ml se dává na další nálev. Takže v první várce vytvoříte 750 ml kombuchy. Pokud se o scoby dobře staráte, žije dál a můžete ji opakovaně používat.

Detailní informace

Rychlá expedice
Rychlá expedice
Produkty máme opravdu skladem.
Odborné poradenství
Odborné poradenství
Jsme zkušení. Rádi poradíme!
Testujeme, co prodáváme
Testujeme, co prodáváme
Ověřujeme vysokou kvalitu produktů.
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1 500 Kč.

Detailní popis produktu

Zdravá kombucha u vás doma 

Kombucha je fermentovaný nápoj a přestože základní surovina připomíná houbu, nejedná se o houbu v pravém slova smyslu. Přesněji řečeno jde o speciálně vyšlechtěnou mikrobiální kulturu, která je zodpovědná za celý fermentační proces.

kombucha osvezujici
traveni

Kombucha a trávení

Naše střeva jsou osídleny miliardami bakterií a mikroorganismů, které mají pro naše zdraví nepostradatelný význam. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů, kdy na jedné straně stojí bakterie, které nám škodí a na straně druhé bakterie, které nám pomáhají. K dosažení rovnováhy mezi těmito bakteriemi nám mohou pomoci některé potraviny. Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo právě kombucha obsahují živé mikroorganismy. Jelikož je kombucha produktem fermentace, vzniká řada probiotických kmenů, které jsou důležité pro vyvážený střevní mikrobiom. Kombucha je díky procesu fermentace bohatá na probiotické kmeny především z řady saccharomyces.

Co je fermentace?

Fermentace je proces, kdy dochází ke kvašení pomocí probiotických kmenů a trošky cukru. Během procesu živé kultury konzumují cukr a vytvářejí organické kyseliny, plyny a alkohol. Tradičně se fermentace používá nejen u mléčných produktů, ale také zeleniny (kvašené zelí, kimchi) a jiných potravin. Fermentací se tvoří probiotické kmeny, které jsou pro člověka nepostradatelné a prospívají nejen našemu střevnímu mikrobiomu, ale díky tomu i posilují imunitní systém.

Výhody BrainMax Kombucha starter:

  • BIO kombucha SCOBY pro přípravu počáteční kombuchy.
  • Při správné péči můžete později připravit i větší množství kombuchy.
  • Kulturu můžete opakovaně používat.
  • Vytvoříte kombuchu, která bude mít chuť přesně podle Vašich představ.
  • Můžete přidat nejen množství cukru podle sebe, ale také můžete kombuchu obohatit.
kombucha
Kombucha postup

Jak připravit kombuchu?

  1. Uvařte čaj a oslaďte ho.
  2. Smíchejte vodu, vychladlý čaj a vlijte starter.
  3. Přikryjte látkou.
  4. Nechte fermentovat 7-14 dní při pokojové teplotě.
  5. Slijte nápoj do láhve a uchovejte scobu.
  6. Vychutnejte si osvěžující kombuchu!

Jaký cukr můžu použít?

  • Třtinový cukr: Pokud chcete experimentovat, zkuste hnědý nebo surový cukr. Ty obsahují více melasy, což vaší kombuche dodá tmavší barvu a bohatší chuť.
  • Bílý cukr: nejlépe si dokáže poradit klasický bílý cukr, proto je běžně ve výrobě kombuchy preferován.
  • Med: Pro něco úplně jiného můžete vyzkoušet kombuchu, která se fermentuje s medem a zeleným čajem. Tato varianta má jemnější chuť a světlou barvu.

Jaká teplota by při výrobě kombuchy měla být?

 

Pro ideální výrobu kombuchy je nejlepší udržovat teplotu mezi 21 a 25°C. Pokud je chladněji, fermentace bude pomalejší. Naopak vyšší teplota znamená rychlejší fermentaci a více kvasinek. Kvasinky můžete poznat podle hnědých nití na SCOBY nebo v kombuše. Jen si dejte pozor, ať jich není moc, protože to může změnit chuť nápoje.

Mohu použít i jiná sladidla jako je například stévie?

 

Ne. Cukr je potřebný pro výrobu kombuchy, protože mikroorganismy jej používají k fermentaci. Díky tomu vzniká nápoj plný probiotik. Ale nebojte se, tento cukr je pro mikroorganismy, ne pro vás. Pokud chcete kombuchu osladit před pitím, můžete přidat trochu sladidla nebo stévii.

Jaký čaj k výrobě kombuchy mám použít?

 

Kombucha se obvykle vyrábí z černého nebo zeleného čaje, někdy i z kombinace obou. Lze použít i jiné druhy čaje a někteří lidé s nimi mají dobré zkušenosti. Ale pro nejlepší chuť a zdravotní přínosy kombuchy je dlouhodobě nejlepší používat jen černý nebo zelený čaj. Tyto čaje také pomáhají udržet kulturu zdravou.

Co když si chci od výroby kombuchy odpočinout?

 

Když potřebujete přestávku od výroby kombuchy, můžete SCOBY s trochou kombuchy (asi 200-300 ml) snadno uložit. Vyndejte SCOBY čistýma rukama a dejte ji s trochou kombuchy do čisté skleněné dózy s víčkem. Nezavírejte víčko úplně, aby byl přístup vzduchu a nedošlo k výbuchu. Skladujte v lednici, dokud nebudete chtít SCOBY zase použít.

BIO certifikace CZ-BIO-001

Náš kombucha starter má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství EU / mimo EU.

Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku! 

Složení:  voda*, černý čaj*, cukr*, probiotické kultury*. *z ekologického zemědělství. Minimální trvanlivost (číslo šarže) na spodní straně.

Upozornění: Uchovávejte v suchu, chladu a nevystavujte přímému slunečnímu záření. Neotevřený produkt uchovávejte na suchém a chladném místě. Po otevření musí být starter ihned použit. Fermentované produkty mohou obsahovat stopy alkoholu a histaminu. V případě těhotenství, kojení, nebo podávání kefíru dětem se poraďte s lékařem. Pokud s kombuchou začínáte, doporučujeme začít s menším množstvím (100 ml) a postupně přidat.

Původ: Bulharsko

Distributor: BRAINMARKET s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava

Hmotnost: 100 ml.

Doplňkové parametry

Kategorie: BrainMax®
Forma: Tekutina
Pro jedince řešící: Zdraví střev a trávení
Typ: Směs
Velikost balení: 100 ml
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
4x
Nevyplňujte toto pole:
1
Avatar autora | 20.9.2024
Vše provedeno, dle návodu, ale scooby se nevytvořila.
KB Avatar autora Kateřina Bortlíková (Administrátor) 20.9.2024
Milá Kateřino, děkuji za vaši zprávu. Je mi líto, že se SCOBY nevytvořila podle očekávání. Někdy může trvat déle, než se kultura začne správně tvořit, nebo mohou být podmínky při výrobě suboptimální (například teplota, hygiena nebo kvalita čaje). Doporučuji zkusit proces zopakovat a ujistit se, že je teplota prostředí mezi 24-29 °C. V těchto dnech kdy jsou vysoké teplotní výkyvy je to běžná chyba. Do emailu vám pošlu ještě další doporučení, společně zjistíme proč se vám to nedaří. Mějte se krásně. Kateřina
5
F Avatar autora | 20.8.2024
Dobrý den všem, kteří tu píší, že jim kombucha zplesnivila. Rád se s vámi podělím o téměř jistý návod, jak to udělat, aby vám kombucha plesnivit nezačala. Důležité je uvědomit si, že pracujeme s mikroorganismy a také, že mikroorganismy jsou úplně všude kolem nás. Pokud v našem případě chceme vypěstovat kulturu kvasinek a bakterií určitého typu, musíme se v domácích podmínkách přiblížit tzv. aseptické práci. V domácích podmínkách můžeme učinit toto: Umýt povrchy, kde budeme pracovat, umýt náčiní (lahvička, konvice atd.), se kterým budeme pracovat a v neposlední řadě si pořádně umýt ruce. Nejlépe bude ale fungovat dezinfekce (jak pro ruce, tak pro povrchy). Jenomže mikroorganismy se nacházejí i ve vzduchu a čaji. Kdybychom nechali misku s médiem volně ležet, tak nám do ní spousty mikroorganismů napadá, abychom tomu (=spádu mikroorganismů) zabránili u kombuchy můžeme pracovat pod digestoří, kterou zapneme na vysoký výkon. S čajem si poradíme tak, že jej dáme v kontakt s čerstvě uvařenou vodou, tím způsobíme teplotní šok, který je pro většinu mikroorganismů eliminační. Proto ale doporučuji používat čaje, kterým vysoká teplota nevadí (=typicky supermarketové) /jiné mohou kvůli vysokému obsahu tříslovin snadno hořknout/. Pokud budeme s čajem nějak manipulovat, musíme ho již přikrýt (třeba když jej dáváme vychladit na pokojovou teplotu), také nezapomeneme, že se snažíme dotýkat co nejméně věcí a pokud jsme se dotknuli něčeho, co jsme před tím nemyly/nedezinfikovali, musíme si opět umýt/vydezinfikovat ruce - to doporučuji před a po jakékoliv operaci s čajem nebo kulturou. Důležité je toto dodržovat (digestoř, vyšší čistota) při nalívání starteru do na pokojovou tpelotu vychladlého čaje. Kombuchu pak stačí přikrýt například papírovým kapesníčkem/papírovou utěrkou z dosud neotevřeného obalu, anžto byl ještě vystaven malému styku s nechtěnými mikroorganismy. Tak snad se zadaří, držím palce! (samozřejmě se může povést kombucha i bez těchto připomínek, záleží na mikrobiální čistotě prostředí, (která ovšem může být vyšší i v čistých domácnostech). Brainmarket/Brainmax může uvažovat o mém přijetí do jejich týmu, kdyby jej chtěli posilnit. :) Zdravím Filip
KB Avatar autora Kateřina Bortlíková (Administrátor) 20.8.2024
Dobrý den, Filipe, děkujeme za podrobný a užitečný návod, jak správně pracovat s kombuchou a předejít jejímu plesnivění! Oceňujeme, že jste se podělil o své zkušenosti a tipy. Vaše připomínky a rady mohou být pro mnoho lidí velmi přínosné, a věříme, že díky nim bude výroba kombuchy v domácích podmínkách úspěšnější. A pokud byste měl zájem stát se součástí našeho týmu, neváhejte se ozvat! Rádi se podíváme na možnosti spolupráce. Mějte se krásně, Kateřina
1
PP Avatar autora | 29.5.2024
Vše jsem udělala dle návodu kombucha zplesnivěla.
KB Avatar autora Kateřina Bortlíková (Administrátor) 29.5.2024
Dobrý den Petro, moc mě to mrzí, určitě vám budu volat a společně přijdeme na ten důvod proč se to stalo. Prozatím se mějte krásně. Kateřina
1
RP Avatar autora | 7.5.2024
Podobně jako Eliška, kombuchu jsem připravil podle návodu, ale scoba se v ní nevytvořila.
KB Avatar autora Kateřina Bortlíková (Administrátor) 7.5.2024
Dobrý den Radime, děkujeme za informaci, mrzí nás že se kombucha nepodařila vytvořit. Budeme Vás kontaktovat a společně se na to podíváme. Děkuji a hezký den Kateřina
1
E Avatar autora | 24.3.2024
Vše jsem udělala přesně podle návodu, bohužel se kombucha neudělala, ale zplesnivěla.
KK Avatar autora Kristýna Kolaříková (Administrátor) 25.3.2024
Krásný den, Eliško :-) Děkujeme Vám za sdělení zpětné vazby. Mrzí mne, že se Vám nepodařilo kombuchu připravit. Budu Vás v nejbližší době telefonicky kontaktovat a ráda s Vámi tuto situaci proberu. Mějte se zatím moc hezky, Kristýna.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Značka BrainMax Pure® představuje jednak nutričně bohaté superpotraviny organického původu dovezené z celého světa, ale hlavně nově také potraviny z vlastní potravinářské výroby. Najdete mezi nimi ořechové krémycookiesky (sušenky), či granolyVšechny naše produkty mají vysoký obsah BIO surovin (70 % a více, granoly dokonce téměř 100 %!), při výrobě nepoužíváme polotovary, klademe důraz na jednoduché a výživné složení. Granola je skvělá na snídani, cookies je ideální svačinka kamkoliv a ořechové krémy v mnoha příchutích jsou opravdovou pochoutkou.