Zelené čaje BrainMax Pure
Kvalitní zelený čaj dodá vašemu tělu energii, je plný antioxidantů a stimuluje nervovou soustavu. Kromě již zmíněných pozitivních účinků je také dobrý pro podporu paměti, zvýšení výkonnosti a udržuje dobrou náladu.
Původ a zpracování zeleného čaje
Původ zeleného čaje začal v Číně, sahá až do roku 2737 př. n. l. V posledních několika desetiletích popularita zeleného čaje neustále roste. Ve většině obchodů s kávou a čajem lze najít řadu nápojů ze zeleného čaje, od horkého jasmínového zeleného čaje až po ledový matcha. Kromě jeho všestranných chutí dochází k mnoha zdravotním objevům díky vysokému množství antioxidantů. Čím více se o tomto úžasném čaji dozvídáme, tím působivější a prospěšnější se stává.
Čaj pochází z rostliny Camellia Sinensis. Ať už je černý, zelený nebo bílý, způsob oxidace povolené během cyklu sušení určuje barvu čaje. Zelený čaj patří mezi listy s kratší dobou sušení asi jeden až dva dny, aby se zabránilo oxidaci. Kratší doba sušení zajistí, že si listy uchovají zelenou barvu. Když se vlhkost odpaří, přejdou listy do procesu zahřívání k vaření. Způsoby ohřevu se mohou lišit v závislosti na technice a regionu. Čínské zelené čaje využívají způsob vypalování na pánvi, kdy se čaj praží na pánvi nebo wok, takže mají bledší barvu. Japonská metoda spočívá v hlubokém napařování čajů, které jim dodává jasnější zelenou barvu. Posledním krokem je ruční srolování, stočení nebo zkroucení čajových lístků, aby se vyždímala přebytečná voda nebo míza.
Pár oblíbených druhů zeleného čaje
Gunpowder - jedná se o nejoblíbenější druh čínského zeleného čaje, pěstovaný v provincii Zhejiang v Číně. Gunpowder dostal své jméno, protože čajové lístky jsou srolovány a mají specifickou chuť.
Dragonwell (Long Jing) - stejně jako Gunpowder roste tento čaj v provincii Zhejiang v Číně. Čajové lístky jsou ploché, mají jasný nefritový odstín a mají čistou a jemnou chuť.
Sencha - nejběžnější zelený čaj z Japonska a ten, který je často považován za „čaj všedního dne“. Tento čaj je přímo vystaven slunečnímu záření a zpracovává se metodou varu (odvaru), která mu dodává jasně travnatou chuť.