Vitamín E
Vitamin E není jen jeden vitamin; je to vlastně skupina sloučenin rozpustných v tucích. Existuje osm různých druhů vitaminu E, přičemž alfa-tokoferol je nejběžnější formou v těle. V těle se může při nadbytku ukládat v tukových zásobách a játrech.
Jednou z nejpodstatnějších vlastností vitamínu E, jsou jeho antioxidační vlastnosti. Pomáhá tedy v boji proti volným radikálům. Vitamínu E by měli mít dostatečné množství především kuřáci, kteří jsou přímo zasaženi působením volných radikálů (jedna z příčin působení volných radikálů) a tabákové výrobky přímo snižují hladinu tohoto vitamínu. Nedostatek vítamínu E se může projevit ztrátou svalové koordinace a zhoršením zraku a řeči. Existují specifické situace, kdy může dojít k nedostatku tohoto vitamínu. Mohou být ohroženi lidé, kteří mají problémy se vstřebáváním tuků, což je častý problém těch, kteří bojují se zá***livým onemocněním střev, Crohnovou chorobou, onemocněním jater nebo nedostatečností slinivky břišní. Ti, kterým byla diagnostikována cystická fibróza nebo lidé, kteří podstoupili operaci bypassu žaludku.
Vitamín E pomáhá optimalizovat cholesterol, regeneruje pokožku, podílí se na kvalitě vlasů, optimalizuje hormony, pomáhá při PMS (premenstruačního syndromu), podílí se na funkcích zraku, může pomoci osobám s poklesem kognitivních vlastností, zlepšuje fyzickou odolnost a v těhotenství se podílí na vývoji a růstu plodu.