Suroviny:
Na 2 porce
Těsto:
- 200 g špaget
- 50 g baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/3 lžičky soli
- špetka pepře
- 45 g piniových oříšků
- 100 ml vody z uvařených těstovin
Postup:
Špagety uvařte dle návodu v osolené vodě a zhruba 100-150 ml si před scelením těstovin dejte stranou. Do mixéru hoďte baby špenát, česnek, sůl, pepř, olivový olej, lahůdkové droždí, citronovou šťávu a piniové oříšky. Začněte mixovat a posupně přidávejte vodu z těstovin, množství vody upravte dne konzistence omáčky, my použili 100 ml. Hotovou omáčku dochuťte dle chuti solí a ohřejte spolu se špagetami. Špagety můžete servírovat spolu s nastrouhaným parmazánem, nebo můžete jako my zvolit rostlinnou alternativu v podobě oříškové strouhanky. Strouhanku připravíte jednoduše rozmixovaním zhruba 60g oříšků a semínek spolu s 2 lžícemi lahůdkového droždí a špetkou soli. My použili kešu, pistácie, lněné semínko, piniové oříšky a dýňové semínko. Zbytek strouhanky můžete dát do krabičky a uchovávat v lednici, spotřebujte ji však nejlépe do 2 dnů.