Suroviny:
- 280 g portobella
- 100 g bílé nevařené quinoy
- 1 velká bílá cibule
- 3 stroužky česneku
- Svazek petrželové natě
- 2 středně velká rajčata
- 50 g zelených oliv
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- veganská alternatíva syra (na posypanie)
- 3 lžíce strouhanky
- 3 - 4 ks cherry rajčátek
- Špetka himalájské soli
- Mletý černý pepř
- Olivový olej
Postup:
Žampióny omyjeme, opatrně vyjmeme vnitřek a dáme zatím stranou. Nakrájíme si cibuli, rajčata, olivy a česnek. Quinou před vařením necháme stát ve studené vodě po dobu cca 10 minut. Poté vaříme doměkka (podobně jako rýži hrneček quinoy = cca 2 hrnečky vody). Jakmile se quinoa uvaří, ve větší pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme vnitřek ze žampiónů a restujeme pár minut. Poté přidáme nakrájená rajčata, petrželovou n ať, olivy, česnek, quinou, bylinky a dochutíme. Směs vaříme 2-3 minuty, dokud se suroviny nespojí. Jakmile směs máme hotovou, připravíme si plech vystlaný pečícím papírem a uložíme na něj žampiony. Žampiony ještě potřeme zevnitř i vnější strany směsí oleje, bylinek a česneku. Následně už jen plníme předem připravenou směsí a posypeme strouhankou a sýrem. Nakonec přidáme navrch nakrájené cherry rajčata a bylinky. Pečeme 5-10 minut na 180 stupňů. Nakonec přidáme na vrch nakrájené cherry rajčata a čerstvé bylinky. Pečeme cca 5 - 10 minut na 180 stupňů. Podáváme s pečenou dýní, brambory nebo zeleninovým salátem.