Pastýřský koláč
1 hodina
18.02.2023
Postup
- Nejprve si připravte zeleninou směs a to tak, že smícháme vegan nudličky vývarem. Nechte 10 minut odležet. Občas promíchejte.
- Na oleji orestujte cibuli, česnek a papriku, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí. Přidejte houby a pár minut restujte. Přidejte mrkev, kořenovou petržel, řapíkatý celer, tymián, šalvěj, oregano, sambal Oelek, sůl a pepř a pokračujte ve vaření při vysoké teplotě po dobu několika minut.
- Přidejte vývar, rajčatový protlak a namočené vegan nudličky. Nechejte vařit, dokud zelenina téměř nezměkne, to trvá asi 10 minut. Nakonec přidejte balzamikový ocet, cukr a podle potřeby ještě sůl a pepř.
- Zapékací mísu vymažte olejem a vysypte případně strouhankou. Na dno misky rozetřete zeleninovou omáčku.
- A jdeme na kaši. Brambory a celer uvařte ve vodě bez soli. Vařte doměkka. Kořenovou zeleninu sceďte, ale nezapomeňte nechat trochu vody do kaše.
- Brambory a celer rozšťouchejte nejlépe šťouchadlem na brambory. Přidejte mléko, máslo nebo olej, vodu z vaření, muškátový oříšek, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Bramborovou/celerovou kaši rozetřete na zeleninovou směs v pekáčku. V případě potřeby posypejte strouhankou, solí, pepřem a na kostičky nakrájeným studeným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia s cirkulací horkého vzduchu asi 35 minut. Pokud chcete zlatavější kůrku, zapněte troubu na posledních 10 minut na 200 stupňů Celsia
TIP: Podávejte s nakrájeným mrkvovým salátem a kouskem chleba. Jídlo je vhodné k zamražení.