Tuky
Tuky jsou nedílnou součástí správné životosprávy, mimo jiné pro správné využití vitamínů, které jsou rozpustné právě v tucích. Tuky jsou jednou z hlavních živin, které jsou pro náš život nezbytné.
Tuky jsou tvořeny triglyceridy. Jejich molekuly jsou složeny z atomů uhlíků a vodíku, z jejichž složení se odvozuje zda jde o dobrý nebo špatný tuk. Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%.
Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Jsou zdrojem mastných kyselin. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Tuky jsou důležitou součásti struktury buněk. Chrání srdce, snižují špatný cholesterol v krvi.
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 (řepkový olej, ryby). Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku, protože mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a mají prokazatelně vliv na správnou činnost mozku.