Trávení a probiotika
Probiotika jsou důležitá k udržení rovnováhy střevního mikrobiomu což jde ruku v ruce spolu s celkovým trávením. Zvlášť při zatížení organismu antibiotiky a narušení střevní mikroflory je potřeba vyvážit probiotiky. V nabídce můžete najít jak probiotika, tak doplňky stravy sloužící k podpoře trávení.
Trávení je metabolický biochemický proces, jehož cílem je absorpce živin z potravy. Potrava je rozkládána na jednodušší menší látky, které mohou být tělem absorbovány. Celý trávicí proces a zdraví gastrointestinálního traktu můžeme z velké části ovlivnit a tím i zmírnit nepříjemné příznaky, které často způsobuje jak nedostatečná funkce enyzmů, tak i nevyvážený mikrobiom.
Proces trávení a jak jej podpořit
Trávení začíná již v ústech, kdy slinné žlázy produkují trávicí enzymy, rozkládající během žvýkání složitější molekuly škrobu na jednodušší. Enzym zvaný amyláza štěpí škroby (komplexní uhlohydráty) na cukry, které tělo může snadněji absorbovat. Sliny také obsahují enzym lipázu, který štěpí tuky. Z úst potrava putuje do žaludku, kde se mísí s žaludeční kyselinou (kyselina chlorovodíková), která má na starost štěpení bílkovin. Žaludeční kyselina je potřebná k aktivaci endogenních trávicích enzymů, správnému trávení potravy a uvolňování živin (zejména vápníku, hořčíku, železa, vitaminu C, vitaminu B12 a folátu) a hlavně k ochraně před patogeny. Potrava s žaludeční kyselinou se poté přesune do tenkého střeva, které stimuluje uvolňování střevní šťávy obsahující pankreatické enzymy (kde se produkuje většina enzymů) hydrogenuhličitan sodný a žluč. Tato střevní šťáva se mísí s potravou a spolu s enzymy ji společně rozkládá. To umožňuje vstřebávání živin do krve přes tenké střevo.
Trávení probíhá v žaludku a ve střevě, proto je vhodné mít tyto orgány z gastrointestinálního traktu v kondici. V této kategorii jsme pro vás připravili trávicí enzymy, probiotika, prebiotika, ale také komplexní doplňky stravy pro hojení střevní bariéry.
Probiotika nejen po antibiotikách
Nejspíš víme, že je vhodně zařadit probiotika po užívání antibiotik. Úkolem antibiotik je zničit škodlivé bakterie, které způsobují dané onemocnění. Nicméně antibiotika neznají rozdíl mezi škodlivými a zdraví prospěšnými bakteriemi. Následně tak ničí vše, z čeho se náš mikrobiom skládá. Proto je užívání probiotik po, nebo během antibiotické kůře zásadní - probiotika pomohou znovu osídlit střevní mikrobiom a nastolí tak rovnováhu. Probiotika byste měli užívat alespoň 2 hodiny po užití antibiotik.
Užívání probiotik nesouvisí jen s léčbou antibiotiky, ale jak již víme, mikrobiom ohrožuje také nezdravá strava plná průmyslově zpracovaných potravin nebo smažených jídel. Pokud trpíte nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem, zhoršeným trávením, kožními vyrážkami, ekzémy, alergiemi, měli byste zvážit suplementaci probiotik. Totéž platí v případě opakujících se kvasinkových infekcí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu. Na pozoru by se měli mít také kuřáci, protože kouření výrazně mění složení střevního mikrobiomu a "chování" bakterií.