Suroviny:
- 100 g špaldové mouky
- 100 g mletého máku
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 4 vejce
- 1/2 hrnku xylitholu
- 20 ml oleje
- 50 ml mléka
- bio prášek do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička rumového aroma
- hrst sušených švestek
- špetka soli
Připravíme si dvě mísy, do jedné vložíme bílky a do druhé žloutky. K žloutkům přidáme xylithol a vyšleháme, poté přidáme tvaroh a znovu vyšleháme. Postupně přidáme i ostatní suroviny kromě bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh a postupně přimícháváme k již připravené směsi. Těsto vylijeme do připravené bábovkové formy vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°cca hodinu (zkontrolujeme vpíchnutím špejle, pokud je po vytažení suchá a těsto se na ní nelepí je hotovo). Hotovou bábovku vyndáme z trouby, necháme cca 10 min v klidu a poté vyklápíme.