Suroviny:
Těsto:
- 150 g hladké špaldové mouky
- 70 g změklého másla
- 50 g xylitolu
- 1 vajíčko
- 1 lžíce kypřícího prášku
- špetka soli
Maková vrstva:
- 200 g mletého máku
- 200 ml vroucího mléka
- 2 lžíce xylitolu
- 4 lžíce oblíbeného džemu (švestkový, jahodový, třešňový..)
- 500 g čerstvých švestek
Drobenka:
- 50 g hladké špaldové mouky
- 40 g změklého másla
- 20 g jemných ovesných vloček
- 20 g mandlových lupínků
- 20 g xylitolu
Postup:
Těsto si připravíme smícháním všech surovin a dáme jej alespoň na 15 minut do ledničky. Zatím si uvaříme mletý mák s horkým mlékem, přidáme xylitol a džem. Těsto si rozválíme na tenký plát a dáme ho do menšího plechu. Těsto propícháme vidličkou. Na těsto dáme připravenou makovou nádivku a poklademe ho nakrájenými švestkami. Nakonec zasypeme drobenkou. Koláč pečeme při teplotě 180 stupňů cca 50 minut. Doporučujeme péct večer a nechat do rána pod alobalem.