Suroviny:
- 2 větší cibule
- 5 střední velkých mrkví (očištěné a nastrouhané)
- 1 větší celer (očištěný a nastrouhaný)
- 2 petržele (očištěné a nastrouhané)
- 100 ml rostlinné smetany nebo rostlinného mléka
- 1 lžíce veganského másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- Olej
- 2 lžičky kurkumy
- Černý pepř celý
- Černý pepř mletý
- Špetka červené mleté papriky
- Špetka himalájské soli
- Bobkový list (2 ks)
- Kokosový cukr
- Citrónová šťáva (dle chuti)
K servírování
- 1 balení vegan uzeného
- Knedlík
- Brusinky
- Rostlinná šlehačka
Postup:
Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli. Do většího hrnce dáme rozehřát olej, přidáme cibuli a restujeme na mírném ohni cca 5 minut. Zatím si očistíme a nastrouháme celer, mrkev a petržel. Všechno přidáme k orestované cibuli. Směs restujeme několik minut, dokud se mírně nezredukuje. Následně přidáme kokosový cukr, mletý a celý černý pepř, mletou papriku, bobkový list a kurkumu. Všechno zalejeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Po dovaření směs rozmixujeme, přidáme lžíci veganského másla, smetanu nebo mléko, ochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme. Podáváme s opečeným vegan uzeným a knedlíkem a můžeme dozdobit brusinkami a šlehačkou.