Probiotika a Prebiotika
Dostatečná přítomnost probiotik v tenkém střevě je nezbytná pro správné fungování střev a pomáhá předcházet zá***livým procesům ve střevě. Mohou udržovat střeva zdravá tím, že brání růstu škodlivých bakterií, posilují střevní bariéru po narušení nemocí nebo léky. Ke svému životu a růstu potřebují prebiotika.
Probiotika nejen po antibiotikách
Nejspíš víme, že je vhodně zařadit probiotika po užívání antibiotik. Úkolem antibiotik je zničit škodlivé bakterie, které způsobují dané onemocnění. Nicméně antibiotika neznají rozdíl mezi škodlivými a zdraví prospěšnými bakteriemi. Následně tak ničí vše, z čeho se náš mikrobiom skládá. Proto je užívání probiotik po, nebo během antibiotické kůře zásadní - probiotika pomohou znovu osídlit střevní mikrobiom a nastolí tak rovnováhu. Probiotika byste měli užívat alespoň 2 hodiny po užití antibiotik.
Užívání probiotik nesouvisí jen s léčbou antibiotiky, ale jak již víme, mikrobiom ohrožuje také nezdravá strava plná průmyslově zpracovaných potravin nebo smažených jídel. Pokud trpíte nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem, zhoršeným trávením, kožními vyrážkami, ekzémy, alergiemi, měli byste zvážit suplementaci probiotik. Totéž platí v případě opakujících se kvasinkových infekcí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu. Na pozoru by se měli mít také kuřáci, protože kouření výrazně mění složení střevního mikrobiomu a "chování" bakterií.
Jakým probiotikům dát přednost?
Probiotika dělíme na různé kmeny, kdy každý kmen hraje svou roli v našem mikrobiomu. Podle počtu a druhů jednotlivých kmenů je dobré i probiotika vybírat. Při výběru si všímejte zda probiotika obsahují kmeny streptococcus thermophilus, lactobacillus, saccharomyces boulardii a bifidobakterium.
Při výběru kvalitních probiotik, dbejte na to, zda obsahují také prebiotika. Prebiotika totiž podporují růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech a navíc určitá prebiotika mohou u lidí, kteří jsou obézní, snížit hladinu inzulínu, triglyceridů a cholesterolu. Prebiotika můžeme najít v kořenu čekanky, inulinu, kořenové zelenině, artyčoku, v cibuli nebo česneku. Prebiotickou vlákninu můžete na etiketách najít pod označením FOS (fruktooligosacharidy), což jsou jedny z nejznámějších prebiotik.