Přírodní sladidla a sirupy
Pokud jste se rozhodli zatočit s konzumací rafinovaného cukru jednou pro vždy, zde jste na správném místě. V této kategorii jsme se zaměřili pouze na přírodní zdroje sladidel. Ty mají mnoho výhod. V první řadě nezvyšují glykemický index (několik z přírodních sladidel jsou tak vhodné i pro diabetiky), dále mají menší energetickou hodnotu a co se týče sladivosti, tak klasickému cukru se vyrovnají téměř bez rozdílu.
Vybírat můžete jak ze sypkých přírodních sladidel jako je kokosový cukr (oblíbený pro svou karamelovou chuť a barvu) xylitol nebo erythritol, tak i z velkého množství sirupů, které můžete použít jak do pečení, tak si jimi dochutit snídaňové kaše a cereálie. Sirupy zažívají boom, protože jejich využití je mnohdy lepší než u klasického cukru. Jsou vhodné ke slazení jak teplých, tak studených nápojů, ale své místo v kuchyni si také našly při pečení nebo k přípravě palačinek. Vzhledem k tomu, že pro mnoho lidí je omezení rafinovaného cukru, nad jejich rámec, je potřeba volit takové sladidla, které Vám budou chodit. Důležité to je zejména kvůli toho, aby přechod nebyl nijak drastický a pro každého snadno udržitelný.