Oleje, tuky a octy
Tuky tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku. Jsou jednou z hlavních živin, které jsou pro náš život nezbytné. Tuky jsou tvořeny triglyceridy. Jejich molekuly jsou složeny z atomů uhlíků a vodíku, z jejichž složení se odvozuje zda jde o dobrý nebo špatný tuk.
Tuk nejen jako zdroj energie
Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%. Tělo tuky potřebuje, protože jsou součástí membrán buněk a podílí se spolu se sacharidy na tvorbě energie. Navíc právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, D, E, K. Slouží také jako zdroj energie, jsou zdrojem mastných kyselin, tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu. Kromě toho jsou tuky důležitou součásti struktury buněk, chrání srdce a snižují špatný cholesterol v krvi.
Kterým tukům dát přednost?
Bylo prokázáno, že mononenasycené tuky zlepšují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi takové patří olivový olej, řepkový olej, konopný olej, avokádo, ořechy (mandle, pistácie, kešu, pekanové a lískové ořechy).
Nejdůležitější omega-3 tuky jsou ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). Většina rostlinných zdrojů (např. len, konopí a chia) je bohatá na ALA, zatímco zdroje mořských živočichů (např. ryby) a řasy jsou bohaté na EPA a DHA.
V neposlední řadě můžete zařadit MCT olej, který pochází z kokosového ořechu. Jistě jste slyšeli, že nasycené mastné kyseliny jsou zdraví škodlivé. To je sice pravda, ale u kokosu platí výjimka potvrzující pravidlo. Triglyceridy, které kokos obsahuje jsou tuky se středním řetězcem (MCT) a tím se liší od jiných nasycených mastných kyselin. Tyto MCT tuky se v těle lépe metabolizují a tělo je dokáže velmi efektivně využít k produkci energie. Kromě toho MCT tuky obsažené v kokosu mají antibakteriální a antimikrobiální účinky.