Co se v dnešním článku dozvíme?
- Co jsou to klouby a kde všude v těle se vyskytují
- Jaké máme typy onemocnění / opotřebení kloubů
- Jak s onemocněními bojovat nebo je alespoň mírnit
- Co je nutné pro zdravý kloub a jaké základní suplementy mají smysl
- Jak udržet kloub vitální pohybem
Jak definujeme kloub a co to vlastně je?
Obecně kloub definujeme jako místo, kde se spojují dvě nebo více kostí. Jako kloub si můžeme představit koleno, loket, kyčel… ale věděli jste, že i spojení lebky je nazýváno kloubem?
Klouby se dělí na:
1.) Synoviální klouby (hlezno, koleno, loket)
Od ostatních kloubů se rozlišují tím, že mají dutinu vyplněnou synoviální tekutinou, která pro kloub funguje jako mazivo. Další funkcí je tlumení nárazů působících na kloub. Tekutina má vysokou viskozitu, neodborně řečeno: „teče jako med.“ Kromě dutiny a synoviální tekutiny synoviální kloub obsahuje pouzdro a vazy zpevňující daný kloub. Synoviální klouby se od ostatních odlišují velkou flexibilitou a možností pohybu.1
2.) Chrupavčité klouby (meziobratlové ploténky, mezižeberní chrupavky)
Jejich charakteristickým znakem je chrupavka, která spojuje kosti bez nutnosti kloubní dutiny. Typickým chrupavčitým kloubem jsou meziobratlové ploténky. Tyto klouby se vyznačují velice malou, nebo žádnou pohyblivostí.2
3.) Vazivové klouby (lebeční švy)
Málo kdo by řekl, že lebku nám spojují klouby, ale je to tak! Tyto klouby se nazývají vazivové, jelikož se jedná o kosti spojené vazivovou tkání. Tyto klouby jsou pohybové velice málo, nebo často spíše vůbec.3
Tak, nyní už víme, co všechno v těle můžeme definovat jako kluby, v dalším kroku si představíme, co se může s kloubem stát, jaké může mít poruchy a popřípadě jak se efektivně léčit, nebo jak jim předcházet. Pojďme na to!
Artróza či artritida? To je oč tu běží!
Název odstavce moc výstižný není, jelikož při těchto stavech se vám moc dobře běhat nebude, pokud nezacílíte svou pozornost na léčbu včas!
Artritida
Je stav, kdy klouby posedne zánět. Artritida se podle druhu může dělit na revmatoidní artritidu, osteoartritidu nebo například dnu. Na rozdíl od osteoartritidy, která vzniká postupujícím věkem a opotřebením kloubů, revmatoidní artritida je onemocnění imunitního systému, kdy naše vlastní tělo tvoří ve zvýšené míře prozánětlivé cytokiny, v tomto důsledku vzniká v kloubu zánět a dochází k degradaci chrupavky. Bohužel toto zákeřné postižení je v dnešní době kompletně nevyléčitelné a moderní medicína umí pouze zmírnit průběh. Nemoc se projevuje otoky, bolestí a například ještě omezenou pohyblivostí kloubu.
Jak se revmatoidní artritidě vyhnout a popřípadě jak ji mírnit
V rozvoji artritidy u člověka hraje velkou roli genetika, spouštěčem však může být jakákoliv virová či bakteriální infekce, která způsobí autoimunitní reakci, kdy naše tělo začne napadat samo sebe. V moderních studiích se ukazuje, že rizikový faktorem může být kouření!4
Zánět
Zánět je sice přirozená reakce a pro organismus jeden z nejlepších způsobů, jak se chránit. Ale musíme si uvědomit a připomenout, že je rozdíl mezi akutním a chronickým zánětem. Na rozdíl od chronického je akutní zánět je naprosto přirozený. Akutní zánět například nastane ve svalech po tréninku. Typickým indikátorem je DOMS (Delayed onset muscle soreness), kdy cítíme bolest. Tento akutní zánět tělo vyřeší dodáním živin a opravou poničených vláken svalu. Stav, kdy se z akutního zánětu stane chronický, už pro tělo tak běžný a výhodný není. Ten vzniká ve chvíli, kdy je narušena nebo zastavena fyziologická reparace tkáně. Může být následkem přetrvávající infekce nebo autoimunitního onemocnění.5,6
Jak se zánětem bojovat?
Chronický zánět tedy může být velkým strašákem jak z hlediska revmatoidní artritidy, tak i bez ní. Jak se mu bránit a jak ho, popřípadě zastavit?
Pomůže nám jídlo?
Zde bude nejjednodušší vás odkázat na článek o omega 3 mastných kyselinách (MK). V případě zánětu je samozřejmostí, že bude nutno bojovat proti zanícení těla a dodat buňkám antioxidanty. Základem bude omezit příjem omega 6 MK a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Vyřazením těchto potravin tělu ulevíme bude se moci soustředit více na odstranění zánětu.7
Typicky by se naše strava měla skládat z vhodných příloh (pohanka, jáhly, bulgur, quinoa), kvalitního masa (nejlépe farmářského z ověřeného zdroje), speciální zaměření bychom měli dát rybám bohatých na omega 3 MK (sardinky, makrela, losos), mléčným produktům (nejlépe i kysaných), kvalitním tukům (rybí olej, lněný olej, avokádo, vlašské ořechy, chia semínka, extra panenský olivový olej). Naopak vyhnout bychom se měli potravinám s vysokým poměrem omega 6 : omega 3 (arašídové máslo, rafinované slunečnicové a řepkové oleje, tučné maso z velkochovů…).
Chlad?
Boom posledních dvou let, hlavně díky Wim Hofovi a jeho metodě. Akutní chlad umí znecitlivět kloub, což se může hodit při zranění. Ve studiích zaměřených na svaly se projevil podobný výsledek regenerace u chladu, jako u lehké aktivity.8 Použití chladu na klouby je sporné. V okolí sportovního výkonu chceme mít klouby co nejvíce prokrvené a zásobené živinami. Chlad vyvolávající hormetický stres je dobrý pomocník spíše v měřítku zdraví těla jako celku.
Celková změna životního stylu bude alfou a omegou
Snížit zánětlivost těla a současně i kloubů nestojí jen na změně jídelníčku. Vaše pozornost by se měla zaměřit na zánět jako na celek, ne jen na klouby. Řešit bychom tedy měli kompletně všechno, od spánku, přes stravu, pohyb, regeneraci, až po léky či suplementy.
Artróza
Oproti revmatoidní artritidě artróza vzniká v důsledku věku, popřípadě výrazným používáním kloubů, kdy dojde k ztenčení chrupavky a v konečném stavu může docházet velice bolestivému střetu kost na kost! Toto je tedy přesně to, co se stává vrcholovým sportovcům, kteří ze svého těla „ždímají“ maximum. Toto jsou všechna ta „vyběhaná a vyskákaná kolena a kotníky.“ Klouby jsou z hlediska opotřebení jednou z nejhorších tkání v těle.
Proč?
Jejich regenerační kapacita se ani zdaleka nepodobá svalům či kůži. A jejich namáhání se taky diametrálně liší. Spočítejte si, kolikrát se asi musí kolenní kloub za den ohnout, kolik dopadů při běhu musí snést vaše kotníky a kolik otřesů musí ztlumit vaše ploténky. U kloubů bude našim cílem spíše než regenerace snížení míry degradace dodáním kvalitních živin v dostatečné míře.
Jak to tedy udělat? Co kloub potřebuje ke své existenci?
Kolagen – celkový základ
Kolagen je jedním z nejčastěji zastoupených proteinů v našem těle. Jeho nedostatek se tedy jistě projeví na kvalitě kloubů, nehtů či kůže. Jedná se o nejhojněji zastoupený strukturální protein, zaručující pevnost a pružnost našich šlach a mimo jiné je hlavní složkou extracelulárního matrixu (mezibuněčné hmoty). Příjem dostatečného množství kvalitního kolagenu je základem pro kvalitní kůži, vlasy, nehty, kosti a mimo jiné i klouby! Suplementace kolagenem vykazuje podstatné výsledky jak v reparaci tkání, tak v stimulaci tvorby vlastního kolagenu podle metaanalýzy.10
Stimulace vlastní produkce?
Vlastní produkce kolagenu probíhá ve fibroblastech (vazivové buňky) k syntéze jsou nutné 3 aminokyseliny, ze kterých se kolagen skládá. Jedná se o glycin, prolin, hydroxylysin. Zásadním kofaktorem při tvorbě je vitamín C, bez kterého syntéza není možná.
Kde kolagen najít?
Kolagen můžeme najít přímo v mase, avšak v menším množství. Obrovské množství kolagenu a dalších prospěšných látek pro naše zdraví může nabídnout vývar z kostí či kloubů, který po vyvaření a zchlazení sám vytvoří želatinovou konzistenci. Obsahem kolagenu se také mohou pyšnit například vejce, ořechy a semínka nebo některé druhy ovoce a zeleniny. Tyto potraviny nám však optimální dávku nepokryjí!
Suplementace?
Ruku na srdce, kdo z vás denně konzumuje vývar z kvalitních kloubů a kostí? Možná se nějaký „fiškus“ jako já najde. Avšak stále (i přes pravidelnost) jsou dny, kdy nejsou na vývar prostředky nebo čas. Tyto dny mi zachraňuje a mou denní dávku pokryje suplementace kolagenem!
Kolagenů jsou na trhu mraky od želatiny, přes hydrolyzát až po hydrolyzované peptidy. V tomto případě platí čím více neštěpeno, tím lépe! Pokud hledáte kvalitní kolagen, který vám v poměrně malé dávce zaručí vysokou vstřebatelnost a podpoří vlastní produkci vyzkoušejte naši novinku BrainMax Lipozomální Kolagen komplex, obsahuje hydrolyzované kolagenní peptidy v Lipozomální formě zaručující vstřebatelnost až 95%, což je absolutní raritou na trhu! Kolagen je doplněn slunečnicovým lecitinem, vitamínem C, vitamínem E, zinkem a vitamínem B7, takže se nejedná jen o čistý kolagen, ale o celou kombinaci látek podporující vitalitu těla a kloubů obzvlášť.
Kloubní výživy? Spása nebo předražená snůška zbytečností?
V dnešní době na trhu objevíme množství doplňků výživy pro klouby. Studie se v názorech liší, v některých se účinnost látek potvrzuje, některé ji vyvrací. Ač značky se liší svými názvy, tak jádro produktu je v 90% ze stejných složek! Proč? Náhoda nebo funkčnost?11
Chondroprotektiva jménem glukosamin a chondroitin
Jedná se o jednoznačně o nejpoužívanější látky v kloubních doplňcích výživy. Slovo chondroprotektivum nám značí, že látky budou chránit chrupavky před degradací.
1.) Glukosamin
Jedná se o přírodní látku nacházející se v lidském těle. V těle je využíván ke stavbě šlach vazů a chrupavek. Jeho hlavním benefitem je tlumení bolesti kloubů. Pomáhá při jejich ztuhlosti. Další výhodou je schopnost ovlivnit rovnováhu metabolických dějů v chrupavce (rozpad). Doporučená dávka je 1500mg denně.12
2.) Chondroitin
Jedná se o polysacharid vyskytující se v našem těle v chrupavčitých a pojivových tkáních. Jeho hlavní funkcí v klubech je dodání pružnosti, omezení degradace chrupavky a stejně jako glukosamin tlumí bolest. Dávkování se pohybuje okolo 800-1200mg denně.13 Pozor, u obou látek však platí, že se jejich účinky dostaví až po několika týdnech pravidelného a dostatečného dávkování.
3.) Kyselina hyaluronová
Je přirozeně se vyskytující látka v lidském těle. Nachází se v kůži, v pojivových tkáních a například i v kloubech. Její nesmírnou výhodou je vysoká viskoelasticita (je hustá a velice pružná), tato vlastnost umožňuje její působení v kloubech jako tlumič a lubrikant zároveň. Její vlastnosti se využívají při boji s osteoartrózou, kdy se používá orálně popřípadě injekčně přímo do kloubu. Další výhodou je vysoká schopnost vázat na sebe vodu. Tělo si ji samo produkuje, její produkce snižuje.14,15
Mnou představený troj komplex najdete v našem novém Lipozomální kloubním komplexu!
Pohyb!
Jednou z nejpřehlíženějších věcí pro udržení zdraví kloubů je pro mě jednoznačně pohyb!
Lidské tělo bylo stvořeno k pohybu! Pohyb není jen nástrojem k hubnutí či udržení kardiovaskulárního zdraví. Klouby benefitují z pohybu stejně jako ostatní části těla. Samozřejmě není pohyb jako pohyb a rozdíl bude velký při porovnání rekreačního či profesionálního cvičence. U subjektů s omezenou pohyblivostí se prokazovalo ztenčení kloubů při jejich imobilizaci.16 Lehká aktivita alespoň 30 minut denně nejen prospěje vašemu zdraví, ale i vaší psychice!
Pro klouby je pro udržení zdraví ideální mírný pohyb z těchto hledisek
- Pohyb stimuluje synoviální tekutinu k pohybu a tím se rozprostře po celém okolí kloubu a může ho „promazat“ (zkrátka synoviální tekutina funguje v kloubu jako olej v motoru)
- Pohybem zvýšíme cirkulaci krve, která se dostane ve větším množství i do kloubu
- Pohybem zvýšíme aktivní rozsah kloubu!
- Cvičením posílíme svaly a šlachy okolo kloubů a ty nám budou pomáhat chránit kloub před zraněním
Pohyb má na klouby mnoho benefitů a věřím, že další benefity se budou časem prokazovat!
Rostislav Nestrašil
- https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2067
- https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2066
- https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2065
- Hans Ulrich Scherer, Thomas Häupl, Gerd R. Burmester, The etiology of rheumatoid arthritis. 2020.
- VAN DER KRAAN, Peter M. The Interaction between Joint Inflammation and Cartilage Repair. Tissue Engineering and Regenerative Medicine. 2019.
- https://www.wikiskripta.eu/w/Chronick%C3%BD_z%C3%A1n%C4%9Bt
- DJURICIC, Ivana a Philip C. CALDER. Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021. Nutrients. 2021.
- PEAKE, Jonathan M., Llion A. ROBERTS, Vandre C. FIGUEIREDO, et al. The effects of cold water immersion and active recovery on inflammation and cell stress responses in human skeletal muscle after resistance exercise. The Journal of Physiology. 2017.
- https://ftvs.cuni.cz/FTVS-1425.html
- KHATRI, Mishti, Robert J. NAUGHTON, Tom CLIFFORD, Liam D. HARPER a Liam CORR. The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids [online]. 2021.
- ZHU, Xiaoyue, Lingli SANG, Dandong WU, Jiesheng RONG a Liying JIANG. Effectiveness and safety of glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Orthopaedic Surgery and Research. 2018.
- https://www.brainpedia.cz/glukosamin-sulfat
- GUPTA, Ramesh C., Rajiv LALL, Ajay SRIVASTAVA a Anita SINHA. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Frontiers in Veterinary Science. 2019.
- https://www.brainpedia.cz/kyselina-hyaluronova
- HUNTER, David J. a Felix ECKSTEIN. Exercise and osteoarthritis. Journal of Anatomy. 2009.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!