Zahřívací koření - prospěšné nejen během zimních měsíců
V ajurvédském léčitelství má zahřívací koření velkou tradici. Jak už z názvu vyplývá, jde o potraviny, které nás mají zahřát a zlepšit krevní oběh. Jsou proto využívány spíše v chladnějších měsících. Mají dodat tělu energii, odolnost vůči chladu, posílit imunitní systém, zvýšit krevní oběh (tím i teplotu těla) a také podpořit trávicí procesy.
Ajurvédská tradice zdraví prospěšného koření
Mezi typické zahřívací potraviny patří třeba kořenová zelenina, dále je to například dýně nebo cibule. Samostatnou kapitolou ve stravování má koření. V zemích jako je Indie, je koření považováno za posvátné, protože Ajurvéda věří v jeho prospěšné účinky. V západním světě teprve přicházíme na to, že nám koření může dát více, než jen dochutit naše oblíbené pokrmy. V dnešním článku si vysvětlíme typické zahřívací koření, které nemusí být součástí jen zimních měsíců, ale i tehdy, kdy se potýkáme s virózou a chceme tak tělo podpořit.
Síla kurkumy
Prvním výrazným kořením, které blahodárně působí na tělo je kurkuma. Kurkuma je celosvětově považována za superpotravinu. Přezdívá se ji indický šafrán a pochází z Kurkumovníku dlouhého. Bioaktivní látka kurkumin, kterou obsahuje, zvyšuje krevní oběh v našem těle a tím i jeho teplotu. Kromě toho podporuje trávicí systém. Příznivé účinky kurkuminu byly potvrzeny v desítkách studií a dnes již není pochyb o tom, že kurkuma je to, co bychom měli určitě zařadit do jídelníčku. Není divu, že Ajurvéda je založená na příjmu výživných jídel, které podle ní jsou klíčem k dobrému zdraví. Kurkuma je toho důkazem. Bývá součástí typických indických pokrmů a je to jedna ze složek indického kari. Má štiplavou, svíravou chuť a jasně žluto-oranžovou barvu. Pokrmům dodává sytou barvu a výborně se kombinuje s jinými druhy koření jako je kmín, koriandr, kajenský pepř nebo fenykl.
Četné předklinické studie prokázaly jeho příznivý účinek na artritidu. V klinické studii extraktu z kurkumy při léčbě osteoartrózy kolene extrakt z kurkumy inhiboval zanícení v kloubu a zlepšil klinické příznaky.1
Výhody kurkuminu pro naše tělo
- Přírodní léčivo, které podporuje zdraví jater.2
- Významný antioxidant, který bojuje proti zanícení a onemocněním, které přímo s ním souvisí (artritida, lupénka, ateroskleróza).3
- Posiluje imunitní systém.
- Podporuje trávicí procesy.
- Chrání slinivku břišní.
- Váže na sebe těžké kovy jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
- Pomáhá optimalizovat hladinu cukru v krvi.
Díky těmto vlastnostem používáme kurkumu i v našich BrainMax doplňcích stravy jako plnidlo.
Zázvor
Zázvor je také známý pod latinským názvem Zingiber officinale. Je kvetoucí rostlina, která patří do rodiny kurkumy a kardamomu. Obsahuje antioxidanty jako jsou shogaoly, zingerony a gingeroly, které působí jako protizánětIivé látky v těle.
Sloučeniny, které zázvor obsahuje pomáhají při:
- žaludečních nevolnostech
- jako podpora trávení
- infekci horních cest dýchacích
- bolestech způsobených zanícením
- pomáhá bojovat proti plísňovým infekcím
- regulaci krevního cukru
Kromě výše uvedených sloučenin obsahuje zázvor také malé množství vápníku, zinku, kyseliny pantothenové, riboflavinu a thiaminu. Jednou z nejsilnějších výhod zázvoru je jeho schopnost podporovat zdraví zažívacího traktu a předcházet problémům, jako je dyspepsie. Onemocnění, pro které je charakteristické zhoršené trávení, pálení žáhy a pocit plného žaludku.
Není skořice jako skořice
Skořici asi známe všichni a většinou ji máme i doma. Pochází z kůry stromu Cinnamomum verum a obsahuje několik speciálních sloučenin, které jsou zodpovědné za mnoho prospěšných vlastností. Skořici hlavně známe jako jednu z ingrediencí sladkého pečiva nebo dezertů. Trošku škoda, protože skořice obsahuje velký podíl antioxidantů, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu. Je zdrojem polyfenolů, které jsou podobné těm, které můžeme najít v bobulovitém ovoci, víně, nebo oblíbené hořké čokoládě.
Skořice se v tradiční čínské medicíně používá k minimalizaci příznaků nachlazení a chřipky a v kombinaci s medem ve snídaňové kaši získáte perfektní zahřívací kombinaci. A co všechno skořice dovede?
- má protiplísňové vlastnosti.
- zvyšuje citlivost na glukózu a pomáhá těm, kteří jsou vystaveni riziku vzniku cukrovky, protože pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.4
- prospívá zdraví našich úst, protože chrání před některými typy bakterií, které způsobují špatný dech, zubní kaz nebo infekce v ústech.
- má antibakteriální vlastnosti a i proto se často přidává do ústních vod.
- vysoké množství antioxidantů
To vše jsou důvody, proč by neměla být jen součást pečení, ale měla by mít své čestné místo v našem každodenním stravování. Nicméně ne všechny skořice jsou zdaleka tak kvalitní. Pokud chcete tu nejlepší skořici, měla by pocházet se Skořicovníku cejlonského. V obchodech většinou narazíte na méně aromatickou a podstatně levnější skořici, která pochází ze Skořicovníku čínského.
Dalšími zahřívacími koření je také kardamom, muškátový oříšek nebo kájenský pepř. Kurkumu spolu se zázvorem a kampotským pepřem jsme zkombinovali v BrainMax Pure Ginger Shot. Nápoj, který využívá sílu těchto rostlin a příznivě působí jak na imunitu, tak jej lze použít již při vzniku nachlazení.
Správné skladování koření by mělo být ve vzduchotěsných nádobách, a tam, kde bude chráněno před přímým světlem, teplem a vlhkostí. To totiž koření příliš nesvědčí. Koření by také mělo být čerstvé, aby si zachovalo své pozitivní vlastnosti, takže pokud máte koření, které je starší než rok, je třeba vyměnit jej za čerstvé.
Veronika Halusková
1. SRIVASTAVA, Shobhit, Anil K SAKSENA, Sanjay KHATTRI, Santosh KUMAR a Raghubendra Singh DAGUR. Curcuma longa extract reduces inflammatory and oxidative stress biomarkers in osteoarthritis of knee: a four-month, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. 2016.
2. FARZAEI, Mohammad Hosein, Mahdi ZOBEIRI, Fatemeh PARVIZI, et al. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. 2018.
3. PENG, Ying, Mingyue AO, Baohua DONG, Yunxiu JIANG, Lingying YU, Zhimin CHEN, Changjiang HU a Runchun XU. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. 2021.
4. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes, Alam Khan, MS, PHD123, Mahpara Safdar, MS12, Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD12, Khan Nawaz Khattak, MS12 and Richard A. Anderson, PHD3
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.