Vitamín K2 MK7 all-trans K2VITAL®DELTA. Jaké jsou rozdíly oproti běžným vitamínům K2?

Vitamín K2 je vitamínem, který je často přehlížen, a to je velká škoda. V západní populaci je totiž mnohem vyšší procento osob, které trápí řídnutí kostí, stejně jako potíže se zuby nebo třeba onemocnění srdečně-cévního systému1. Mnohem více, než je tomu například v Japonsku, kde je vitamín K2 zastoupen v denně konzumovaných potravinách. V článku se zaměříme na nejlepší formu, která je na trhu a porovnáme s běžně dostupnými vitamíny.

Banner clanek K2

Vitamín K2 a jeho formy

Vitamín K2 je velmi důležitý zvlášť pro naše kosti. Ze školy víme, že kosti potřebují vápník, nicméně bez vitamínu K2 by vápník měl potíž najít cestu. Vitamín K2 funguje jako dopravce, který vápník spolehlivě doručí tam, kde je potřeba. V opačném případě se vápník hromadí v cévách a může způsobit tzv. kalcifikaci cév. Což není nic jiného, než narušení struktury cév a cévy se stávají neprůchodné. Vitamín K2 má takto hned dva důležité úkoly. Doručit vápník do kostí a udržet tím naše cévy čisté.

Proč potřebujeme  vitamín K

Vitamín K2 bohužel sami nevnímáme se stejnou důležitostí. Západní populace trpí mnohem více na kazivost zubů, řídnutí kostí souvisejících s věkem a ani časté zlomeniny u starších osob nejsou u nás nic mimořádného. V Japonsku tyto potíže nemají, protože jejich tradiční jídlo Natto jim dává dostatečné množství vitamínu K. Je vyrobeno z fermentovaných sójových bobů a právě i proces fermentace je to, co dělá tyto potraviny tak bohaté na vitamín K.

A samozřejmě nejde jen o starší osoby. Zvýšenou potřebu vitamínu K potřebují děti, těhotné a kojící ženy, ženy v procházející menopauzou2, 3 nebo ti, kteří mají potíže se správným vstřebáváním vitamínů.

Samotný vitamín K rozdělujeme na K1 a K2. Nicméně i vitamín K2 má ještě několik svých podskupin. Ty se liší svou vstřebatelností. Nejlepší možnou volbou jsou podskupiny MK-4 a MK-7. Nicméně ani tímto není vyhráno. Prozatím, jako nejlepší na trhu, jednoznačně vede vitamín K2 od norské společnosti, která pomocí speciální technologie vyrábí vysoce vstřebatelný a stabilní vitamín K2.

BrainMax Vitamin K2 jako MK7 all-trans K2VITAL®DELTA vs běžně dostupné vitamíny. Jaké jsou rozdíly?

1.) Vstřebatelnost a využitelnost v organismu

Patentovaná forma tohoto vitamínu K2 zajišťuje, že se v těle skutečně vstřebá vše. Je to dáno především technologií, která využívá "dvojitý obal", který vitamín zapouzdří a tím je dostatečně chráněn, jak při samotné výrobě, tak i v gastrointestinálním traktu. 

photo1697708595

Slyšeli jste někdy pojem poločas rozpadu? Jednoduše to znamená, jak dlouho se látka zdržuje v těle. Vitamín K má jednu nevýhodu a tím je jeho rychle vylučování z těla. Proto je u něj mimořádně důležité, abyste vybrali takový, který bude mít co nejdelší poločas rozpadu. Minimálně do té doby, než jej znovu prostřednictvím stravy nebo doplňku přijmete. BrainMax vitamín K2 all-trans K2VITAL®DELTA má poločas rozpadu 72 hod, což je cca 48x více, než u běžně dostupných forem.

Procentuální tvrzení na etiketě-2_3

2.) Stabilita

Společnost Kappa BIOSCIENCE provedla testy u vitamínů K a zjistila, že deklarované množství na etiketě vůbec nedopovídalo realitě. Polovina těchto neminerálních produktů s vitamínem K2 měla problémy s kvalitou, přičemž celá jedna třetina vzorku nevykazovala žádný měřitelný obsah Vitamínu K2 (nula). V pětině produktů byl změřen obsah vitamínu K2 v rozmezí 26–75% oproti deklarovanému množství na etiketě. Pouze u čtvrtiny produktů odpovídalo naměřené množství vitamínu K2 množství na etiketě. K2VITAL®DELTA MK7 je mnohem stabilnější při běžných i vyšších teplotách, a ani po několika měsících, nepodléhá biodegradaci tak rychle jako jiné formy vitamínu K2. Když pomineme cenu, za kterou takové vitamíny koupíte, nelze přehlédnou fakt, že vitamín K tělo zkrátka nevyužije.

Graf K2 porovnani

U Vitamínu K2 jako MK7 all-trans K2VITAL®DELTA bylo zjištěno, že jeho hodnoty zůstávají i po dvou letech téměř totožné, jako při výrobě.

BrainMax Vitamín K2 jsme doplnili o extra panenský olivový olej standardizovaný na 2,4% polefynolů. Tím je zaručeno, že se vitamín K vstřebá i za předpokladu, že byste jej snědli bez jídla. I přesto doporučuji užívat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) po větším jídle, jako je třeba oběd.

 

Veronika Halusková

 Vegan D3 & K2 (2)

1. GELEIJNSE, Johana M, Cees VERMEER, Diederick E GROBBEE, Leon J SCHURGERS, Marjo H KNAPEN, Irene M van der MEER, Albert HOFMAN a Jacqueline C M WITTEMAN. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. 2004.

2. KNAPEN, M.H.J., L.J. SCHURGERS a C VERMEER. Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women. 2007.

3. KNAPEN, Marjo H J, Lavienja A J L BRAAM, Nadja E DRUMMEN, Otto BEKERS, Arnold P G HOEKS a Cees VERMEER. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. 2015.