Od malička posloucháme od našich rodičů i prarodičů věty typu „musíš jíst vitamíny, abys byl/a zdravý/á“, „jez zeleninu a ovoce, obsahují zdravé vitamíny“ a tak dále.
Ano, je tomu tak. Je potřeba přijímat ze stravy různé vitamíny, abychom podporovali fungování našeho těla a byli zdraví. Každý vitamín má v našem těle svou jedinečnou funkci a každý z nich je potřeba. Nedá se říct, který vitamín je nejdůležitější, ale jelikož se často mluví právě o těch vitamínech (vitamíny rozpustné ve vodě), které najdeme v zelenině a ovoci, vnímám o to větší důležitost zmínit si ostatní vitamíny – ty rozpustné v tucích, kam se řadí právě i vitamín K. Tomu se budeme věnovat v tomto článku.
Vitamíny rozpustné v tucích najdeme obecně v živočišných zdrojích jako jsou vejce, maso, ryby, vnitřnosti a mléčné produkty. Čím vyšší kvalita potraviny, tím lepší zdroj živin, a tedy i vyšší obsah vitamínů.
Vitamín K má hned 2 typy a každou najdeme v jiných potravinách. Vitamín K1 nalezneme zejména v tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu a kadeřávku), vitamín K2 zase v živočišných produktech (maso, vejce, mléčné produkty, máslo...) a fermentovaných produktech. ₁
Teoreticky je zde i třetí typ – vitamín K3, ten je však vyrobený synteticky a jeho používání je skrze vysokou toxicitu zakázáno. ₂
Vitamín K1 pro nás není úplně funkční, je potřeba jej přeměnit na vitamín K2. Tuto přeměnu jsou schopna udělat například zvířata ve svém trávicím systému – krávy, ovce či prasata, ale my lidé k tomu nejsme přizpůsobeni. Nestačí nám tedy konzumace pouze zeleniny (přeměna vitamínu K1 z ní na K2 je nízká a nedostačující), je potřeba požadovanou dávku doplňovat skrze živočišné produkty. ₂
Některé zdroje uvádí, že si v určitém množství vitamín K2 tvoříme sami ve střevech – tedy konkrétně se tam tvoří díky světlu, které vylučují naše střevní bakterie. ₃,₄
Proč by nás měl vitamín K zajímat?
Již na střední škole nás učili, že je vitamín K důležitý pro zdraví krve a kostí. To by však byl opravdu odbytý popis jeho důležitosti. Tím, jak ovlivňuje kosti i krev, pomáhá nám také v prevenci před kardiovaskulárními problémy, zdravotními problémy s krevním tlakem, ucpáváním cév či jejich kalcifikací, osteoporózou a dalšími. Jeho práce je také navázána na další látky v těle, je tedy zapojen hned do více mechanismů a systémů v našem těle.
1.) Vitamín K a krev
Vitamín K je zásadním komponentem pro správnou srážlivost krve. ₁
Zde chci doplnit i další souvislosti a přidat vám další informace: tok krve i její srážlivost jsou hodně podmíněny také tím, jakou stravu jíme (např. pokud jíme často vysoce sacharidová jídla, nebo rafinované tuky a oleje), jakým světlem se obklopujeme (je potřeba se vystavovat pravidelně sluníčku a eliminovat umělé osvětlení) a jak moc jsme obklopeni elektronikou. Takže například suplementace vitamínu K nám rozhodně jako jediná nevyřeší problém s krevním tlakem nebo právě srážlivostí.
2.) Vitamín K a kosti
Osteokalcin je látka, která formuje naše kosti a udržuje je zdravé a silné. Aby osteokalcin konal svou práci – mineralizoval kosti a zuby nebo třeba stimuloval produkci inzulínu ve slinivce, vyžaduje právě vitamín K. ₅
Vitamín K2 je úzce propojen také s vitamínem D3 a vápníkem. Často se setkáte s doporučením, že pokud suplementujete vitamín D3, je nutné přijímat také vitamín K2. Proč tomu tak je? Vitamín D3 podporuje vstřebávání vápníku ze střeva / z potravy do těla. Aby se však vápník usadil na správných místech – kosti, zuby..., a ne do měkkých tkání – např. do cév, je potřeba právě vitamín K2. Ten totiž aktivuje osteokalcin a ten zase vápník uloží na správná místa. ₆
Častou chybou se stává, že lidé na základě neoprávněných a všeobecných doporučení začnou suplementovat vitamín D3. Mohou si tak ale přivodit spíše více problémů než užitku. Jakmile do sebe dostáváme nějakou izolovanou látku, můžeme si tím rozhodit další věci v těle a nabourat určité poměry mezi různými látkami. Takže prosím, přistupujte k suplementaci opravdu uvážlivě a zodpovědně. Ideální je vždy nejprve absolvovat krevní rozbor, zjistit, jak na tom aktuálně jste, a případnou suplementaci řešit komplexně s kompetentní osobou.
Formy vitamínu K a jejich využitelnost
Zejména pokud řešíme suplementaci vitamínu K, je potřeba si dát záležet na zvolené formě. Vitamín K má totiž hned více forem a opět – každá funguje trošku jinak. Forem je 10 – od vitamínu K ve formě MK-1 až po formu MK-10.
Vitamín K2 ve formě MK-4 byl dříve nazýván jako „aktivátor X“ a byl spojován zejména s potřebou ve vývoji kojenců, maximalizací využití minerálů pro stavbu těla a regulací krevní srážlivosti. ₂
Nejčastěji se setkáte s doplňkem výživy, kde je vitamín K ve formě MK-4 nebo MK-7. Je to právě forma MK-7, která je tělem využitelnější. Tato forma je také schopna více aktivovat osteokalcin. ₇
Vitamín K2 ve formě MK-7 můžeme přijímat také například konzumací natto či miso – fermentované sójové produkty.
Tak co myslíte, máte ve stravě dostatek potravin bohatých na vitamín K?
Autor článku: Michaela Majerová, certifikovaný holistický Performance poradce
Zdroje:
₁ https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/
₃ Yan H, Chen Y, Zhu H, Huang WH, Cai XH, Li D, Lv YJ, Si-Zhao, Zhou HH, Luo FY, Zhang W, Li X. The Relationship Among Intestinal Bacteria, Vitamin K and Response of Vitamin K Antagonist: A Review of Evidence and Potential Mechanism. Front Med (Lausanne). 2022
₄ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký
₅ https://cs.wikipedia.org/wiki/Osteokalcin
₆ Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000
₇ Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!