Od nepaměti byl med symbolem sladkosti a hojnosti. Tento zázračný produkt, vytvořený pilnými včelami, nejen že oslazuje naše chuťové pohárky, ale také nese s sebou řadu zdravotních přínosů. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa medu, objevíme jeho různé druhy, a prozkoumáme, jak včelaři a včely spolupracují na vytvoření tohoto zlatavého elixíru.
Jak nám může med pomoci?
Od horských údolí po rozlehlé kvetoucí louky, med odráží mnohotvárnost a bohatství přírody, z které pochází. Každá lžička medu nese v sobě příběh o místě, kde byl vytvořen, a o včelách, které jej vytvořily. Povíme si, proč tento přírodní produkt nadále fascinuje a přitahuje lidi po celém světě.
Věděli jste, že abychom si vychutnali 1 kg medu, musí včela uletět vzdálenost rovnající se 4 krát kolem země? Fascinující! A tím je celý příběh tvorby medu teprve na začátku. Med slouží primárně jako potrava pro včely, které díky němu přežijí zimu. Proto se produkcí medu včely zabývají po celé léto. Vytvářejí tolik medu, aby zajistily, že jejich kolonie budou mít dostatek potravy přes chladné zimní měsíce. Med dává včelám energii, aby rozvibrovaly jejich těla a vytvořily teplo, které udrželo královnu a úl v teple. A jak může med pomoci nám lidem?
1.) Antibakteriální vlastnosti
Med je známý svými antibakteriálními účinky. Obsahuje totiž inhibiny, které působí proti rozvoji bakterií. Díky tomu mohou pomáhat v hojení drobných poranění, hnisavých ran a popálenin nebo při zánětech v ústní dutině.
2.) Prospívá při kašli a nachlazení
Tohle už věděly naše babičky. Pokud se potýkáme s nachlazením nebo chřipkou, čaj s citronem a medem je už samozřejmost. Síla medu spočívá především v jeho protizánětlivých vlastnostech. Při těchto onemocněních dodá okamžitou energii z jednoduchých, snadno vstřebatelných cukrů, kromě toho obsahuje spoustu dalších cenných látek.
3.) Med a alergie
Med může být užitečný, pokud trpíte sezónními alergiemi, může pomoci vytvořit imunitu vůči místním rostlinám, které alergie spouštějí. Samozřejmě i med sám o sobě je známý alergen. Pokud si nejste jisti, zda máte na med alergii či nikoliv, zkuste si medem pomazat kousek kůže na předloktí. Pokud kůže ihned zčervená, minimálně byste měli být opatrní.
4.) Bohatý na vitamíny a minerály
Med není jen fruktóza, ale obsahuje také celou řadu minerálních látek jako je železo, měď, fosfor, vápník, hořčík a stopové prvky mangan, kobalt, zinek, jód, fluor a kyselina křemičitá. Z vitamínů v medu najdeme vitamíny skupiny B a vitamín C.
Tipy, jak vybrat kvalitní med
1.) Místo
Jednou z nejdůležitějších věcí, která by nás při výběru medu měla zajímat je určitě místo, odkud pochází. To v jakém stavu je příroda v takové oblasti se na kvalitě medu určitě propíše. Doporučuji vybírat med od českých včelařů, protože ten je velmi ceněn i v zahraničí, právě pro svůj pravý původ a velmi přísným požadavkům, které med musí splňovat. Od složení, zpracování až po hygienické podmínky.
2.) Krystalizace
Kromě toho typickým projevem pravého medu je po čase jeho krystalizace - lidově také známé jako “zcukernatění”. Pokud je med pasterizován, je podroben mikrofiltraci nebo jsou do něj přidávány jiné sirupy, potlačí se krystalizace, ale také se zničí všechny zdraví prospěšné látky. Krystalizace je naprosto přirozený jev, který je také známkou kvality, protože nebyl tepelně upraven. Pokud koupíte med a ten ani po půl roce nevykazuje známky krystalizace, jedná se bohužel o nekvalitní med.
3.) Konzistence
Pokud je med příliš tekutý, je to známka toho, že obsahuje příliš mnoho vody. Při naklonění sklenice s medem, by se měl med pomalu přelévat z jedné strany na druhou.
4.) Chuť
Chuť je opravdu nezaměnitelná složka kvality medu. A i jako lajk poznáte, který med je kvalitní a který ne. Správný med by měl mít bohatou, plnou chuť, která se může lišit podle typu květů, ze kterých byl získán. Například akátový med má typicky velmi světlou, téměř průhlednou až jantarovou barvu. Jeho čistota a jas jsou znakem vysoké kvality. Na rozdíl od jiných druhů medu, které s časem krystalizují, akátový med zůstává dlouho tekutý. Například med z meduňky má silnější, výraznější chuť s nádechem karamelu. Kvalitní med by měl být hladký, bez cizích příměsí a neobsahovat žádné přidané látky. Jeho vůně by měla být příjemně aromatická, což je znakem čerstvosti a kvality. Při konzumaci by měl med na jazyku zanechávat dlouhotrvající, příjemný dojem, s rovnováhou mezi sladkostí a přírodními tóny květů, z nichž byl získán.
Druhy medů
Jak jsem již zmínila, nalétají se včely pro kilo medu opravdu hodně. Konkrétní rádius, ve kterém se pohybují od úlu se odhaduje na 5 km, nicméně včelaři spíše předpokládají, že se jedná o jednou tak větší vzdálenost. Proto je takové místo primární při výběru medu. Rozšířili jsme naši nabídku medů, které už dlouhodobě odebíráme od včelaře z CHKO Bílé Karpaty z panensky čisté přírody, kde se nenachází žádný průmysl ani velkoplošné zemědělství a s tím spojené znečištění, hnojiva, pesticidy, herbicidy a další škodlivé látky a chemie. Jde o jedno z nejčistších míst v České republice a také kvalita medu tomu odpovídá. V této oblasti dokonce rostou rostliny a byliny, které jsou chráněny nebo je značný počet na seznamu silně ohrožených rostlin.
Med s mateří kašičkou je unikátní produkt, který kombinuje blahodárné účinky medu a mateří kašičky. Mateří kašička je koncentrát bílkovin, který vypadá jako bílá želatina (může mít žlutý nádech). Pro život včel je nepostradatelná, protože kromě bílkovin, vitamínů a minerálů, obsahuje také tuky, cukry, nukleotidy atd. Základem mateří kašičky je včelí pyl. Mateří kašička pozitivně působí na celý organismus, podporuje imunitní systém, zmírňuje vyčerpání nebo narušení nervové soustavy.
Kromě medů s mateří kašičkou nebo medovicového lesního, můžete volit také med s propolisem. Propolis je látka, kterou včely vyrábějí z lepkavé hmoty nacházející se na pupenech stromů (hlavně na pupenech topolů). Jeho výroba je pro včely velice náročná a zdlouhavá a propolisu je v úlu také málo. Jde o velice aromatickou směs asi 150 látek, které jsou baktericidní (zabíjí bakterie různého původu nebo jim zabraňuje v množení). Samotný propolis je při nachlazení super pomocník, především pokud vás trápí kašel. V propolisu bylo zjištěno 34 léčivých složek. Obsahuje 50 - 60 % pryskyřic, 10 - 12 % éterických olejů a asi 5 % pylu. Tyto látky mají velmi příznivé účinky na lidský organismus. Široké spektrum uhlovodíků, mastných kyselin, terpenoidů, vitamínů a ostatních organických látek zastupuje bohaté společenství, které se jinde v přírodě nevyskytuje.
Další z medu který můžete vyzkoušet je med pastovaný. Ten má už na počátku krémovou konzistenci a vzniká pravidelným promícháváním v krátkých intervalech, kdy se molekuly krystalků spojují a vzniká požadovaná konzistence. V pastovaném medu jsou zachovány všechny hodnotné látky, protože proces neprochází tepelnou úpravou.
Med z období květu akátů je specifický druh, protože má lehce jinou chuť i vůni. Má jemnou chuť a vzhledem k vyššímu obsahu fruktózy daleko pomaleji krystalizuje. Co se týče chuti, tak ta je obvykle sladší než tomu bývá u jiných druhů. Také se liší barvou, která je více průhledná a jen lehce nažloutlá.
Veronika Halusková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!