Trend proteinových potravin: Jak bílkoviny obohacují stravu

    V posledních letech se proteinové potraviny stávají nenahraditelnou součástí moderního stravování. Proteinové tyčinky, těstoviny, kaše, pečivo, polévky či dokonce sladké dezerty jsou dnes běžnou součástí regálů v supermarketech. Jste-li sportovec, dietář nebo prostě jen pátráte po zdravějších alternativách, pravděpodobně jste některý z těchto produktů ochutnali. Ale jak se do potravin protein vlastně dostává? A co všechno se jím dá obohatit?

    Zázrak technologie: Jak se protein dostává do potravin?

    Proces obohacování potravin o proteiny začíná výběrem samotného zdroje bílkovin. Používají se živočišné proteiny (syrovátka, kasein, vaječný protein) nebo rostlinné zdroje jako hrachový, sójový, rýžový či konopný protein. Pro veganskou produkci jsou preferovány proteiny z rostlin, zatímco ve sportovní výživě hrají důležitou roli syrovátka a kasein, které poskytují kompletní spektrum aminokyselin.

    Proteiny

    Proteiny jsou nejprve extrahovány ze suroviny speciálními metodami, jako je filtrace, sušení nebo enzymatický rozklad. Následně vzniká proteinový izolát nebo koncentrát, který je snadno rozpustný a vhodný pro další zpracování. Protein se pak přidává do těsta, nápojů nebo jiných potravinových bází, v závislosti na konkrétním produktu. U těstovin se proteiny vmíchávají přímo do směsi na těstoviny ve formě jemně namletých izolátů. U tyčinek dochází k vmíchání proteinů do základu společně s vlákninami, cukry a ochucovadly, aby výsledný produkt byl chutný a zachoval správně výživové hodnoty.

    Jednou z moderních technologií je tzv. „pretreatment“, který zajišťuje, aby protein při tepelné úpravě neztratil své vlastnosti. Další kategorií, kde proteiny hrají zásadní roli, jsou například tekuté potraviny, jako jsou koktejly, polévky či dokonce nealkoholické nápoje s přidanými bílkovinami. Do těchto produktů se proteiny často zapracovávají ve formě prášku, který se snadno rozpustí.

    Druhy proteinů

    Živočišné proteiny

    1. Syrovátkový protein: Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. Obsahuje rychle vstřebatelné aminokyseliny, a proto se využívá hlavně ve sportovní výživě. Suplementace syrovátkovým proteinem podporuje rychlejší regeneraci svalů a zlepšuje obnovení svalové funkce po silovém tréninku.1
    2. Kasein: Tento protein, který se také nachází v mléce se pomalu vstřebává, a proto je vhodný pro konzumaci na noc. Příjem kaseinu před spaním zvyšuje syntézu svalových bílkovin během noci, což podporuje regeneraci svalů u starších dospělých.2
    3. Vaječný protein: Vaječný protein pochází především z vaječných bílků, nikoliv z celých vajec. Tento protein je vysoce kvalitní, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, což ho činí kompletním proteinem. Konzumace vaječného bílkovinného proteinu může pozitivně ovlivnit svalovou sílu a podpořit regeneraci po cvičení.3

    Trend_proteinových_potravin_Jak_bílkoviny_obohacují_stravu

    Rostlinné proteiny

    1. Hrachový protein: Oblíbený pro svou hypoalergenní účinek a vysoký obsah BCAA (rozvětvené aminokyseliny). Hrachový proteinem podporuje růst svalové hmoty a může mít podobné nebo lepší účinky než syrovátkový protein při silovém tréninku.4
    2. Sójový protein: Bohatý na kompletní aminokyselinový profil, je často používán v potravinách pro vegany. Suplementace sójovým proteinem pomáhá nejen při zlepšení svalové hmoty a síly, ale také přináší příznivé účinky na zdraví srdce. Sójový protein může snížit hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, což přispívá k lepšímu kardiovaskulárnímu zdraví.5
    3. Rýžový a konopný protein: Ideální pro bezlepkovou stravu. Konopný protein je navíc zdrojem omega-3 mastných kyselin, má výborný nutriční profil, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a přispívá ke zlepšení výživového stavu, zejména ve stravě bez živočišných produktů.6

    Co všechno je možné z proteinů vyrobit?

    Proteinové potraviny se dnes vyrábějí v širokém spektru forem.

    1. Proteinové tyčinky: Chutné a praktické pro rychlou svačinu. Můžou to být jak sladké varianty s ovocem, čokoládou nebo ořechy, tak i slané produkty jako chipsy nebo krutony.
    2. Proteinové těstoviny: Ideální jako zdravější alternativa klasických těstovin.
    3. Pečivo obohacené o proteiny: Od chleba a housek po muffiny a sušenky.
    4. Proteinové kaše: Skvělý způsob, jak začít den s vysokým příjmem bílkovin.
    5. Proteinové koktejly a smoothie: Oblíbené mezi sportovci jako zdroj rychlých bílkovin po tréninku.
    6. Proteinové polévky: Praktické řešení pro teplý a výživný pokrm.
    7. Sladkosti a dezerty: Včetně zmrzlin, pudinků nebo dokonce lízátek s obsahem bílkovin.

    Další rostoucí trend je spojování proteinů s funkčními potravinami, které kromě bílkovin nabízí i jiné benefity, jako jsou probiotika nebo vitamíny. Těmito inovacemi se snaha o zdravé stravování stává ještě komplexnější a uspokojuje různorodé potřeby spotřebitelů.

    Vegan protein

    Alternativní zdroje a inovace proteinových potravin

    Do budoucna lze očekávat ještě větší inovace v oblasti proteinových potravin. Velký potenciál mají například laboratorně vypěstované proteiny, které se vyrábějí fermentací mikroorganismů. Tyto technologie umožňují vytvářet bílkoviny s minimální ekologickou stopou, což odpovídá rostoucí poptávce po udržitelných produktech. Další zajímavou oblastí je využívání netradičních zdrojů, jako jsou hmyzí proteiny, které jsou nejen ekologické, ale také výživově velmi zajímavé. Současně se vývoj zaměřuje na zlepšení chuťových vlastností a textur proteinových potravin, protože právě ty mohou být překážkou pro některé spotřebitele.

    Závěr

    Proteinové potraviny nejsou pouze trendem, ale důležitým posunem směrem ke zdravějšímu životnímu stylu. Moderní technologie nám umožňují využívat proteiny efektivně a variabilně, od koktejlů přes těstoviny po sladké dezerty, a to s ohledem na chutě i výživovou hodnotu. Pokud jste ještě proteinové potraviny nezařadili do svého jídelníčku, právě teď je ten správný čas je vyzkoušet.

    Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!

     

    1Davies, R., Carson, B., & Jakeman, P. (2018). The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 10

    2Kouw, I., Holwerda, A., Trommelen, J., Kramer, I., Bastiaanse, J., Halson, S., Wodzig, W., Verdijk, L., & Van Loon, L. (2017). Protein Ingestion before Sleep Increases Overnight Muscle Protein Synthesis Rates in Healthy Older Men: A Randomized Controlled Trial.. The Journal of nutrition, 147 12, 2252-2261 .

    3Hida, A., Hasegawa, Y., Mekata, Y., Usuda, M., Masuda, Y., Kawano, H., & Kawano, Y. (2012). Effects of Egg White Protein Supplementation on Muscle Strength and Serum Free Amino Acid Concentrations. Nutrients, 4, 1504 - 1517.

    4Babault, N., Païzis, C., Deley, G., Guérin‐Deremaux, L., Saniez, M., Lefranc-Millot, C., & Allaert, F. (2015). Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12.

    5Reynolds, K., Chin, A., Lees, K., Nguyen, A., Bujnowski, D., & He, J. (2006). A meta-analysis of the effect of soy protein supplementation on serum lipids.. The American journal of cardiology, 98 5, 633-40 .

    6El-Sohaimy, S., Androsova, N., Toshev, A., & Enshasy, H. (2022). Nutritional Quality, Chemical, and Functional Characteristics of Hemp (Cannabis sativa ssp. sativa) Protein Isolate. Plants, 11.

    Diskuze (0)

    Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

    Nevyplňujte toto pole: