Kakao se dá připravit na tisíc způsobů! Přinášíme vám pár tipů, kterými se můžete nechat inspirovat.
Kakao jako nápoj
Příprava kakaa s mlékem:
- 2 polévkové lžíce kakaa smíchejte s 3 dcl ohřátého rostlinného mléka (ohřívejte jen na maximálně 50° tak, aby se nezničily vzácné látky)
- Přidejte vanilku, nebo skořici pro ještě lepší chuť
- Tip: do kakaa můžete přidat oblíbené adaptogeny
Příprava s vodou:
- 2 polévkové lžíce kakaa smíchejte s 3 dcl ohřáté vody (ohřívejte jen na maximálně 50C° tak, aby se nezničily vzácné látky), doporučujeme použít vodu přefiltrovanou, bez těžkých kovů a hormonů
- Dle chuti můžete dolít kapkou kokosového mléka pro plnější chuť
- Tip: Do nápoje můžete přidat vanilku, skořici, nebo adaptogeny
Maca kakao horký nápoj
Připravte si:
- 3 dcl kokosového, nebo mandlového mléka
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 polévkovou lžíci Maca prášku
- skořici
- špetku kvalitní soli
- 1/2 lžičky kokosového oleje
- Dle chuti můžete přidat kokos
Ingredience nasypejte do mixéru a rozmixujte. Následně lehce ohřejte na pánvi. Vyhněte se mikrovlnce, která by zničila všechny vzácné mikronutrienty.
Krémové kakaové smoothie
Potřebujeme:
- 3 dcl mandlového, nebo jiného rostlinného mléka
- 1 banán
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 odměrka čokoládového proteinu pro doplnění bílkovin (nebo jiný váš oblíbený)
- 1 lžička chia semínek
- Tip: Přihoďte do mixéru pár kostek ledu, vaše smoothie získá krásnou zmrzlinovou texturu
Všechny ingredience nasypejte do mixéru, rozmixujte a je hotovo. Takto připravené smoothie si můžete dát díky vyváženosti živin klidně jako lehkou snídani, nebo svačinku.
Co by to byly za tipy na přípravu bez nějaké sladké tečky na závěr. Pojďme si ji společně připravit.
Kakaová roláda s malinami
Na tento lehký, svěží dezert budeme potřebovat
Těsto:
- 5 ks vejce
- 70 g cukr moučka nebo 30g proteinu
- 4 lžíce kakaa
Krém:
- tvaroh, nebo 30% šlehačka
- sladidlo, med, nebo cukr (podle chuti)
- maliny (můžete použít i jiné bobulovité ovoce co máte doma)
Těsto:
- 5 ks vejce
- 70 g cukr moučka nebo 30g proteinu
- 4 lžíce kakaa
Krém:
- tvaroh, nebo 30% šlehačka
- sladidlo, med, nebo cukr (podle chuti)
- maliny (můžete použít i jiné bobulovité ovoce co máte doma)
Postup:
- Jako první si předehřejeme troubu na 180°C.
- Vyšleháme bílky spolu s cukrem do tuhého sněhu (ve variantě s proteinem pouze bílky, protein použijeme v dalším kroce spolu s kakaem).
- Následně vyšleháme žloutky, které opatrně vmícháme do sněhu.
- Kakao prosejeme přes sítko a přidáme do těsta (teď přijde na řadu protein, který smícháme v shakeru s 50 ml vody a přidáme do těsta).
- Těsto opatrně promícháme, aby se spojily všechny chutě a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 8-10 min.
- Po upečení těsto stočíme spolu s pečícím papírem do ruličky a necháme cca 5 minut odležet.
- Vychladlé těsto rozmotáme, opatrně sundáme papír a potřeme vyšlehanou šlehačkou, nebo tvarohem (oslaďte dle libosti).
- Na potřené těsto naskládáme do řady maliny a srolujeme.
- Před podáváním necháme v lednici minimálně 2h odležet (nejlépe přes noc).
Inspirace od Veroniky Holmanové
Pokud recept vyzkoušíte, nezapomeňte se s námi podělit o vaše výtvory. Dobrou chuť!
Tereza Kozubková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!