Co je sulforafan? Antioxidant bránící mnoha onemocněním!

Sulforafan je antioxidant, který najdeme v brukvovité zelenině jako je brokolice, květák či brokolicové klíčky. A není to ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví. Díky svým přínosům se ve vědecké komunitě stal látkou, která je zkoumána ze všech stran. A výsledky jsou více než pozitivní.

Co je sulforafan a k čemu slouží?

Sulforafan je velmi potentní antioxidant a zároveň silně protizánětlivá sloučenina, která se nachází v brukvovité zelenině. Konkrétně již zmíněná brokolice obsahuje několik zdraví prospěšných látek jako je glukorafanin, který se konzumací přemění na sulforafan. Látku, která chrání naše buňky a podporuje jejich správné funkce. Bohatou dávku sulforafanu má také růžičková kapusta. Nicméně nejvyšší koncentrace sulforafanu je právě v brokolicových klíčcích, které jsou vzhledem dost podobné klíčkům vojtěšky a oslní vás svou lehce štiplavou chutí. Výborné jsou do pomazánek nebo jen tak na chleba. Tyto klíčky mají téměř o 50 % více chemoprotektivních sloučenin než plně vzrostlá brokolice a jiné druhy zeleniny. V roce 2012 se dokonce ukázaly jako výbornou potravinou pro osoby s diabetem. Přesněji řečeno sulforafan, který obsahují. Patrně největším přínosem konzumace brukvovité zeleniny jsou její chemoprotektivní účinky.1,2

 

5 (17)

Jaké jsou výhody konzumace sulforafanu?

1.) Sulforafan je velmi silný antioxidant

Abychom pochopili důležitou roli antioxidantů v naší stravě, musíme si objasnit, co je oxidační stres. Oxidační stres nastává v podstatě pořád. Jde o proces, který v těle poškozuje membrány buněk. Konkrétně jej poškozují volné radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, což znamená, že nemají kompletní sadu elektronů, a v důsledku toho se snaží „ukrást“ elektrony z jiných molekul. V těle je kradou z buněčných membrán, a tím poškozují buňky. Pokud není imunitní systém dostatečně silný, začne rozvoj mnoha onemocnění. Antioxidanty chrání buňky tím, že ochotně darují své elektrony volným radikálům. Volný radikál se tak stává stabilním a nemůže způsobit poškození. Úkolem antioxidantů je tyto kyslíkové radikály neutralizovat dříve, než by mohly buňku poškodit. Jednou z klíčových vlastností sulforafanu je právě jeho výrazná antioxidační aktivita. Sulforafan je schopen aktivovat několik antioxidačních drah a enzymů, což znamená dostatečnou ochranu našich buněk. Dokonce jde o jeden z nejsilnějších antioxidantů.

Banner clanek Sulforafan

2.) Prevence závažných onemocnění

Sulforafan podporuje přirozené detoxikační procesy v buňkách a snižuje hladinu cukru. Dokonce byl u sulforafanu prokázán pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a působí jako účinná prevence před rozvojem těch nejzávažnějších onemocnění, včetně neurodegenerativních chorob3 jako je Alzheimerova nemoc. Taktéž byla v roce 2015 prokázána souvislost mezi užíváním sulforafanu a snížením hladiny LDL cholesterolu i krevního cukru.4,5

3.) Optimalizuje hormonální systém u žen

Estrogen se v ženském těle nachází ve třech primárních formách, i když je často označován pouze jako estrogen. Ve skutečnosti jde o estradiol, estron a estriolTyto tři formy se dále přeměňují na vedlejší metabolity s různými funkcemi v našem těle. Některé z těchto metabolitů jsou ochranné, zatímco jiné jsou spojovány s nepříznivými zdravotními příznaky. Když estrogen není v rovnováze, může to vést k příznakům nadbytku estrogenu, označovanému jako estrogenová dominanceSilná menstruace, změny nálad, citlivá prsa a přibírání na váze, to vše jsou potenciální známky estrogenové dominance. I s tím si může sulforafan poradit, protože zvyšuje sulfataci, detoxikační dráhu jater, která pomáhá s odstraňováním estrogenu játry.

9 (2)

4.) Neuroprotektivní a anti-aging efekt

Sulforafan má také neuroprotektivní účinky. Bylo zjištěno, že stimuluje exprese antioxidačních a detoxikačních enzymů v mozku, což následně hraje roli v ochraně neuronů před stresem a poškozením. Tyto vlastnosti mají potenciál být prospěšné v kontextu neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

5.) Podpora zdraví střev

Střeva jsou klíčová pro naše celkové zdraví. Ovlivňují vše od imunitní reakce po náladu. Sulforafan má pozitivní vliv na zdraví střev tím, že podporuje růst prospěšných bakterií a zároveň inhibuje patogenní bakterie. Výzkum také poukazuje na to, že sulforafan může chránit střevní bariéru a minimalizovat dopady zánětlivých střevních onemocnění.

BrainMax Sulforafan-2

Zajímavá byla také studie z roku 2014, která zkoumala vliv sulforafanu při léčbě poruchy autistického spektra. U těchto lidí prokázal zlepšení sociálních interakcí oproti skupině užívající placebo.6

Další účinky sulforafanu

  • Snižuje zánětlivost v organismu.
  • Podporuje zdraví jater.
  • Chemoprotektivní účinky.
  • Zlepšuje sociální interakci u osob s poruchou autistického spektra.7
  • Může podpořit růst vlasů.8

Největší množství je sulforafanu v brokolicových klíčcích. Mladé klíčky brokolice obsahují 10 až 100 krát více glukorafaninu, potažmo sulforafanu, než jakákoliv jiná rostlina! Sulforafan se v těchto potravinách vyskytuje jako glukorafanin a přemění se až při žvýkání, drcení nebo mixování působením enzymu (také nalezeného v těchto potravinách) zvaného myrosináza.

A jak? Když se poškodí tkáň rostlin například žvýkáním – myrosináza se dostane do kontaktu s glukosinoláty. Tento kontakt přeměňuje glukosinoláty na isothiokyanáty, skupinu účinných sloučenin. Jednou z těchto sloučenin je sulforafanNicméně problém může nastat v tepelné úpravě. Teplo ničí enzymy a sulforafan k tvorbě enzymy potřebuje. Tím se sulforafan rychle znehodnocuje a ve vařené zelenině už téměř není. Proto by se brukvovitá zelenina měla konzumovat syrová nebo jen rychle spařená, aby se maximalizovaly zdravotní přínosy sulforafanu. Pokud Vám to trávicí systém dovolí, tak pouze syrovou, popřípadě krátkou přípravou v páře nebo zvolte formou doplňku stravy.

Veronika Halusková

 

1. TORTORELLA, Stephanie M, Simon G. ROYCE, Paul V. LICCIARDI a Tom C. KARAGIANNIS. Dietary Sulforaphane in Cancer Chemoprevention: The Role of Epigenetic Regulation and HDAC Inhibition. 2015.

2. YUAN, J M, M Gago DOMINGUEZ, J E CASTELAO, J H HANKIN, R K ROSS a M C YU. Cruciferous vegetables in relation to renal cell carcinoma. 1998.

3. SCHEPICI, Giovanni, Placido BRAMANTI a Emaneula MAZZON. Efficacy of Sulforaphane in Neurodegenerative Diseases. 2020.

4. ARMAH, Charlotte N, Christos DERDEMEZIS, Maria H TRAKA, et al. Diet rich in high glucoraphanin broccoli reduces plasma LDL cholesterol: Evidence from randomised controlled trials. 2015.

5. BAHADORAN, Zahra, Maryam TOHIDI, Pantea NAZERI, Mahya MEHRAN, Fereidoun AZIZI a Parvin MIRMIRAN. Effect of broccoli sprouts on insulin resistance in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind clinical trial. 2012.

6. SINGH, Kanwaljit, Susan L CONNORS, Eric A MACKLIN, Kirby D SMITH, Jed W FAHEY, Paul TALALAY a Andrew W ZIMMERMAN. Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). 2014.

7. MCGUINNESS, Freer a Yeonsoo KIM. Sulforaphane treatment for autism spectrum disorder: A systematic review. 2020.

8. SASAKI, Mari, Shohei SHINOZAKI a Kentaro SHIMOKADO. Sulforaphane promotes murine hair growth by accelerating the degradation of dihydrotest0sterone. 2016.