Spirulina a její pozitivní účinky

Jedná se o modro-zelenou, často přehlíženou či nepochopenou potravinu nabízející nepřeberné množství zdravotních benefitů. Spirulina sice není z Pandory, ale roste na pozemských verzích tohoto ráje, na Havaji a dalších exotických po celém světě. Spirulina je modro-zelená sladkovodní řasa používaná v exotických kuchyních, dnes se však jedná o jednu z nejvíce propagovaných superpotravin na zemi. Roste okolo pevniny v mořích a oceánech od Mexika po Afriku či Havaj, spirulina je známá pro svou silnou chuť, a ještě silnější nutriční profil.

Možná jste ji mohli zahlédnout v green-mixech či energy tyčinkách, její pozitiva pro zdraví jsou tak markantní, že její denní konzumace může posílit a obnovit zdravé fungování vašeho těla. Dnes je dostupných přes 1800 recenzovaných vědeckých článků objasňujících její pozitiva pro naše zdraví. Díky jejímu nutričnímu profilu léčebné organizace dokonce propagují její produkci a konzumaci v částech země potýkajících se s nedostatkem jídla.

Co je to spirulina?

Spirulina je tedy modro-zelená mikrořasa schopná růst jak v sladkých, tak slaných vodách, konzumována je jak lidmi, tak i zvířaty přímo z vody. Existují dva druhy spiruliny, Arthrospira  platensis a Arthrospira maxima. Oba typy jsou produkovány na celém světě a jsou používány ve formě suplementů v tabletové, práškové či vločkové formě, jako celistvá potravina a popřípadě jako substance pro výrobu rybího krmiva. 

Existuje velké množství výzkumů a pokusů, které ukázaly její funkce na zrychlení metabolismu, udržení stabilní hladiny krevního cukru či předcházení srdečních chorob. Studie jsou prováděny dále a odkrývají stále další a další pozitiva pro tělo jako pomoc při detoxikaci těla, zvýšení produkce energie, nebo zlepšení funkcí mozku. Zdá se, že tato řasa byla používána už Aztéky, kteří ji nazývali „Tecuitlatl“. Pro aztécké civilizace představovala hlavní zdroj bílkovin po staletí a jezero Texcoco zůstává bohatým zdrojem spiruliny dodnes.

Pozitiva pro zdraví

Ne každý může získat spirulinu přímo z Havaje, naštěstí však i spirulina produkovaná na jiných místech udržuje dobrou pověst a přináší pozitiva pro pravidelné konzumenty.

1.) Detoxikuje tělo od těžkých kovů (obzvláště od arsenu)

Intoxikace těžkými kovy a obzvláště arsenem ovlivňuje populaci po celé zeměkouli. Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) jsou USA jednou ze zemí postižených anorganickým arsenem, který je přirozeně přítomen ve vysokých koncentracích. Intoxikace arsenem je velký problém v dálném východě. Podle výzkumníků z Bangladéše, Indie, Tchaj-Wanu či Chile lidé konzumují arsen z vody, kterou pijí a velké množství z nich si již vyvinulo chronickou otravu v těle.

Pode výzkumů 3% celé bangladéšské populace vykazují symptomy otravy arsenem. Podle výzkumníků samotných není způsob, jak léčit tuto chronickou otravu, a proto doporučují použití řas, které jsou pro odstraňování arsenu z těla účinné. Zkoumání 24 pacientů ovlivněných chronickou arsenovou intoxikací ukázalo výzkumníkům působivé výsledky. 24 pacientům byl podáván extrakt ze spirulinou (250 mg) a zinek (2 mg) 2x denně, tato skupina se porovnávala se 17 pacienty konzumující placebo. Kombinace spirulinou a zinku zafungovala 47% redukcí množství arsenu v těle. Tato studie ukázala, proč by spirulina neměla chybět v žádné detoxikační kůře.

2.) Eliminuje plísňové infekce 

Podle výzkumníků kandida a její částice přirozeně patří a jsou zastoupeny v mikrobiomu nosu, úst, trávicího systému a vagíny. Co to pro nás znamená? Zkrátka bez zdravého mikrobiomu je lidské tělo náchylnější k onemocnění. Syndrom propustného střeva a poruchy trávení jsou přímo propojené s mikrobiální nerovnováhou. Nejen, že invazivní kandidóza (plísňová infekce) je hlavní příčinou smrti způsobenou plísněmi v USA, přemnožení kandidy vede ve většině případech k vývoji autoimunitních onemocnění. 

Obzvláště kvůli změně kurzu ve stylu našeho stravování k zpracovaným potravinám a vysokému obsahu cukru, antimikrobiální rezistenci a nefunkčním protiplísňovým léčivům zaznamenáváme od roku 1980 vysoký nárůst počtu kvasinkových infekcí. Naštěstí spirulina se zdá být zdatným pomocníkem. Několik studii ukázalo, že spirulina je efektivní antimikrobiální lék. Své funkce zastává i při přemnožený kandidy z lidském mikrobiomu. Spirulina podporuje tvorbu a udržení zdravé bakteriální balance ve střevech, což znemožňuje přemnožení kandidy. Navíc posílením imunitního systému pomůže spirulina při likvidaci přemnožení kandidy.

3.) Bojovník s HIV a AIDS  

Ještě donedávna se výzkumníci snažili zjistit, proč mají lidé v Japonsku, Koreji či v Čadu relativně nízké procento lidí s HIV a AIDS. Jedna možnost se objevila ve studii z roku 2012 publikované v Journal of Applied Phycology, kde byla vyřčena teze, že tato korelace by mohla být spojována s množstvím konzumovaných řas v těchto oblastech.

Výzkumníci zkoumali 11 pacientů s HIV, kteří nikdy nepoužívali antiretrovirotika a rozdělili je do tří skupin. První skupina konzumovala 5g hnědých mořských řas každý den, druhá skupina 5g spiruliny a třetí kombinaci obou. Po 3 měsících konzumace byly objeveny 2 zjištění. 

  • Při použití nebyl zjištěn ani jeden vedlejší efekt 
  • Buňky CD4 (T-lymfocyty, které bojují s infekcí a jsou používány pro boj s HIV) a virová nálož HIV-1 (další biomarker HIV) zůstaly stabilní

Výsledky byly tak dobré, že jeden účastník studie dobrovolně pokračoval v studii dalších 10 měsíců, tento pacient na konci zkoumání těžil z vyšších koncentrací CD4 buněk a snížení virové nálože v těle. Studie navazující na tuto potvrdily získanou pověst spiruliny a upevnili ji jako látku používanou při léčbě HIV.

 

4.) Snižuje krevní tlak 

Fykocyanin je pigment nacházející se ve spirulině. Vědci objevili, že tento pigment přináší antihypertenzivní efekty pro tělo. Jinými slovy snižuje krevní tlak. Japonští výzkumníci tvrdí, že je to způsobeno obrácením endoteliální dysfunkce u metabolického syndromu. To by mohlo být velmi slibné, protože metabolický syndrom se dnes rychle stal jednou z hlavních příčin nemocí, kterým lze předcházet, protože zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice.

5.) Snižuje cholesterol  

Zůstaneme ve stejném odvětví, spirulina může totiž pomoci předcházet ateroskleróze a pomůže snižovat cholesterol. Studie na zvířatech publikovaná v The journal of Nutritional Science and Vitaminology zkoumala králíky, které krmila stravou s0,5% obsahem cholesterolu po dobu 4 týdnů a poté 4 týdny s 1% či 5% obsahem spiruliny v jejich stravě. Po 8 týdnech se hladiny LDL cholesterolu snížily o 26% u skupiny s 1% spiruliny ve stravě a o 41% u králíků s 5% obsahem spiruliny ve stravě. Což znamená, že čím více spiruliny ve stravě, tím více benefitů se může objevit. Celkový obsah cholesterolu a množství triglyceridů bylo sníženo také.

6.) Snižuje riziko mrtvice 

Výzkumníci také zjistili, že suplementace spirulinou snížila intimální povrch aorty o 33-48%, což může pomoci předejít ateroskleróze a následné mrtvici. Toto zjištění bylo objeveno na zvířatech konzumující stravu bohatou na cholesterol, což naznačuje, že spirulina může napravit některé neduhy způsobené špatným stravováním.

7.) Zlepšuje fyzický výkon 

Studie z roku 2022 naznačila, že spirulina může pomoci zvyšovat fyzickou sílu či výdrž. Další studie z roku 2020 zjistila, že konzumace spiruliny může podpořit příjem kyslíku do svalů při cyklistice. Vědci říkají, že se spirulina může jevit jako ergogenní suplement působící zlepšení celkového sportovního výkonu těla.

8.) Ulevuje od bolesti dutin 

Spirulina podle studii může pomoci léčit alergickou rýmu, jelikož pomáhá snížit zánět způsobující problémy s dutinami nosními či ústními. Ve studii v porovnání s placebo skupinou spirulina byla efektivní při snižování kýchání, výtoku z nosu, ucpaného nosu či svědění. Studie z roku 2020 dále ukázala, že spirulina je více efektivní než antihistaminikum nazývané cetirizin používané k léčbě alergií, alergické rýmy a snížení zánětu.

9.) Poskytuje ochranu před mozkovými poruchami a zlepšuje paměť  

Při studii v roce 2012 bylo zjištěno, že spirulina podávaná krysám poskytovala neuroprotektivní efekty v alfa-synucleinovém modelu Parkinsonovy choroby. Tento efekt se neobjevil u skupiny užívané placebo. Ve studii na krysách v roce 2015 byl studován efekt poškození způsobené oxidativním stresem. Bylo objeveno, že spirulina může pomoci předcházet ztrátám paměti způsobeným snižováním akumulace A-β proteinu, snižováním množství oxidativního poškození a zvýšení aktivity katalázy. Ačkoli byly obě studie prováděny na zvířatech, přináší potencionální výhody pro jedince trpící Parkinsonovou chorobou, neurodegenerativními onemocněními a těm s problémovou pamětí. 

 

Nutriční informace 

Jaký je hlavní důvod, proč experti doporučují spirulinu či chlorellu? Spirulina je pravděpodobně nejvíce nutrienty přeplněnou potravinou na planetě! To je tedy důvodem, proč je konzumace spiruliny tak přínosná pro naše zdraví. Bráno na průměrný obsah nutrientů podle odrůdy, jedna lžíce (7g) přináší sebou tyto nutrienty:

Makronutrienty 

  • Kalorie: 20 kcal
  • Sacharidy: 1,7g 
  • Vláknina: 0,3g
  • Sacharidy: 0,2g
  • Bílkoviny: 4g 

Tuky

  • Tuky celkově: 0,5g
  • Nasycené mastné kyseliny (MK): 0,2g 
  • Mononenasycené MK: 0g
  • Poly-nenasycené MK: 0,1g
  • Omega-3 MK: 58mg 
  • Omega-6 MK: 88mg 

Minerály (DDD = doporučená denní dávka) 

Vitamíny 

Suplementy a doporučená dávkování 

Jednou z prvních otázek, která vyvstane při počátcích užívání tohoto zázraku je, kolik spiruliny denně užívat? Ačkoli žádná doporučená denní dávka stanovena není, většina studií objevila benefity při dávkování 1-8g denně. Jako reference může posloužit lžíce, která pobere7g spiruliny.

Je možné se spirulinou předávkovat? I při opravdu vysokých dávkách spiruliny je velice nízká pravděpodobnost, že by konzumace spiruliny mohla přinést nežádoucí efekty. V některých případech může dojít k trávicím problémům jako nevolnost, průjem, nadýmání či křeče. Proto je vždy nejlepší začít s nízkým dávkováním a k vyšším dávkám se propracovat. 

Můžete spirulinu konzumovat na lačný žaludek? Existuje mnoho doporučení jak a kdy spirulinu užívat, spirulina však dodává tělu stejné benefity ve všech případech, ať ji konzumujete ráno, večer, před jídlem, po jídle či během.

Rizika a vedlejší efekty

I přes množství zdravotních benefitů spiruliny existují i možné „negativní“ vlivy. Existují případy, kde jedinci po užití spiruliny zažívali příznak auto-imunitních reakcí. Potencionálním vysvětlením může být aktivace zánětlivého TNF-alfa, který může mít větší zastoupení u lidí s predispozicemi  na autoimunitní onemocnění. Ačkoliv některé studie naopak ukázaly, že spirulina naopak může omezovat vyplavování tohoto proteinu. Na toto téma je nutné provést ještě množství studií, které se zaměří přímo na konzumaci spiruliny u lidí s autoimunitními onemocněními. Pokud trpíte autoimunitními onemocněními, je dobré, pokud chcete spirulinu konzumovat, být stále pod drobnohledem lékaře. 

Pokud přemýšlíte nad tím, kde spirulinu nakoupit, vždy nakupujte výrobky od kvalitních a testovaných zdrojů. Je velice důležité být si jistí kvalitou a čistotou surovin které konzumujete. Jelikož spirulina pochází z moře, buďte si jistí, že váš zdroj pochází z čistých a nekontaminovaných vod. Těhotným ženám či mladým dětem se nedoporučuje konzumovat řasy. Pokud se k suplementaci rozhodnete, diskutujte se svým lékařem, zda je suplementace pro vás vhodná. 

Spirulina vs chlorella 

Obě jsou to mikrořasy, proto je logické, proč si vědci chlorellu se spirulinou v letech 1940 pletli. I přes jejich strohé rozdíly si je však lidé pletou dodnes. Zde jsou 4 nejznatelnější rozdíly, které je dobré vědět. 

1.) Tvar a struktura 

Hlavním rozdílem je, že spirulina má tvar spirály a jedná se o mnohobuněčnou rostlinu s nepravými jádry. Má modrozelenou barvu a může vyrůst až do 100x větší velikosti než chlorella. Chlorella má naopak sférickou strukturu a jedná se o sytě zelený, jednobuněčný mikroorganismus, kulovitého tvaru s jádrem.

2.) Jak rostou? 

Podmínky růstu se dělí výrazně. Spirulina roste nejlépe v málo zásaditém prostředí - specificky v sladkých vodách, jezerech, rybnících či řekách. Také pro svůj růst potřebuje slunce a umírněné teploty. Naopak chlorella roste ve sladkých vodách často s jinými organismy, což její produkci ztěžuje. 

3.) Příprava 

Za třetí, podmínky, za kterých se dá spirulina či chlorella konzumovat se také liší. Kvůli těžce stravitelné celulóze v chlorelle je nutné její mechanické poškození pro její vstřebatelnost v lidském organismu. Při konzumaci nezpracované chlorelly ji tělo nevstřebá a nevyužije její nutrienty. Proces mechanického zpracování může být finančně náročný, to je důvod, proč je chlorella většinou dražší, než spirulina. Naopak spirulina má kompletně stravitelnou celulózu, proto může být konzumována ihned po sklizení bez větších trávicích potíží.

4.) Nutrienty 

Nakonec ačkoli obě jsou považovány za superpotraviny, spirulina a chlorella se liší v jejich nutričních benefitech. Pravděpodobně nutričně vyváženější spirulina obsahuje více esenciálních aminokyselin, železa, bílkovin, vitamínu skupiny B, vitamínu C, D a E. I přes to však není absolutní důvod chlorellu kompletně zavrhovat, každá má totiž svá specifika. 

Závěrem

  • Spirulina je modro-zelená mikrořasa rostoucí v jedněch z nejkrásnějších prostředích planety a byla prozkoumána množstvím studii a výzkumů pro své zdravotní benefity 
  • Jaká jsou pozitiva spiruliny? Jedny z nejdůležitějších benefitů jsou: detoxikace těla od těžkých kovů, eliminace přemnožení kvasinek a bakterii ve střevech a snižování krevního tlaku.
  • Každá dávka spirulinou obsahuje vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů jako měď, železo, riboflavin a thiamin.
  • Tato mikrořasa má bohatou historii. Ačkoli existují rozdíly mezi spirulinou a chlorellou, jsou často zaměňovány jedna za druhou. 
  • Spirulina může způsobit autoimunitní reakce u lidí, kteří k nim mají predispozice. Také není doporučována pro těhotně ženy a děti. Při kupování spiruliny si pečlivě prověřte zdroj, aby vaše spirulina nebyla kontaminována a nepřinesla vašemu tělu více škody než užitku.

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Arsenic. 2022.

MISBAHUDDIN, Mir, AZM MAIDUL ISLAM, Salamat KHANDKER a Nazrul ISLAM. Efficacy of Spirulina Extract Plus Zinc in Patients of Chronic Arsenic Poisoning: A Randomized Placebo-Controlled Study. Clinical Toxicology. 2008.

HADI, A. a R. PARVEEN. Arsenicosis in Bangladesh: prevalence and socio-economic correlates. Public Health. 2004.

PFALLER, M. A. a D. J. DIEKEMA. Epidemiology of Invasive Candidiasis: a Persistent Public Health Problem. Clinical Microbiology Reviews. 2007.

SOLTANI, M., A.-R. KHOSRAVI, F. ASADI a H. SHOKRI. Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis. Journal de Mycologie Médicale. 2012.

TEAS, J. a M. R. IRHIMEH. Dietary algae and HIV/AIDS: proof of concept clinical data. Journal of Applied Phycology. 2012.

NGO-MATIP, Marthe-Elise, Constant Anatole PIEME, Marcel AZABJI-KENFACK, Bruno Moukette MOUKETTE, Emmanuel KOROSKY, Philippe STEFANINI, Jeanne Yonkeu NGOGANG a Carl Moses MBOFUNG. Impact of daily supplementation of Spirulina platensis on the immune system of naïve HIV-1 patients in Cameroon: a 12-months single blind, randomized, multicenter trial. Nutrition Journal. 2015.

KONÍČKOVÁ, Renata, Kateřina VAŇKOVÁ, Jana VANÍKOVÁ, Kateřina VÁŇOVÁ, Lucie MUCHOVÁ, Iva SUBHANOVÁ, Marie ZADINOVÁ a Jaroslav ZELENKA. Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds. 2014.

GE, Yang, Yi-Kun KANG, Li DONG, Li-Hong LIU a Guang-Yu AN. The efficacy of dietary Spirulina as an adjunct to chemotherapy to improve immune function and reduce myelosuppression in patients with malignant tumors. Translational Cancer Research. 2019.

KANJANI, Varsha, RajeshwariG ANNIGERI, ManjunathM REVANAPPA a Abha RANI. Efficacy of spirulina along with different physiotherapeutic modalities in the management of oral submucous fibrosis. Annals of Maxillofacial Surgery. 2019.

GURNEY, Tom a Owen SPENDIFF. Algae Supplementation for Exercise Performance: Current Perspectives and Future Directions for Spirulina and Chlorella. Frontiers in Nutrition. 2022.

SAYIN, Ibrahim, Cemal CINGI, Fatih OGHAN, Bahadir BAYKAL a Seckin ULUSOY. Complementary Therapies in Allergic Rhinitis. ISRN Allergy. 2013.

PABON, Mibel M., Jennifer N. JERNBERG, Josh MORGANTI, Jessika CONTRERAS, Charles E. HUDSON, Ronald L. KLEIN, Paula C. BICKFORD a Michelle L. BLOCK. A Spirulina-Enhanced Diet Provides Neuroprotection in an α-Synuclein Model of Parkinson's Disease. PLoS ONE. 2012.

RASOOL, Mahaboobkhan a Evan Prince SABINA. Appraisal of immunomodulatory potential of Spirulina fusiformis: an in vivo and in vitro study. Journal of Natural Medicines. 2009.

 Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: