Kolagen je nejrozšířenějším proteinem v našem těle. Přesto ho tělo s postupujícím věkem produkuje méně a méně. Jeho produkce začíná klesat po 25. roku věku a kolem 40. roku je jeho produkce již velmi malá. Nedostatek kolagenu se může projevit bolestmi kloubů, povislou kůží, kruhy pod očima nebo sníženou pružností svalů a šlach. V pokročilém věku může nedostatek kolagenu způsobovat vážnější úrazy. Neobvyklé nejsou zlomeniny i vážná poranění kloubů. Kolagenu jsme věnovali jeden z předchozích článků, nicméně dnes se zaměříme na mořský kolagen. Povíme si, jaký typ kolagenu obsahuje, jak se vyrábí a kdy dát přednost mořskému kolagenu před hovězím.
Co je mořský (rybí) kolagen a z čeho se vyrábí?
Kolagen je nezbytný pro udržení pevné pokožky, nachází se v naší kůži, nehtech, vlasech a pojivových tkáních, stejně jako v kostech, kloubech, svalech a krevních cévách. Ačkoli vývary z rybích kostí jsou již dlouho konzumovány lidmi v mnoha tradičních kulturách, doplňky mořského kolagenu jsou relativně novým přírůstkem na scéně doplňků stravy. Při výrobě mořského kolagenu se rybí kůže a šupiny (části ryb, které se dříve vyhazovaly jako odpad) hydrolyzují stejným způsobem, jako tomu bývá při výrobě hovězího kolagenu.
Stejně jako hovězí, tak i rybí kolagen je ze 100% živočišného zdroje. V tomto případě z kůže a šupin volně ulovených mořských ryb. Popřípadě z ryb pocházejících z akvakultury. Velká část dnes prodávaného mořského kolagenu pochází z ryb, jako je treska nebo snapper (Red snapper má český název chňapal červený nebo chňapal císařský).
Proces výroby peptidů rybího kolagenu je stejný jako u peptidů kolagenu z jakéhokoli jiného zdroje. Začíná přirozeným procesem extrakce suroviny, která obsahuje nativní kolagen. Následuje proces enzymatické hydrolýzy, kdy se nativní kolagen přemění na vysoce biologicky dostupné kolagenové peptidy, které jsou pro tělo mnohem lépe využitelné. Takže pokud vybíráte kolagen, vždy hledejte ten hydrolyzovaný.
Cesta kolagenu v našem těle je poměrně dlouhá. Kolagen je nejdříve rozložen na jednotlivé aminokyseliny, které až poté tělo vstřebá a využije. Tyto rozložené aminokyseliny nazýváme peptidy. V celém těle existuje více než čtyřicet různých typů kolagenu, které se liší svým složením a funkcí. Peptidy rybího kolagenu jsou kolagenové peptidy typu I. Ty jsou jedním z nejhojněji zastoupeného kolagenu v lidském těle a nejvíce je tohoto typu v pokožce (80-90%). Je známo, že míra kolagenu přímo souvisí s tím, jak mladistvě vypadá naše pokožka. Určitě každý kolem sebe máme alespoň jednoho blízkého člověka, kterému bychom jeho věk určitě nehádali. Tito lidé mají zkrátka dostatečné množství kolagenu. A protože se rybí kolagen rychleji vstřebává a dostává do krevního oběhu, je považován za nejlepší zdroj kolagenu pro naši pokožku.
K čemu je vhodný mořský (rybí) kolagen?
- Přispívá ke krásnější pleti.
- Udržuje pleť hydratovanou, zpomaluje její stárnutí a snižuje výskyt vrásek.
- Přispívá k silnějším kostem a zdravým kloubům.
- Podpoří zdravou pokožku hlavy a vyživuje vlasové folikuly.
- Pomáhá stimulovat růst vlasů.
Hovězí nebo mořský kolagen? Který vybrat?
Kolagen může pocházet z několika zdrojů, protože se vyskytuje v celé živočišné říši. Hovězí kolagen obsahuje kolagen typu I a III. Oba se v lidském těle nacházejí ve velkém množství. Mořský kolagen obsahuje typ I a II. Pokud se rozhodujete mezi kolageny a nevíte, který vybrat, volba mezi těmito dvěmi závisí na dvou věcech. Na osobních preferencích a na tom, co od kolagenu očekáváte. Pokud je vaší prioritou zlepšit celkové zdraví pokožky, vlasů a nehtů plus vyživovat klouby, je mořský kolagen ideální volbou. I. typ kolagenu spolupracuje s elastinem, který pomáhá vyživovat pokožku. Pokud je naopak vaším cílem podpora zdraví střev, kloubů, vazů a celková regenerace, je lepší sáhnout po hovězím kolagenu.
Samozřejmostí je také etické hledisko. Pokud jste pesco-vegetariáni a zařazujete do jídelníčku pouze ryby, samozřejmě dáte přednost mořskému kolagenu. Také je potřeba říct, že mořský kolagen je patrně nejčistší zdroj kolagenu. U boviního kolagenu je mnohem vyšší riziko kontaminace prostřednictvím hormonů, než tomu je u mořských živočichů. Proto pokud chcete kvalitní hovězí kolagen, vždy se zajímejte o jeho původ.
7 výhod mořského kolagenu
1.) Vysoká biologická dostupnost a lepší vstřebatelnost.
Jednou z výhod mořského kolagenu je to, že má vynikající absorpci a biologickou dostupnost. A to 1,5 krát vyšší než je tomu u jiných kolagenů. Mořský kolagen má totiž nejmenší velikost částic a nejnižší molekulovou hmotnost ze všech typů kolagenu. To mu umožňuje snadněji procházet střevní stěnou do krevního řečiště a umožnit lepší a rychlejší výživu tkání. To z něj dělá jeden z nejlepších typů kolagenu. Znamená to také, že jeho účinky poznáte o něco rychleji.
2.) Bohatý na aminokyseliny glycin a prolin.
Důležitou výhodou mořského kolagenu je, že poskytuje 8 z 9 esenciálních aminokyselin, včetně značného množství glycinu a prolinu, které plní důležité funkce v celém těle. Glycin je aminokyselina, která podporuje budování svalové hmoty, ale nejen to.
- Pomáhá budovat svalovou hmotu.
- Hraje roli v produkci lidského růstového hormonu.
- Podporuje zdraví kostí a kloubů.
- Zvyšuje fyzickou a mentální výkonnost.
- Zlepšuje kvalitu spánku.
- Zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu.
- Podporuje zdraví střevní výstelky v trávicím traktu.
- Napomáhá tvorbě červených krvinek.
- Pomáhá snižovat alergické a autoimunitní reakce.
- Podporuje zdraví pokožky.
Prolin je neesenciální aminokyselina, která podporuje produkci našeho vlastního kolagenu a funguje jako antioxidant. Tím zachycuje volné radikály a brání poškození buněk.
3.) Udržuje hydratovanou a pevnou pleť.
Kolagen je jedním z nejvíce medializovaných produktů a to zvlášť kosmetickém průmyslu, protože se přímo podílí na kvalitě pokožky.1 Hydrolyzáty mořského kolagenu působí na lidskou pokožku proti stárnutí, protože umožňuje kožním buňkám lépe regenerovat. Kolagen má schopnost udržovat naši pokožku hydratovanou. A hydratovaná pleť = mladistvě vypadající pleť. Naopak nejvíce vrásek vzniká tehdy, kdy máme dlouhodobě pleť suchou. Proto se také mořskému kolagenu přezdívá kolagen krásy.
4.) Podílí se na rychlejším hojení a zdraví kloubů.
Užívání mořského kolagenu vede k rychlejší regeneraci poranění. Jako hlavní složka pokožky je kolagen nezbytný pro její regeneraci, při jizvách, vyrážkách a popáleninách. Také je účinný při bolestech kloubů. To potvrdila jedna významná studie. Uvádí, že suplementace kolagenem u mladých sportovců významně eliminovala bolest kloubů. Jiná studie zjistila, že kolagenové doplňky stravy mohou ulevit od bolesti u osob trpících osteoartrózou.2
5.) Podporuje silné vlasy.
Mořský kolagen může pomoci ke zdravějším a hustším vlasům. To je způsobeno tím, že mořský kolagen umožňuje pokožce hlavy regenerovat, což má pozitivní vliv na vlasové folikuly. Tím dokáže zamezit vypadávání vlasů a udržet jejich lesk.
6.) Podílí se na zdraví cév.
Kolagen je jednou z hlavních složek krevních cév a tepen. Podílí se na jejich struktuře a pružnosti. Pokud je kolagenu málo, může být narušena struktura cév a roste riziko vzniku křečových žil.
Mořský kolagen a kyselina hyaluronová. Nejlepší tandem pro mladistvou pleť!
Pojem kyselina hyaluronová jste určitě slyšeli v mnoha reklamách. Jedná se patrně o nejčastěji používanou látku v krémech nebo sérech. Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí našeho těla. Vyskytuje se v pokožce, očích, šlachách i kloubech, kde je součástí tzv. synoviální tekutiny. V pokožce má důležitou úlohu, protože dokáže pojmout velké množství vody a díky ní je naše pleť hydratovaná. Ve chvíli, kdy má pokožka dostatečné množství vody, daleko méně se tvoří vrásky a celkově pleť působí mladším dojmem. Účinky kyseliny hyaluronové si můžete představit jako film, který látka tvoří na pokožce, tím udržuje její vlhkost a zabraňuje vysušení pokožky. Ovšem více než v hydratačních pleťových krémech má smysl užívání kyseliny hyaluronové vnitřně.
Kolagen spolu s kyselinou hyaluronovou nejsou dvojicí, který by vytvořil kosmetický průmysl za účelem lepšího prodeje anti-age produktů. Spíše je to naopak. Výrobce se pouze nechali inspirovat naším vlastním tělem, protože jak kolagen, tak kyselina hyaluronová se tvoří přirozeně v našem těle a spolu se podílí nejen na pružné pokožce, ale také na zdraví kloubů a pojivových tkání. Podobně jako u kolagenu, je i produkce kyseliny hyaluronové omezena věkem. Čím jsme starší, tím je kyseliny hyaluronové méně, začnou se tvořit vrásky a mohou nás překvapit bolesti kloubů.
Hydrolyzovaný mořský kolagen
Mořský kolagen má vysokou biologickou dostupnost. Jeho ještě lepší využití zajišťuje proces hydrolyzace, kterým prochází. Má mnoho výhod a proto jsme se jej rozhodli doplnit o kyselinu hyaluronovou, biotin, extrakt z bambusu a vznikl Beauty kolagen. Komplex všech zmíněných látek udrží pevnou mladistvě vypadající pleť, zároveň podpoří krásné vlasy a postará se i o klouby. Navíc se v podobě prášku lépe rozmíchá v nápoji, netvoří hrudky a pokud Vás jako první napadlo, jak asi chutná, nemusíte mít obavy. Mořský kolagen má neutrální chuť a nemá žádnou rybí pachuť. V BrainMax Beauty kolagenu jsme použili patentovaný mořský kolagen Naticol®, který má mnoha studiemi prokázaný vliv pokožku. Studie prokázala, že užívání 5 g Naticol® kolagenu (1 dávka Beauty Collagenu) po dobu 8 týdnů, zlepšila elasticitu pokožky i výskyt vrásek v obličeji.
Veronika Halusková
1. KANG, Sewon, Sara SIBILLA a Maryam BORUMAND. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. 2014.
2. CLARK, Kristine L, Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R. FLECHSENHAR, Douglas F. AUKERMANN, Felix MEZA a Roberta L. MILLARD. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. 2008.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!