Acai (Euterpe oleraceae) patří mezi nejznámější superpotraviny. Svou velikostí a barvou připomíná borůvky. Bobule mají temně fialovou barvu a rostou v malých svazcích na palmě Acai. Pochází z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky. V minulosti Acai představovalo základní potravinu domorodých kmenů. Díky svým nutričním hodnotám představovalo až 40% jejich objemu potravy. Plody Acai se sklízejí dvakrát ročně a chuť by se dala přirovnat ke kombinaci ostružin a hořké čokolády.
Acai si získalo svou popularitu hlavně díky vysokému obsahu antioxidantů a vlákniny. Antioxidanty jsou důležité, protože neutralizují volné radikály a právě bobule Acai obsahuje antokyany, druh antioxidantu, díky kterým mají plody svou tmavě fialovou barvu. Acai ale nabízí více než jen antioxidanty. Nespornou výhodou Acai je jeho malé množství cukru a naopak velké množství vitamínů A, B, C, E a stopových prvků jako je vápník, fosfor, zinek a železo. Překvapivě bobule Acai obsahují i omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, které se podílí na snižování škodlivého LDL cholesterolu. A aby toho nebylo málo, tak Acai obsahuje resveratrol, látku, kterou máme spojenou s červeným vínem. Resveratrol je antioxidant, který pomáhá snižovat krevní tlak, chrání mozek a snižuje hladinu krevního cukru. A konečně Acai má přirozeně vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, podobným profilem těch, které se nachází v olivovém oleji.
Ukázalo se, že rostlinné sloučeniny obsažené v Acai zlepšují produkci oxidu dusnatého, molekuly, která pomáhá rozšiřovat cévy a tím i zlepšovat krevní oběh.1 S tím souvisí i potenciální účinky Acai co by sexuálního stimulantu. Přestože není znám přímý dopad Acai na sexuální apetit, mají tyto plody jednoznačně schopnost zvyšovat krevní oběh v těle. Vzhledem k tomu, že nedostatek průtoku krve je jednou z hlavních příčin erektilních dysfunkcí, je Acai vhodná alternativa, pro tyto potíže.
V neposlední řadě je konzumace Acai spojená s výživou pokožky. Pokožka je jedním velkým bojištěm, protože se denně setkává s látkami znečišťujícími životní prostředí, toxiny, stresem a bakteriemi. Acai obsahuje vitamín E, který chrání pokožku před poškozením sluncem a vitamín C, který podporuje produkci kolagenu, bílkovině, která je v těle nejvíce zastoupena, a která dodává pokožce strukturu, vláčnost a pružnost.
Pro svůj obsah antioxidantů je Acai prospěšné pro funkce mozku a zlepšuje kognitivní schopnosti. Polyfenoly, které Acai obsahuje, aktivují bílkoviny, které čistí poškozené buňky, a tak rozkládají a recyklují toxické chemikálie spojené s mentálním poklesem souvisejícím s věkem. V Acai je také nezanedbalené množství rutinu - důležitý bioflavonoid, který pomáhá prokrvení a pomáhá tělu produkovat kolagen.
Hlavní výhody plodů Acai:
- Zabraňuje předčasnému stárnutí.
- Dodává energii a vitalitu.
- Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu.
- Snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
- Posiluje činnost imunitního systému.
- Zabraňuje vzniku zá**tu.
- Pomáhá při redukci tělesného tuku.
- Zlepšuje krevní oběh a používá se při léčbě erektilních dysfunkcí.
- Podporuje funkce mozku a kognitivní schopnosti.
- Stimulujte trávení.
TIP: Jako ranní smoothie je Acai výborné. Prášek Acai spolu s jogurtem nebo mandlovým mlékem a banánem rozmixujte, můžete dosladit medem. Výborná snídaně, která po ránu dodá energii. Acai můžete také přidat do svého oblíbeného proteinu.
Acai bylo ještě před deseti léty téměř neznámý druh ovoce, ale v současné době jeho popularita roste. Je považováno za superpotravinu a rozhodně si to zaslouží. Svým podílem vitamínů a minerálů se tak po právu řadí mezi nejvýživnější potraviny na světě.
Veronika Halusková
[1] Cardiovascular and Metabolic Effects of Açaí, an Amazon Plant, de Moura, Roberto S. MD, PhD; Resende, Ângela Castro PhD, https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2016/07000/Cardiovascular_and_Metabolic_Effects_of_A_a_,_an.3.aspx?&ntid=