Protizánětlivá strava: Vhodné potraviny a jídelníček na 3 dny

Co je zánět?

Zánět je přirozená reakce imunitního systému na infekce, zranění nebo škodlivé podněty. Je to ochranný mechanismus, který pomáhá tělu bojovat proti patogenům a opravovat poškozené tkáně. Akutní zánět je krátkodobý a obvykle prospěšný, zatímco chronický zánět je dlouhodobý a nezřídka přispívá k různým zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, a autoimunitní onemocnění.

Protizánětlivá strava

Protizánětlivá strava zahrnuje potraviny, které pomáhají snižovat zánět v těle a podporují celkové zdraví. Tyto potraviny jsou bohaté na antioxidanty, zdravé tuky, vlákninu a další živiny, které podporují imunitní systém a snižují riziko chronických onemocnění.

Klíčové složky protizánětlivé stravy-2

Klíčové složky protizánětlivé stravy:

  • Antioxidanty: Pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou způsobovat zánět a poškození buněk. Nacházejí se v ovoci, zelenině, čaji a kořeních.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Mají silné protizánětlivé účinky a nacházejí se v rybách, mořských řasách, lněném semínku, chia semínkách a vlašských ořeších.
  • Vláknina: Pomáhá udržovat zdravé střevo, což je důležité pro regulaci zánětu. Nachází se v celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci a zelenině.
  • Polyfenoly: Tyto rostlinné sloučeniny mají protizánětlivé vlastnosti a nacházejí se v olivovém oleji, čaji, kávě, červeném víně a bobulovinách.

Příklady protizánětlivého stravování na 3 dny

Den 1

Snídaně: Ovesná kaše s borůvkami, lněným semínkem a oříšky. Ingredience: ovesné vločky, čerstvé borůvky, mleté lněné semínko, vlašské ořechy, špetka skořice.

Oběd: Quinoa salát s grilovanou zeleninou a avokádem. Ingredience: vařená quinoa, grilovaná zelenina (papriky, cuketa, lilek), plátky avokáda, olivový olej, citronová šťáva.

Večeře: Losos s pečenou brokolicí a sladkými bramborami. Ingredience: grilovaný losos, pečená brokolice, pečené sladké brambory, česnek a bylinky.

Svačiny: Jablko s mandlovým máslem, hummus s mrkvovými tyčinkami.

Den 2

Snídaně: Smoothie z špenátu, banánu a chia semínek. Ingredience: čerstvý špenát, banán, chia semínka, mandlové mléko, lžička medu.

Oběd: Fazolový salát s rajčaty, kukuřicí a avokádem. Ingredience: černé fazole, cherry rajčata, kukuřice, avokádo, limetková šťáva.

Večeře: Kuřecí prsa s quinou a dušeným špenátem. Ingredience: grilovaná kuřecí prsa, vařená quinoa, dušený špenát s česnekem, olivový olej.

Svačiny: Hrst mandlí, plátek celozrnného chleba s avokádem.

Den 3

Snídaně: Jogurt s medem, chia semínky a malinami. Ingredience: řecký jogurt, čerstvé maliny, chia semínka, lžička medu.

Oběd: Cizrnový salát s okurkou, rajčaty a olivami. Ingredience: vařená cizrna, nakrájená okurka, cherry rajčata, černé olivy, feta sýr (volitelné), olivový olej.

Večeře: Pečený tofu s hnědou rýží a míchanou zeleninou. Ingredience: marinované tofu, vařená hnědá rýže, restovaná zelenina (mrkev, brokolice, paprika), sójová omáčka (nízký obsah sodíku).

Svačiny: Čerstvé ovoce, hummus s okurkovými plátky.

Závěr

Protizánětlivá strava je efektivní způsob, jak podpořit celkové zdraví a snížit riziko chronických onemocnění. Zahrnutí potravin bohatých na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a polyfenoly může výrazně přispět k regulaci zánětu v těle. Dodržování vyvážené stravy s těmito prvky může nejen zlepšit fyzickou kondici, ale také navodí pocit duševní pohody.

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!