Performance Protein: 3 základní kameny pro svaly, střevo a imunitu
Hned na začátku je třeba říct si, že Performance Protein má sice ve svém názvu slovo protein, ale není to produkt porovnatelný se žádným jiným syrovátkovým proteinem na trhu. Mnoho mých kamarádů a kolegů se ptalo: Proč je Performance Protein tak "drahý"? Jejich častá otázka byla: Jaký je rozdíl mezi proteinem 300 Kč za kilo od našeho, který stojí 3x tolik? A také množství komentářů na facebooku týkající se ceny produktu mě dohnala k sepsání vysvětlení v tomto článku. Až si přečtete tento článek, zjistíte, že jsme na tomto produktu vůbec nešetřili a celkově jsme ho designovali pro mnohem širší účel než jen pouhé doplnění bílkovin po tréninku.
3 základní kameny pro svaly, regeneraci, střevo a imunitu
V Performance Protein jsou 3 klíčové složky, které mají pozitvní vliv na zdraví a v této kombinaci se dohromady skvěle doplňují.
- Nativní protein 62% (nativní syrovátkový koncentrát) - Nejkvalitnější druh proteinu na trhu. Nedenaturovaný protein vyráběný za studena přímo z kravského mléka. Díky tomu je lépe stravitelný, lepší využitelnost bílkovin, bohatý na luecin (proteosyntéza), imunoglobulin a laktoferin (imunita).
- Hydrolyzovaný hovězí kolagen 26% - Vysoce kvalitní kolagen, který díky dražší formě hydrolýzy nepění, nezapáchá a především je dobře stravitelný i rozpustný. V Performance Protein je kvůli regeneraci pojivových tkání (úpony, šlachy, vazy) a také pro regeneraci střevní bariéry (hradba bránící patogenům vstupu do těla), na které by se společně s nativním proteinem a kolostrem měla podílet.
- Kolostrum standardizované na 40% imunoglobulinu 2,2% - Kravské kolostrum v kombinaci s nativním proteinem bohatým na imunoglobuliny a laktoferin posilují imunitní systém, který je každý den atakován stresem, tréninkem a toxiny. Zároveň má společně kolagenem a nativním proteinem pozitivní vliv na leaky gut (syndrom propustného střeva).
Vzhledem k tomu, že jsou tyto 3 složky v nejvyšší kvalitě, může se na první pohled zdát, že je produkt dražší. Kdybyste však všechny produkty měli koupit zvlášť, zaplatili byste místo 999 Kč minimálně 1500 Kč. Vanilkovou variantu proteinu jsme navíc dali tento týden do akce za 899 Kč, čímž se cenově vyrovná "klasickému" nativnímu proteinu. Množství a ceny jednotlivých složek v proteinu si můžete přečíst na kartě produktu.
Od proteinu za pár stovek za kilo zkrátka nemůžete očekávat moc dobrou stravitelnost ani využitelnost bílkovin a rozhodně neočekávejte zlepšení imunity nebo pozitivní vliv na syndrom propustného střeva, který dřív nebo později při nesprávném životním stylu bude řešit každý. O co jiného pečovat než o střevo, když je základem našeho zdraví a imunity.
Benefity Performance Protein
- Komplexní řešení pro svaly, regeneraci, střevo a imunitu. Nikoliv další protein pro pouhé doplnění bílkovin.
- Vysoká kvalita použitých surovin. Můžete si být jisti, že kombinace látek v jednom produktu v takové kvalitě neexistuje.
- Ochucen pouze přírodními sladidly. Stévii a ve vanilkové verzi inulinem, který zároveň působí prebioticky.
- Biologicky aktivní protein. Na rozdíl od běžné syrovátky je nativní protein získáván přímo z mléka za studena, čímž se zmnohonásobuje jeho stravitelnost a využitelnost bílkovin.
- Neobsahuje žádné balastní látky. Vyjma guarové gumy, která je zdraví neškodná a zároveň je rozpustnou vlákninou, která je ve střevu prospěšná.
- Opravdová chuť. Žádná uměle přeslazená převoněná chuť. Ale poctivá chuť opravdového kakaa nebo vanilky v kombinaci s kokosovým olejem. Tato nezaměnitelná kompozice zachutná každému, kdo má rád "opravdové" raw nikoliv průmyslově zpracované potraviny.
3 základní kameny podrobněji
Už jste se dozvěděli o Performance Proteinu téměř vše. Nyní vám 3 základní látky - pilíře představím důkladněji. Kdo nemá rád dlouhé články, už dál číst nemusí :) Ale pro pochopení rozdílu mezi konvenčním syrovátkovým proteinem a Performance Proteinem jsou ty informace klíčové. Minimálně kapitola o nativním proteinu.
Nativní protein a v čem je jiný...
Technologický postup při výrobě nativního proteinu je nejdůležitější. Nativní protein se vyrábí pomocí membránové technologie ovšem přímo z kravského mléka. Vše se děje pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace při velmi nízké teplotě (do 10°C), a tím si zachovává již výše zmíněné imunoglobuliny a enzymy. Je lépe stravitelný, dobře se vstřebává a hlavně má lepší využitelnost obsažených bílkovin. Nativní protein obsahuje také cystin, což je velmi křehká neesenciální aminokyselina výrazně reagující na teplo, a která zároveň působí proti zá**tlivým onemocněním. V nativním proteinu ji nalezneme proto, že nedochází k její denaturaci během výrobního procesu. Nativní protein je bohatý na esenciální aminokyselinu (kterou musíme přijímat z potravy) zvanou leucin, kterou ocení především sportovci, protože stimuluje proteosyntézu. Tím pomáhá budovat svalovou hmotu a zároveň podporuje redukci tuku.
Nativní proteiny jsou pro náš organismus podstatné hlavně z dlouhodobého horizontu jeho využívání. Pokud tělu dodáváme plnohodnotné živiny, nedostává se tělo do deficitu a tím se i zmenšuje riziko výskytu oxidačního stresu.
Výhody nativního proteinu:
- Vyrábí se přímo z kravského mléka.
- Je lépe stravitelný.
- Lépe vstřebává obsažené bílkoviny.
- Obsahuje leucin, který stimuluje proteosyntézu.
- Obsahuje mnohem více cytinu (aminokyselina působící proti zá**tlivým onemocněním).
- Zachování imunoglobulinu a laktoferinu (pro své protiz**ětlivé účinky je jedna z nejdůležitějších imunitních složek bojující proti bakteriím a plísním).
Kolagen
Kolagen je nejdůležitější nerozpustná bílkovina v našem těle. Vyskytuje se ve všech pojivových tkáních a kůži, kde podporuje její elasticitu, pevnost a regeneraci. Je součástí kloubů, kostí, vazů, šlach, stěny cév, střev, vlasů, nebo dokonce i oční rohovky. Je známo více než 20 typů kolagenu. Kolagen se sice vytváří v těle přirozeně, ale jeho tvorba je značně omezená, a s postupujícím věkem prudce klesá. Nedostatek kolagenu způsobí opotřebení a bolest kloubů, lámavost vlasů a nehtů, zhoršení pleti a vrásky.
Naopak působením dostatečného množství kolagenu v organismu snižuje bolestivost kloubů, pevnost a pružnost pokožky, posiluje vlasy a nehty, působí jako prevence kornatění tepen, pomáhá při léčbě artritidy a osteoporózy. Kolagen také může pomoci léčit poškozené buněčné stěny - pozitivní vliv na syndrom propustného střeva. Kolagen je tvořen ve vazivových buňkách tzv. fibroblastech, který se navíc podílí na hojení v místě, kde je pokožka poraněna. Některé potraviny v naší stravě podporují tvorbu kolagenu a jsou to například ryby, česnek, lesní ovoce nebo citrusové plody.
Nejkvalitnější forma kolagenu je tzv. hydrolyzovaný kolagen. Tímto technologickým postupem je kolagen rozdělen na jednotlivé peptidové řetězce kolagenu, a to poté usnadňuje jeho vstřebatelnost a stravitelnost v lidském organismu. Tento kolagen je proto vhodný i pro jedince s trávicími obtížemi. Má ovšem i další benefity. Jednak nezanechává žádnou nepříjemnou chuť, a zejména se snadno rozpouští jak v teplé, tak i ve studené vodě.
Kolostrum
Kolostrum jiným názvem mlezivo je první tekutina, kterou produkují těla savců pár hodin po porodu. Je hustší konzistence a lehce nažloutlé barvy díky vyššímu obsahu beta karotenu. Colostrum obsahuje spoustu bioaktivních látek, které podporují imunitu, a tím jsou v prvních dnech savců nejdůležitější.
Nejblíže lidskému kolostru je kravské (bovinní), nicméně lidské kolostrum obsahuje až 40x méně aktivních látek, protože plod v těle matky získává všechny prospěšné látky již v těhotenství přes placentu. Bovinní kolostrum je odebíráno maximálně 48 hodin po porodu mláděte. Obsahuje soubor imunologických látek, které chrání mládě proti infekcím. Obsahuje také vitamíny, minerály, imunoglobuliny (hlavně IgG), interleukiny, laktoferiny, laktalbumin, lysozym a růstové faktory, které mají regenerační schopnosti. V neposlední řadě kolostrum přispívá ke správné absorpci živin.
Z vitamínů můžeme v kolostru nalézt vitamíny skupiny B2, B9, B12 (podílí se na správné funkci nervového systému), dále pak vitamíny skupiny A a D. Mimo vitamíny obsahuje kolostrum také minerální látky a to zejména vápník, draslík, sodík, zinek a hořčík.
Další z velmi důležitých složek kolostra jsou imunoglobuliny, což jsou vlastně protilátky, které se významně podporují imunitní systém. Dále se podílí na léčbě trombocytopenie (snížení trombocytů v krvi), anémie, roztroušené sklerózy nebo únavového syndromu. Právě imunoglobuliny jsou v našem těle první, které se setkávají s patogeny, infekcemi, alergiemi a toxickými molekulami. Mimo to imunoglobuliny obsažené v kolostru mohou působit jako prevence proti nádorovému bujení.
Kromě jiného obsahuje kolostrum i makroživiny jako sacharidy, bílkoviny, tuky a prospěšné bakterie, které jsou v trávicím traktu a podporují vyloučení první stolice. Součástí kolostra jsou i laktoferiny, které slouží k přesunu železa do červených krvinek, a zároveň chrání tělo před bakteriemi a viry, které železo potřebují pro své množení. Dalším benefitem, které mlezivo obsahuje je lysozym, což je enzym, který má baktericidní účinky (dokáže zničit bakterie) a interleukiny, které slouží k lepší koordinaci bílých krvinek, které působí proti nemocem.
Díky svým pozitivními účinkům na lidský organismus se využívá jako podpůrná léčba v celé řadě onemocnění od žaludečních vředů, přes Crohnovu chorobu, poruchy paměti, artritidu, astma až po vir HIV. Kolostrum pomáhá také léčit syndrom prosakujícího střeva, a tím zabraňuje pronikání patogenů do těla, kterých by se poté muselo tělo zbavovat. Kolostrum má i zevní účinky. Pomáhá udržet mladistvou pleť, redukuje výskyt vrásek a podporuje léčbu ran.
Jiří Votava a Veronika Halusková
Slovník pojmů
Cystin
Neesenciální aminokyselina, která je pro organismus důležitá, jelikož působí proti zá**tlivým onemocněním, účastní se na hojení ran, a podílí na tvorbě bílých a červených krvinek.
Fibroblasty
Jsou nejrozšířenější kožní buňky ve vazivové tkáni. Shlukují se v místě poranění a účastní se na hojení rány.
Imunoglobuliny
Látky, které se podílí na podpoře imunitního systému.
Interleukiny
Skupina proteiny, které se podílí na podpoře imunitního systému.
Laktalbumin
Mléčná bílkovina, která se získává ze syrovátky a slouží jako pojivo.
Laktoferin
Důležitá složka kolostra, která má na starost protiz**ětlivé procesy a pomáhá udržovat hladinu železa v organismu.
Leaky gut
Česky syndrom propustného střeva. Onemocnění, při kterém dojde k narušení střevní stěny, a přes kterou se poté do krevního oběhu dostávají toxiny, nestrávené části potravy nebo škodlivé bakterie. To může rozšiřovat zá**ty po celém těle a způsobuje nadýmání, bolesti kloubů, zažívací potíže nebo metabolický syndrom.
Leucin
Esenciální aminokyselina, kterou musíme přijímat z potravy. Má za úkol syntézu bílkovin, podporuje růst svalové hmoty a redukci tuku.
Lysozym
Enzym, který má v organismu schopnost ničit bakterie, a tím snižuje vznik infekcí.
Proteosyntéza
Je pro organismus energeticky náročný proces, při kterém se z aminokyselin tvoří bílkoviny.
Trombocytopenie
Onemocnění, při kterém dochází ke snížen množství krevních destiček (trombocytů) v krvi. Projevuje se zvýšeným krvácením a zhoršení hojení ran. Může být chronické nebo akutní. Bývá způsobeno nedostatečným vznikem krevních destiček v kostní dřeni, nebo zánikem destiček v organismu.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.