Ovesné vločky - víc než jen snídaně
Ovesné vločky jsou snídaňová klasika, kterou asi není potřeba představovat. Určitě je ale dobré vědět, proč jsou jednou nejvýživnějších potravin a jaké jsou jeho přednosti. Dnes jsou k zakoupení sypané i zapékané müsli nebo müsli tyčinky, kde vločky hrají hlavní roli. Je dobré vědět, že dalším zpracováním takových potravin se současně i zvyšuje glykemický index. Glykemický index je údaj popisující, do jaké míry daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru.
Kromě toho jsou müsli směsi často doslazované a nutriční hodnoty jsou už úplně jiné. Daleko lepší je si k snídani připravit ovesnou kaši, kde můžeme přidat to, co máme rádi, jako je například skořice, ovoce a dosladit lepšími alternativami než je klasický cukr. Můžeme použít med, kokosový cukr, nebo dosladit sladšími druhy sušeného ovoce jako jsou rozinky, švestky nebo datle.
Vločky patří mezi nejvýživnější potraviny. Pocházejí z rostliny Avena Sativa. Obsahují velké množství polysacharidů (60g na 100g), vitamínu B a z minerálních látek stojí za zmínku křemík, vápník nebo železo. Vločky máme spojeny s vysokým obsahem vlákniny, díky které nás zasytí na delší čas. A je to pravda. Ovesné vločky obsahují 10g vlákniny na 100g. Vláknina je pro tělo důležitá nejen pro správné fungování trávicího systému, ale je to právě vláknina, která ovlivňuje pomalé zvyšování hladiny krevního cukru.
Proč zařadit vločky do jídelníčku?
- Nízký glykemický index
- Pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi
- Vysoký obsah rostlinných bílkovin
- Obsah esenciálních aminokyselin
- Vysoký obsah vitamínu skupiny B
- Vysoký obsah rozpustné vlákniny - betaglukany, ty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a ve střevech působí jako prebiotikum. Prebiotika mají za úkol vyživovat zdraví prospěšné bakterie.
- Jsou pro tělo lehce stravitelné
Jak je to s lepkem?
Ovesné vločky jsou často předmětem diskuze, zda je mohou osoby s celiakii nebo ti, kteří ze stravy vyřadili lepek. Je to poměrně jednoduché. Zrna pšenice, ječmene a žita jsou tři skupiny obilovin, které přirozeně obsahují lepek. Oves místo toho ve skutečnosti obsahuje bílkovinu zvanou aveniny. Zatímco oves sám neobsahuje lepek, v mnoha případech se pěstuje na stejné půdě, střídavě s obilovinami obsahující lepek (pšenice, ječmen a žito). Oves tak může růst tam, kde byly v předchozím roce pěstovány jiné obiloviny. V takovém případě může být oves kontaminován lepkem.
Pravdou je, že vždy na obalu hledejte informaci, že jsou vločky bez lepku. Kromě pěstování jsou vločky totiž často zpracovávány ve velkých závodech, kde může dojít ke kontaminaci z jiných druhů obilovin. Pokud máte celikaii s minimální toleranci lepku, měli by jste konzumovat vločky pouze tehdy, pokud výrobce výslovně uvádí, že vločky neobsahují lepek. V opačném případě je lepší se vločkám raději vyhnout. Zajímavosti je i to, že anglický druh ovsa přirozeně lepek neobsahuje, pravděpodobně je to proto, že oves není přechlechtěn jako je tomu u nás.
Jak s vločkami naložit?
Ovesné vločky nemusí být jen k snídani ve formě kaše, můžete je snadno použít například jako zavářku do polévky, k zahuštění různých zeleninových pokrmů, k přípavě domácích müsli tyčinek, smoothie, ovesných palačinek nebo můžete vytvořit domácí ovesné mléko. Ovesné vločky si díky své neutrální chuti sice zaslouží dochucení, nicméně jejich nutriční hodnoty jsou, tak velké, že by byla skutečně škoda je nevyzkoušet.
Veronika Halusková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.