Omega 3 MK (mastné kyseliny) jsou velice oblíbené ve „fitness“ komunitě, ale víte, co to ty omega 3 MK jsou? Jaké jsou benefity a můžete jich mít v těle nedostatek? V tomto článku se podíváme na zoubek všem těmto otázkám, ale pro začátek si pojďme říct, proč jsou tak důležité pro naše tělo. Z jednoho prostého důvodu, naše tělo si je neumí vytvořit samo, což znamená, že jsou pro nás esenciální (nepostradatelné), proto je nutné je konzumovat ze stravy, popřípadě suplementů. Nejznámnějším zdravotním benefitem je snížený risk srdečních chorob, ale neméně důležitá je jejich funkce při vývoji plodu uvnitř těla matky, podpora zraku, zdraví kůže, udržování zdravé váhy a mnohem více. Pojďme se podívat proč je potřebujeme a jak jich efektivně dostat do jídelníčku více.
Co jsou omega 3 mastné kyseliny?
Omega 3 MK jsou specifickým typem polynenasycených mastných kyselin. Slovo „poly“ nám sděluje, že obsahují více než jednu dvojitou vazbu v jejich chemické struktuře. Trojka v jejich názvu označuje místo, kde se jejich první dvojitá vazba vyskytuje. Proč naše tělo omega 3 MK potřebuje? Naše tělo je schopno si saturované mastné kyseliny syntetizovat, ale nemá enzym, který je schopný vložit dvojitou vazbu na místo, kde je potřebná, proto si je tělo neumí vytvořit samo. Zkrátka, naše tělo si tyto MK neumí vytvořit samo, proto je nutné je přijímat ze stravy, nebo pomocí suplementů (jako například z rybích olejů).
Neméně důležitou součástí jídelníčku by měly být omega 6 MK, další typ mastných kyselin, které tělo potřebuje pro své funkce. Omega 6 MK se vyskytují v některých formách kyseliny linoleové. Nachází se v rostlinných olejích, mase, drůbeži či vejcích. Nevýhodou je výskyt omega 6 MK v mnoha více případech, než omega 3 MK. Ve standardní západní stravě převládá množství omega 6 MK ve velkém měřítku, ačkoli naše tělo lační po poměru 1:1 pro udržení zá**tlivosti na uzdě. Většina moderních jídelníčků obsahuje měřítko spíše k 20-30:1 ve prospěch omega 6 MK. Je velice důležité se naučit, jak tyto dvě proměnné vybalancovat.
Často se vyskytující typy omega 3 MK
1.) Kyselina alfa-linoleová (ALA)
Tento typ pochází z rostlinné říše, nachází se v listové zelenině, lněných a chia semínkách, řepkovém oleji, vlašských ořeších či v sójovém oleji. ALA je známá také jako omega 3 s krátkým řetězcem. To znamená, že naše tělo je nuceno si ji přeměnit v „omegy“ s delším řetězcem (EPA a DHA). Tento proces však není příliš výhodný a jen okolo 10% zkonzumované alfa-linoleové kyseliny se opravdu na EPA a DHA přemění, které naše tělo využije (toto měřítko je vyšší u žen).
2.) Kyselina eikosapentaenová (EPA)
EPA je 20 uhlíková mastná kyselina, která se nachází v rybách a rybích olejích, v řasách či oleji z krillu. Naše tělo není schopno si ji samo syntetizovat. EPA a DHA jsou mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje ve větších množstvích pro obdržení benefitů, které tyto MK nabízí.
3.) Kyselina eikosatrienová (ETA)
ETA je méně známou omega 3 MK, která také obsahuje 20 uhlíků jako EPA, avšak jen 4 vazby, ne 5. Ve velkém množství ji můžeme najít v oleji z jiker nebo v mušlích. Nejen, že je protizá**tlivá, jako další omega 3 MK, její přítomnost v těle umí omezovat produkci omega 6 MK (konkrétně ARA). ETA změní funkci enzymu, který tvoří omega 6 MK ARA a zamezí zvyšování množství ARA v oběhu.
4.) Kyselina dokosahexaenová (DHA)
Mastná kyselina obsahující 22 uhlíkových molekul, vyskytuje se v tučných rybách, v oleji z krillu či v řasách. Naše tělo si část DHA přetváří na EPA, aby udrželo mezi EPA a DHA rovnováhu.
*grafika se vztahuje k oleji z tresčích jater
Přínosy pro zdraví
1.) Skvělé pro zdraví srdce
Jeden z nejvíce známých benefitů konzumace omega 3 MK je pozitivní efekt na rizikové faktory související s nemocemi srdce a mrtvicí vedoucí k úmrtí. Studie ukazují, že jedinci konzumující dostatek ryb mají menší riziko těchto onemocnění. Americký úřad pro kontrolu léčiv schválil použití omega 3 MK suplementů pro léčbu vysokého množství triglyceridů v krvi. Zatímco některé studie efekt těchto suplementů s obsahem omega 3MK na zdraví srdce potvrzují, některé naopak nenašly žádnou evidenci. Zde jsou fakta, která víme o kardiovaskulárních onemocněních vedoucí k mrtvici a infarktu:
- Snižování vysokého množství triglyceridů: Americká zdravotní asociace zabývající se zdravím srdce pozoruje, že příjem omega 3 MK je velice výhodný pro osoby s vysokým množstvím triglyceridů v krvi, tento stav totiž často vede k srdečním chorobám. Suplementace omega 3 MK je spojována s nižší hodnotou triglyceridů v krvi, jak u zdravých, tak i nemocných lidí.
- Regulace cholesterolu: Studie ukazují fakt, že omega 3 MK dokáží ovlivňovat poměr HDL („dobrého“) a LDL („špatného“) cholesterolu ve prospěch HDL, avšak některé studie zaznamenaly také mírné zvýšení hladiny LDL.
- Snižování vysokého krevního tlaku: Jedna studie odkryla zajímavost spočívající v konzumaci lososa 3x týdně, konzumace lososa vyvolala u mladých lidí s nadváhou snížení krevního tlaku po 8 týdnech konzumace. Ačkoli toto není potvrzení pro omega 3 MK pyšnit se schopností snižování krevního tlaku, může se jednat o velice povzbudivý výsledek. Jídelníček s názvem „DASH“ snažící se kontrolovat vysoký krevní tlak také doporučuje konzumaci tučných ryb na pravidelné bázi.
- Zabraňují ukládání plaku v cévách: Udržování zdravých a průchodných cév, v tomto ohledu dokáží omega 3 MK pomoci vašemu tělu díky schopnosti prevenci proti ukládání plaku a kornatění cév.
- Snížený risk metabolického syndromu: Metabolický syndrom je skupinové označení zahrnující: obezitu, vysoký krevní cukr, vysoké triglyceridy, vysoký krevní tlak, a snížený HDL cholesterol. Tyto symptomy vedou k možnostem výskytu srdečních chorob, mrtvice, či diabetu. Množství studií objevilo funkčnost omega 3 MK oproti metabolickému syndromu, omega 3 MK zabraňují symptomům a mohou tělo ochránit před případnými riziky.
- Zabraňování tvorbě krevních sraženin: omega 3 MK pomáhají krevním destičkám neshlukovat se, což funguje jako prevence krevních sraženin vedoucích k mrtvici.
2.) Mohou pomáhat při poruchách a zhoršení mentálního zdraví
Existuje mnoho funkcí spjatých s mozkem a mentálním zdravím, které se zlepšují při konzumaci omega 3 MK
- Deprese a úzkost: Studie ukazují, že lidé, kteří na pravidelné bázi konzumují velké množství omega 3 MK, mají menší šanci na to být v depresi, než lidé, kteří jsou v příjmu nedostatkoví. Několik studií demonstrovalo zlepšení stavu lidí trpících na deprese a na úzkosti po přidání omega 3 MK suplementu, toto bylo potvrzeno ve dvojitě zaslepených randomizovaných studiích. Nejméně jedna studie porovnávající léčiva pro deprese a úzkosti potvrdila minimálně stejnou funkci omega 3 MK suplementů jako těchto léčiv.
- ADHD: Některé studie porovnávající množství omega 3 MK u dětí trpících ADHD zjistily nižší koncentrace těchto MK v krvi oproti jedincům bez ADHD. Omezené, ale povzbudivé výsledky ukazují alespoň mírnou efektivitu na mírnění symptomů ADHD pomocí omega 3 MK.
- Schizofrenie: Metaanalýza zkoumající souvislost mezi omega 3 MK a schizofrenií objevila poměrně pozitivní výsledky při konzumaci, obzvláště při ranných stádiích nemoci.
- Bipolární porucha: Také známá pod názvem maniodepresivní porucha je komplexní a často vyčerpávající stav. Existuje evidence poukazující na omega 3 MK, které obětem této poruchy napomáhaly při ovládání jejich nálad.
- Ostatní mentální nemoci a poruchy chování: Některé studie poukázaly na korelaci mezi příjmem omega 3 MK a poklesem násilí a asociálního chování hraničícího s poruchou osobnosti.
- Alzheimerova choroba a snížení mentálního zdraví věkem: Klinické testy našly potenciální neuroprotektivní efekt omega 3 MK na lidech trpící demencí, věkově ovlivněnými poruchami či Alzheimerovou chorobou. Zdá se, že vyšší koncentrace omega 3 MK v krvi může pomoci zpomalit nebo dokonce zastavit kognitivní pokles jedinců, avšak ne všechny studie tuto tezi podpořily.
3.) Snižování zá**tlivosti
Jeden z důvodů, proč můžou být omega 3 MK tak prospěšné pro naše zdraví, je jejich efekt na celkovou zá**tlivost těla, kterou svou přítomností snižují, tato zá**tlivost bývá v mnoha případech kořenovým problémem velkého množství nemocí. Konzumací nutričně vyvážené a protizá**tlivé stravy dáme tělu nejlepší prostředky pro boj s nemocemi, jaké můžeme. Některé nové studie ukazují, že suplementace omega 3 MK může snížit zá**tlivost těla způsobenou tukem akumulovaným při ztučnělých játrech.
Ve studii na zvířatech zahrnující konzumaci ETA se objevilo snížení zá**tlivosti u jedinců podobné jako při léčbě pomocí nesteroidními protizá**tlivými léčivy, avšak bez závažných rizik jako například problémové trávení. Autoři studie také vypíchli velice potentní funkce ETA pro naši imunitu, dokonce více, než konvenční rybí oleje s obsahem EPA a DHA společně.
4.) Pomáhají předcházet a mírnit příznaky autoimunitních onemocnění
Jako autoimunitní onemocnění definujeme stav, kdy naše imunitní buňky napadají naše ostatní buňky, o kterých si myslí, že jsou patogeny a poškozují je. Autoimunitní onemocnění zahrnuje poruchy jako diabetes typ 1, systémový lupus, revmatoidní artritidu, ulcerózní kolitidu, roztroušenou sklerózu, syndrom propustného střeva a další.
Několik studií našlo souvislosti mezi vysokým příjmem omega 3 MK a sníženým rizikem pro tato onemocnění, nebo alespoň snížením příznaků. Některé uvádí, že nejlepší protektivní sílu mají omega 3 MK konzumované v prvním roce života.
5.) Omega 3 MK můžou podpořit zdraví kostí a kloubů
Problém s osteoporózou je velké riziko pro starší jedince, v dnešní době osteoporóza ovlivňuje životy sta miliónů lidí po celém světě a ústí ve zlomeniny způsobené touto nemocí každé tři sekundy. Esenciální MK zahrnující omega 3 MK ukazují efekt na zvýšení absorpce vápníku ze stravy v těle (částečně vyrovnáním nedostatku vitamínu D) a dále zlepšením odolnosti kostí díky vylepšené tvorbě kolagenu v těle.
Malé randomizované kontrolované studie pozorovaly zvýšenou kostní hustotu u starších osob trpící osteoporózou při suplementaci EPA, porovnáváno s placebo skupinami, jejichž kostní hustota s časem opadala. Navíc studie poukazují na efekt při pomoci s artrózou snížením otoků a z**ětů v kloubech. Jiná studie zase ukázala na možné zvýšení výkonnosti a schopnosti regenerace díky protizá**tlivým a antioxidačním efektům omega 3 MK.
6.) Můžeme pozorovat zlepšení spánku
U dětí trpících nedostatkem omega 3 MK můžeme pozorovat zhoršení spánku. U mladistvých s nedostatečným příjmem omega 3 MK může dokonce dojít k výskytu spánkové apnoe. Důvodem pro toto může být spojitost nízkého příjmu omega 3 MK a nízkého množství meIatoninu, hormonu pomáhajícího lidem upadnout do světa snů. Dobrou zprávou je, že kondice spojené se spánkem se u pacientů podle studií při suplementaci omega 3 MK zlepšily.
7.) Benefitem pro nenarozené a vývoj dětí
Zdá se, že dětství je jedna z nejdůležitějších částí života pro dostatečný příjem omega 3 MK pravděpodobně pro zaručení správného vývoje mozku a sítnice, kde se mastné kyseliny s dlouhým řetězcem vyskytují. Omega 3 MK jsou totiž nezbytné pro vyvíjející se tělo pro dosažení plného a správného vývoje. Pozor by si měly dát obzvláště těhotné ženy, jelikož se ukazuje, že děti matek s dostatečným příjmem omega 3 MK mají lepší kognitivní schopnosti, psychomotoriku, koordinaci oka a rukou a také vyšší výsledky při testu sluchu v devíti měsících a čtyřech letech života. Také se zdá, že tyto děti mají menší riziko ADHD.
Mateřské mléko je pro vyvíjející se dítě perfektním zdrojem omega 3 MK (pokud matka konzumuje dostatek omega 3 MK ve své stravě). U dětí krmených umělou výživou existuje riziko nedostatku DHA, pokud tato MK není ve výživě obsažena. Naopak výživa obohacená o DHA může dětem pomoci s vývojem zraku a kognitivních funkcí. Je možné, že suplementace EPA, ETA a DHA může u některých dětí pomoci předcházet mozkové obrně, poruchám s autismem či astmatem.
8.) Můžou pomoci při menstruačních bolestech
Premenstruační křeče trápí asi 75% žen, můžou negativně ovlivňovat každodenní práci a jejich přítomnost je velice vysilující. Studie však ukazují, že suplementace omega 3 MK velice markantně ovlivňuje menstruační symptomy a snižuje jejich intenzitu. Studie porovnávající použití Ibuprofenu a rybího oleje během menstruace u dospívajících žen objevila více ulevující efekt u omega 3 MK než u standardních léčiv.
9.) Můžou snižovat makulární degeneraci
Naše sítnice obsahuje nemalé množství DHA, které je pro její funkci nepostradatelné. Národní institut pro zdraví v USA uvádí, že existuje evidence pro příjem DHA a EPA pro udržení zdraví očí a ochraně před poškozením. Ve skutečnosti adekvátní příjem omega 3 MK je úzce spjatý s nižším rizikem makulární degenerace u starších jedinců, tato porucha se vyskytuje u lidí po 60 roku věku a je jedno z hlavních příčin slepoty.
10.) Podporují zdraví kůže a pomalejší stárnutí
Stejným způsobem, jakým podporují hustotu kostí, pomáhají i při udržení kvalitní a vitální pokožky. DHA a EPA jsou benefitem pro naši kůži z hlediska kontroly produkce oleje a zpomalení stárnutí. Některé studie také ukazují, že omega 3 MK pomáhají předcházet akné a zá**tlivým chorobám kůže.
V jakých potravinách omega 3 MK najdeme?
Nejlepším zdrojem omega 3 MK jsou tučné ryby. Existují i rostlinné varianty v podobě ořechů a semínek, ty však obsahují pouze ALA, která se v těle musí přetvářet na EPA a DHA, což tělo stojí velké množství energie. Dodáním omega 3 MK z tučných ryb navíc konzumujeme i ostatní důležité nutrienty jako vitamín K, folát (vitamín B9), fosfor a mnoho dalších. Nejlepšími zdroji jsou makrela, losos, rybí oleje, olej z tresčích jater, vlašské ořechy, chia semínka, sleď, lněná semínka, tuňák, bílé ryby, sardinky, konopná semínka či vaječné žloutky. Co například lněný olej? Lněný olej je velice potentní na ALA, 15g lněného oleje obsahuje asi 7g ALA. Nevýhodou je, že míra absorpce ALA není tak vysoká jako u EPA a DHA. I přes to je to však velice zdravá varianta oleje a do vyváženého a zdravého jídelníčku rozhodně patří!
Suplementace a dávkování
Neexistují žádné oficiální doporučení pro každodenní konzumaci dostatečné dávky omega 3 MK. Nicméně velké množství organizací se shodují na jednom, alespoň dvě jídla obsahující 100g tučné ryby každý týden je dobrý začátek. Pro tělo to znamená asi 500mg EPA/DHA každý den. Obecně dávka okolo 250-500mg denně je uznávaná a rozumná dávka EPA a DHA každý den. Lidé se srdečním problémy jsou, či sklonům k depresím či úzkostem mohou prosperovat z vyšší dávky pohybující se až do 4000mg na denní bázi z různých zdrojů.
Pokud se řídíte veganskou či vegetariánskou stravou, suplementace dostatečného množství omega 3 MK bude klíčová, jelikož suplementy na rostlinné bázi obsahují jen ALA, která se v těle musí přeměnit, rozhodně se nemusíte bát vyššího dávkování. Některé suplementy obsahují méně EPA a DHA na úkor trávících enzymů do suplementů přidávaných. Na obale to sice vypadá poměrně kontra intuitivně, avšak pro nás by nemělo být důležité kolik přijmeme, ale naopak, kolik dokážeme ze stravy a suplementace živin vstřebat! Kombinací omega 3 MK a trávících enzymů pravděpodobně zvýšíme vstřebané množství bez nutnosti vyššího dávkování. Je dobré konzumovat omega 3 MK každý den? Ve většině případů určitě je! Konzumace omega 3 MK na pravidelné a dlouhodobé bázi je bezpečná, pokud vám však doktor poradí přestat, řiďte se jeho radami.
Nedostatek a jeho symptomy
Ve většině případů lidé nekonzumují ve své stravě dostatek omega 3 MK! V roce 2009 na Harvard School of Public Health vyšlo poohlédnutí za individuálními riziky vedoucími k specifickým úmrtím. Podle tohoto porovnání je nedostatečný příjem omega 3 MK osmým nejvíce rizikovým faktorem vedoucím ke smrti lidí. V USA je alespoň částečně zodpovědný asi za 96 000 úmrtí ročně. Omega 6 MK jsou v západní stravě bohatěji zastoupenou živinou, ačkoli jsou pro nás také nezbytné, jejich přebytek může vést k vážný problémům spojeným se zá**tem. Ideální poměr omega 3:6 by se mělo pohybovat okolo 1:3 a méně.
Jaké jsou rizika konzumace příliš omega 6 MK a zároveň malého množství omega 3 MK?
- Zá**ty v těle
- Vyšší riziko srdečních chorob a vysokého cholesterolu
- Trávicí problémy
- Alergie
- Artróza
- Bolest svalů a kloubů
- Mentální poruchy a deprese
- Omezený mozkový vývoj
- Snížená kognice
Rizika a vedlejší efekty
Nejlepší na suplementaci omega 3 MK je jejich nezávadnost s dalšími léčivy či vedlejší efekty, podle uváděných zdrojů. Proč by pro vás mohly být omega 3 nevhodné? Většina negativ přichází v podobě nechtěných produktů nalezených v rybách a mořských plodech jako rtuť či další těžké kovy. Pokud jste si ochotni připlatit za kvalitní omega 3 MK suplement, díky velkému množství testů se těmto nežádoucím přídavkům vyhnete. Kvalitní suplementy prochází velkým množstvím filtrací a úprav pro zabránění kontaminace těžkými kovy. V každém případě, pokud se rozhodnete užívat suplementy, ujistěte se, že konzumaci schvaluje váš lékař, který může monitorovat a reagovat na případné vedlejší efekty.
Závěrečné shrnutí
- Omega 3 MK jsou typem esenciálních mastných kyselin, které naše tělo potřebuje pro velké množství systémových funkcí
- Velké množství lidí nekonzumuje ve své stravě dostatek omega 3 MK a dosahuje špatných měřítek v porovnání omega 3 ku omega 6
- Existují 3 hlavní typy omega 3 MK : ALA, EPA a DHA
- Omega 3 MK budou velkým benefitem pro jedince s problémovým srdcem, mentálními poruchami, mozkovou degradací, zá**tlivostí a autoimunitními onemocněními
- Nejlepším způsobem k dosažení dostatečného příjmu je konzumace tučných ryb obsahující i další nutrienty (makrela, losos, sardinky, treska, tuňák). Rostlinné zdroje omega 3 MK obsahují ALA, tudíž je nutno jich konzumovat větší množství pro dosažení stejného efektu jako u EPA a DHA
- Velkým benefitem může být konzumace kvalitního suplementu s obsahem omega 3 MK. Dávkování se může pohybovat od 250-500mg EPA a DHA kombinovaných každý den.
Rostislav Nestrašil
Zdroje:
1. KRUPA, Kristina, Kristina FRITZ a Mayur Parmar. Omega-3 Fatty Acids [online]. 2023.
2. Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018.
3. Grey ABolland M. Clinical Trial Evidence and Use of Fish Oil Supplements. JAMA Intern Med. 2014.
4. Watanabe Y, Tatsuno I. Prevention of Cardiovascular Events with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Mechanism Involved. J Atheroscler Thromb. 2020.
5. Oliveira JM, Rondó PH. Omega-3 fatty acids and hypertriglyceridemia in HIV-infected subjects on antiretroviral therapy: systematic review and meta-analysis. HIV Clin Trials. 2011.
6. Bernstein AM, Ding EL, Willett WC, Rimm EB. A meta-analysis shows that docosahexaenoic acid from algal oil reduces serum triglycerides and increases HDL-cholesterol and LDL-cholesterol in persons without coronary heart disease. J Nutr. 2012.
7. Ramel A, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I. Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction. Nutrition. 2010.
8. Miyoshi T, Noda Y, Ohno Y, Sugiyama H, Oe H, Nakamura K, Kohno K, Ito H. Omega-3 fatty acids improve postprandial lipemia and associated endothelial dysfunction in healthy individuals - a randomized cross-over trial. Biomed Pharmacother. 2014.
9. Robinson LE, Mazurak VC. N-3 polyunsaturated fatty acids: relationship to inflammation in healthy adults and adults exhibiting features of metabolic syndrome. Lipids. 2013.
10. Singh RB, Dubnov G, Niaz MA, Ghosh S, Singh R, Rastogi SS, Manor O, Pella D, Berry EM. Effect of an Indo-Mediterranean diet on progression of coronary artery disease in high risk patients (Indo-Mediterranean Diet Heart Study): a randomised single-blind trial. Lancet. 2002.
11. Annie T. Ginty, Sarah M. Conklin, Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial. 2015.
12. Heilskov Rytter MJ, Andersen LB, Houmann T, Bilenberg N, Hvolby A, Mølgaard C, Michaelsen KF, Lauritzen L. Diet in the treatment of ADHD in children - a systematic review of the literature. Nord J Psychiatry. 2015.
13. Chen AT, Chibnall JT, Nasrallah HA. A meta-analysis of placebo-controlled trials of omega-3 fatty acid augmentation in schizophrenia: Possible stage-specific effects. Ann Clin Psychiatry. 2015.
14. Balanzá-Martínez V, Fries GR, Colpo GD, Silveira PP, Portella AK, Tabarés-Seisdedos R, Kapczinski F. Therapeutic use of omega-3 fatty acids in bipolar disorder. Expert Rev Neurother. 2011.
15. Peet M, Stokes C. Omega-3 fatty acids in the treatment of psychiatric disorders. Drugs. 2005.
16. Araya-Quintanilla F, Gutiérrez-Espinoza H, Sánchez-Montoya U, Muñoz-Yañez MJ, Baeza-Vergara A, Petersen-Yanjarí M, Fernández-Lecaros L. Effectiveness of omega-3 fatty acid supplementation in patients with Alzheimer disease: A systematic review and meta-analysis. Neurologia. 2020.
17. Rizza S, Tesauro M, Cardillo C, Galli A, Iantorno M, Gigli F, Sbraccia P, Federici M, Quon MJ, Lauro D. Fish oil supplementation improves endothelial function in normoglycemic offspring of patients with type 2 diabetes. Atherosclerosis. 2009.
18. SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!