Nativní syrovátkový protein vs běžný syrovátkový protein. Výhody, výroba a rozdíl mezi nimi.

Syrovátkové proteiny a proteiny z nativní syrovátky se dostaly do popředí v široké nabídce proteinových nápojů. Drží si své pevné první místo v žebříčku kvalitních bílkovin. Přesto je mezi těmito dvěma proteiny několik rozdílů, včetně technologického zpracování i obsahu bílkovin. V článku si postupně vysvětlíme jak probíhá celý proces zpracování, který protein je vhodnější a proč.

Co je syrovátka?

Syrovátka je spolu s kaseinem mléčnou bílkovinou. Možná jste slyšeli o syrovátce hovořit jako o odpadu při výrobě sýrů. Vzhledem k tomu, jaké má syrovátka složení, byla by velká škoda, mluvit o syrovátce jako o odpadu. Mezi sportovci se naopak syrovátka již několik let považuje za tekuté zlato. Má několik výhod, které z ní dělají nejlepší základ kvalitního proteinu. Oproti kaseinu, který se využívá z mléka k výrobě tzv. nočních proteinů, je syrovátka lépe stravitelná a vhodnější jako doplnění bílkovin během dne, po tréninku apod. 

Vyroba proteinu_1

Proč syrovátka?

  • Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin a tím je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin.
      • Je lépe stravitelná (důkazem toho je hodnocení DIAAS, o kterém ještě bude řeč)
        • Má vysoký obsah aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA).
        • Podporuje tvorbu glutathionu. Antioxidantu, který zachycuje volné radikály, podílí se na detoxikaci a imunitě.  

        Nativní syrovátkový protein si také vede skvěle v hodnocení DIAAS (digestible indispensable amino acid score). Jde o zhodnocení bílkovin na základě vstřebatelnosti a stravitelnosti aminokyselin. Z bílkovin je na tom nejlépe hovězí maso, ale nativní syrovátka je v těsném závěsu. O důvod víc, proč volit nativní syrovátku před běžným syrovátkovým proteinem. 

        Banner clanek lauf

        Jaký je rozdíl mezi syrovátkovým proteinem a proteinem z nativní syrovátky? Co znamená výroba za studena?

        Syrovátkový protein je kompletní protein, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin včetně tří aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA): leucin, isoleucin a valin. Tyto aminokyseliny jsou známé svou účastí na syntéze svalových bílkovin a ochraně svalů. I přes to je mezi syrovátkovým proteinem a proteinem z nativní syrovátky hned několik podstatných rozdílů. Pokud bychom to chtěli zjednodušit, mohli bychom říci, že nativní syrovátkový protein je nejčistší a nejméně zpracovaný syrovátkový protein. Ale pojďme se na konkrétní rozdíly podívat blíže.

        Vyroba proteinu_3 (2)

        • U proteinu z nativní syrovátky dochází k pasterizaci pouze jednou, zatímco u syrovátkového proteinu dvakrát. Tím může dojít k denaturaci (znehodnocení) bílkovin.
          • Zatímco u klasického syrovátkového proteinu skončí také část kaseinu (kultury pocházející ze sýra), který následně vyžaduje tepelné zpracování, je nativní syrovátka 100% čistá a tak nemusí dojít k jejímu zahřátí. Díky tomu je možná výroba nativního syrovátkového proteinu za studena (teplota do 10°C).
              • Proces mikrofiltrace u nativního syrovátkového proteinu zajistí, že výsledný produkt neobsahuje kasein a jen minimum tuku.
                  • Nativní syrovátkový protein vzniká jako samostatný produkt. Mléko je zpracováváno pouze za účelem výroby nativního proteinu. Běžné syrovátkové proteiny vznikají jako vedlejší produkt při výrobě jiných mléčných výrobků, kvůli čemu dochází ke ztrátě cenných živin.
                      • Proces používaný k výrobě nativního izolátu, syrovátkové bílkoviny, který je součástí Lauf proteinů, má tendenci produkovat přibližně o 20 % více aminokyselin leucinu a lysinu, o 25 % více argininu a o 8 % více glutaminu na 100 gramů konečného syrovátkového proteinu. 

                        Porovnani_proteinu_1

                          • Vyšší hladina aminokyselin prostřednictvím nativní syrovátky, dává svalům více času na vstřebávání aminokyselin v krvi, a tím i lépe podpoří růst svalů.
                              • Má přirozeně vysokou koncentraci leucinu, který může být nejdůležitější aminokyselinou pro lidskou fyziologii a výkonnost. Tato aminokyselina je anabolickým spouštěčem, který stimuluje tělo k uvolňování přirozeného inzulínu. Podporuje také syntézu bílkovin. To vede ke zvýšení svalové hmoty a větší tělesné síle. 
                                • Nativní syrovátka má také vyšší obsah aminokyselin tryptofanu a cysteinuTryptofan působí na zvýšení serotoninu, který podporuje vytrvalost během tréninku. Cystein je prekurzorem glutathionu, který je nejhojnějším a přirozeně se vyskytujícím antioxidantem v těle.  
                                    • Nativní protein se vyznačuje vyšší koncentrací aminokyselin (7 g BCAA na dávku) a tělu prospěšných látek (laktoferinimunoglobulin).
                                      • Nativní syrovátkový protein zvyšuje koncentraci aminokyselin v krvi více než běžný syrovátkový protein nebo mléko, což by mohlo zjednodušeně řečeno prodloužit čas pro budování svalů v těle.
                                        • Nativní syrovátka o něco lépe podporuje regeneraci a adaptaci po tréninku.1

                                        Kvalita_proteinu

                                        Je protein z nativní syrovátky vhodný i pro ženy?

                                        Jednoznačně ano. Době, kdy byl protein určen pouze pro kulturisty, už naštěstí odzvonilo. Navíc spousta z nás často usedá k jídlu až ve chvíli, kdy máme takzvaný vlčí hlad. Ženy mají někdy obavy, že ve chvíli, kdy začnou pít protein, začne i růst svalů. Tohle protein sám o sobě opravdu neumí. Tréninky kulturistů, kteří touží po velkém objemu svalů, se diametrálně liší od tréninkových jednotek žen. Ať už za účelem zpevnění těla nebo redukce tělesného tuku. Nativní syrovátka je jedním z nejlepších zdrojů kvalitních bílkovin a víme, že určité množství bílkovin potřebujeme zkrátka všichni. Bez ohledu na pohlaví nebo množství pohybové aktivity během dne. Je to nejen výživa pro buňky, svaly, pojivové tkáně nebo imunitní systém, ale také v období redukce tuku může protein velmi dobře posloužit. 

                                        mceclip3-8

                                        Jedna z věcí, se kterou se můžete při hubnutí setkat, jsou pocity hladu. Pokud navýšíte příjem bílkovin, je mnohem pravděpodobnější, že i hubnutí bude úspěšné. Bílkoviny mají totiž jednu velkou výhodu a tím je pocit sytosti, který po jejich konzumaci máme. Stabilizují hladinu cukru v krvi, a tím zabraňují prudkým výkyvům hladiny glukózy v krvi, která vyvolává touhu po jídle. V případě, že máte dostatečné množství bílkovin, mnohem snadněji odoláte jiným lákadlům v podobě sladkostí nebo fast foodu. Bílkoviny udrží delší pocit sytosti a navíc pravděpodobně i další jídlo bude menší. Navíc protein může dobře posloužit i starším lidem, u kterých je často nechuť k jídlu, nebo strava není dostatečně pestrá natolik, aby během dne zvládli doplnit potřebné množství bílkovin.

                                        Nyní už víte, jaké jsou rozdíly mezi nativním syrovátkovým proteinem a běžným syrovátkovým proteinem. Použití syrovátkového proteinu je velmi snadné - zkrátka přidejte jednu odměrku (zhruba 35 g) do přibližně 250 ml tekutiny (vody nebo například neslazeného mandlového mléka). Když na smíchání použijete mixér, vytvoří se vám krémová a napěněná textura bez hrudek a protein potěší i chuťové pohárky. 

                                         

                                        Veronika Halusková

                                         

                                         1. VICENCIO, Sebastian Garcia, Sébastien RATEL, Céline GRYSON, et al. A Moderate Supplementation of Native Whey Protein Promotes Better Muscle Training and Recovery Adaptations Than Standard Whey Protein – A 12-Week Electrical Stimulation and Plyometrics Training Study. 2018.

                                        Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!

                                        Diskuze (0)

                                        Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

                                        Nevyplňujte toto pole: