Většina z nás už ví, že pro optimální zdraví a detoxikaci, musíme každý den jíst čerstvé ovoce a zeleninu. Pro mnoho lidí to však není snadné, jak by se mohlo zdát. Mladá pšenice může pomoci poskytnout tělu mnoho antioxidantů a dalších živin v jedné malé sklenici. Jedná o superpotravinu, která nabízí mnoho přínosů pro zdraví.
Wheatgrass je anglický název pro mladou pšenici, z latiny se jedná o Triticum aestivum. Mladá pšenice je silným zdrojem celé řady životně důležitých živin, bez kterých se naše tělo neobejde. V tradiční čínské medicíně se používá k tonizaci sleziny a podpoře trávení, a proto se mladá pšenice používala k léčbě žaludečních onemocnění. Starými Egypťany byla dokonce mladá pšenice považována za posvátnou, díky jejímu vlivu na zdraví a celkovou vitalitu.
Mladá pšenice obsahuje minerály a to především hořčík a fosfor. Dále je bohatá na měď, zinek, železo, mangan a z vitamínů je to vitamín A, C a E. Mimo to obsahuje 17 aminokyselin, z nichž 8 je považováno za esenciální.
Proč zařadit mladou pšenici do našeho jídelníčku?
- Má velký obsah chlorofylu.
- Podporuje metabolismus.
- Vytváří v těle zásadité prostředí.
- Působí antibakteriáIně.
- Pomáhá detoxikovat tělo od těžkých kovů.
- Působí jako antiseptikum a pomáhá při léčbě infekce vyvolaných streptokokem.
- Bojuje proti kožním chorobám jako je ekzém nebo lupénka.
- Zlepšuje trávení.
- Posiluje imunitní systém.
1.) Zvyšuje vstřebávání živin
Mladá pšenice zvyšuje vstřebávání živin jako jsou elektrolyty, vitamin C a vitamin E. Pokud co nejvíce chceme minimalizovat riziko chronických onemocnění je mladá pšenice výborným pomocníkem, protože dokáže v těle vytvořit zásadité prostředí. Opakem je překyselení organismu neboli acidóza. Překyselení je problém, kvůli kterému se pak může vyvinout mnoho onemocnění. Chlorofyl je právě ten, který v mladé pšenici je schopný předcházet acidóze, protože pomáhá vyrovnávat pH v těle a chránit buňky.
2.) Menší riziko poškození buněk volnými radikály
Mezi hlavní vlastnosti mladé pšenice určitě patří i to, že má antioxidační vlastnosti. Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které způsobují stárnutí a přispívají k některým onemocněním.
3.) Posiluje imunitní systém
Pokud jste náchylní k nemocem a infekcím je mladá pšenice to pravé, jak efektivně imunitu posilovat. Je totiž dobrým zdrojem enzymů a aminokyselin, které účinně bojují proti nebezpečným patogenům. Tyto základní sloučeniny pomáhají posilovat imunitní buňky a pomáhají zajistit jejich optimální fungování.
4.) Podporuje trávení
Konzumace mladé pšenice může také přispět Vašemu zažívacímu systému. Obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů skupiny B, který hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů k produkci energie a taktéž pomáhá produkovat kyselinu chlorovodíkovou.
5.) Obsahuje chlorofyl
Jak jsem již zmínila, v mladé pšenici najdeme velké množství chlorofylu. Jedná se o látku, která mladé pšenici dává typicky zelenou barvu a proto se chlorofylu přezdívá "zelená krev". Rostlinám chlorofyl pomáhá vstřebávat energii a živiny ze slunečního záření během procesu fotosyntézy. Je to přírodní "čistič", který pomáhá játrům v detoxikaci a působí jako antioxidant. Chlorofyl je chemicky podobný hemoglobinu, jedné ze složek červených krvinek, která na sebe váže a přenáší kyslík. Uvádí se, že by chlorofyl by mohl být účinný při anémii.
Kromě toho je mladá pšenice nabitá aminokyselinami (stavební kameny bílkovin), ale také enzymy, které jsou nezbytné pro trávení a mnoho vitamínů a minerálů. Výhodou prášku mladé pšenice je jeho jednoduché využití. Prášek můžeme jednoduše vmíchat přímo do džusu nebo vody, taktéž se může použít i do pečení sladkých dezertů.
Veronika Halusková