Mango - sladká tropická pochoutka
Kdo by neznal mango, sladké tropické ovoce, které se poprvé objevilo v Indii před více než 5000 lety. Kolem roku 300 našeho letopočtu se semena manga rozšířila z Asie na Střední východ, do Východní Afriky a Jižní Ameriky. Dnes už se mango konzumuje po celém světě. Indie je dodnes největší producent manga. Následuje Čína, Thajsko a Indonésie. Navíc po celém světě existuje více než 500 odrůd. Jejich velikost, tvar, barva a chuť se navzájem liší. Může být oranžové, žluté, zelené ale i červené.
Mango je výjimečné, protože má nejrozmanitější škálu vitamínů a minerálů. Je to perfektní zdroj vitamínu C, beta karotenu, vitamínů skupiny B a z minerálů můžeme k mangu přiřadit železo, vápník a hořčík s draslíkem - dva minerály, které jsou naprosto nezbytné pro regulaci krevního tlaku. Navíc má mango přirozeně nízký obsah sodíku, což je mikroživina, která by měla být omezena u osob s vysokým krevním tlakem.
Vláknina
Nesmíme také zapomenout na množství vlákniny, které mango obsahuje. Ve 100g manga najdeme 2,6 g. Vláknina je důležitá pro náš trávicí systém, protože pomáhá v pohybu střev a čím více má konkrétní potravina vlákniny, tím sytější se cítíme a stačí nám tedy i menší porce. Proto je mango vhodnou dopolední svačinou i v redukčním stravování. Mango obsahuje trávicí enzym (podobně jako banán) amylázu, která pomáhá rozkládat škroby na jednodušší sacharidy. Možná i proto se v tradiční čínské medicíně používá mango k posílení trávicího systému. Není to ale jediné co vláknina dokáže. Je také důležitá pro snižování hladiny krevního cukru.
Mango obsahuje také lutein a zeaxanthin. Dva antioxidanty, které podporují zdraví našich očí a pomáhají snižovat riziko makulární degenerace očí. Onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění a postupně také k úplné ztrátě zraku.
Prášek z manga
Zralost manga poznáme podle toho, že je měkké a pod slupkou má výraznou žluto oranžovou barvu. Správně zralé mango by nemělo mít trpkou chuť. Takové mango není zralé a je lepší ho ještě nechat pár dní "odpočinout". Nicméně mango k nám putuje přes půl světa a tak se sklízí často příliš brzy. Dozrává tedy až cestou. Naše mango prochází lyofilizací, to znamená, že je usušeno mrazem, zbaveno vody a výsledkem je zakonzervované ovoce, ze kterého se pak dělá prášek. Tímto si udrží veškeré živiny a je zaručena delší trvanlivost.
Výhody prášku z manga
- Opravdová chuť, která je zachována lyofilzací.
- Zachování všech živin.
- Snadné zařazení do každodenního jídelníčku.
- Mnohem delší trvanlivost.
- ŽIviny z manga si tak můžete dopřát i v zimních měsících.
Prášek z manga pak snadno přimícháte do jogurtu, ovesné kaše, smoothie, proteinu, zmrzliny nebo můžete použít jako jednu z ingrediencí k přípravě sladkých dezertů.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.