Lucuma
Lucuma je plodem stromu Pouteria lucuma pocházejícího z Jižní Ameriky a dorůstajícího do až do výšky 20 metrů. Obvykle roste v nízkých nadmořských výškách. Lucuma je bohatá na živiny a díky svým antioxidačním vlastnostem, se stává čím dál více populárnější. Je považovaná za symbol plodnosti a byla přezdívaná jako "Zlato Inků". Podobá se avokádu, kromě dužiny, která je sytě oranžová s tmavě hnědou peckou. Chutná sladce a přesto má nízký glykemický index a je tedy vhodná i pro diabetiky.
Od 19. století byla používaná k léčbě kožních problémů, jako jsou například bradavice. Používala se také k léčbě žaludku, močového měchýře a močových cest. V současné době je známá hlavně pro své antibiotické, antimikrobiální a antimykotické vlastnosti. Protože se plody rychle kazí, zpracovává se Lucuma do jemného prášku. Tím se uchovají všechny důležité živiny, ale zároveň se zvýší její trvanlivost.
Podle její oranžové dužiny asi není překvapením, že Lucuma obsahuje vysoký podíl beta-karotenu, který naše tělo potřebuje pro lepší zrak, podporu buněčného růstu a dokonce pomáhá s imunitními reakcemi. Kromě toho je Lucuma také velmi bohatá na železo, zinek, vitamin B3, vápník a bílkoviny. Zejména vitaminu B3 má Lucuma velké množství. Ten má vliv na produkci energie a pomáhá udržet správné funkce nervového systému. Kromě toho má Lucuma nezanedbatelné množství vlákniny a to jak rozpustné, která "živí" prospěšné střevní bakterie, tak i nerozpustné, která podporuje peristaltiku střev a umožňuje tak posunutí potravy ve střevech.
Lucuma obsahuje esenciální mastné kyseliny (olejová, palmitová, stearová, linolenová), které patří mezi silné antioxidanty a mají prokazatelné pozitivní účinky na správnou činnost srdce a cév. Rovněž má vliv na činnost mozku a u dětí na správný vývoj mozkových funkcí.
Účinky Lucumy
-
Pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru - přestože Lucuma chutná sladce má nízký glykemický index a je tak proto vhodná i pro diabetiky nebo při redukční dietě.
-
Podporuje trávení - vzhledem k ke svému obsahu vlákniny, podporuje Lucuma trávicí procesy a snižuje tak riziko zažívacích potíží jako jsou žaludeční vředy nebo syndrom dráždivého tračníku.
-
Urychluje proces hojení - účinně stimuluje zacelení ran po zranění a jiné poškození kůže.1
-
Snižuje hladinu cholesterolu - prášek Lucumy může snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi a tím snížit riziko cévní mozkové příhody a infarktu.
-
Podporuje zdraví srdce - Lucuma obsahuje prospěšné polyfenoly, které chrání před vysokým krevním tlakem a srdečními chorobami.
-
Pomáhá podporovat imunitní systém
-
Předchází anémii - vyznačuje se vysokým obsahem železa, takž je vhodná pro všechny, kteří trpí deficitem železa.
-
Podporuje zdraví pokožky - díky velkému obsahu vitamínu A, dodává pokožce zdravý vzhled.
Lucuma se kvůli své nasládlé chuti s podtóny karamelu může hodit jako sladidlo a sloužit tím jako náhrada cukru. Velmi často se Lucuma používá v přírodní kosmetice, protože podporuje regeneraci pokožky a urychluje léčbu ran.
TIP: Lucumu můžete použít všude tam, kde by jste automaticky použili cukr. S Lucumou lze sladit smoothies, používá se ke slazení zmrzliny a hodí se k doslazení desertů nebo pečiva.
Veronika Halusková
[1] Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma,
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.