Lískové ořechy
Lískové ořechy získaly svou popularitu především jako hlavní surovina spousty sladkostí a cukrovinek, protože jsou často využívány do nejrůznějších náplní. Což je trochu škoda, protože lískové ořechy mají vysoké nutriční hodnoty. Pochází z Lísky obecné, která je již od starověku pěstována v Itálii. Pokud se lískové ořechy rozhodnete konzumovat samostatně, ne jako jednu z ingrediencí čokoládových pomazánek, můžete pouhou jednou hrstí denně získat spoustu minerálů, vitamínů a stopových prvků. Obsahují až 62% procent tuku a 13% bílkovin.
Lískové ořechy obsahují omega 3 a 9 mastné kyseliny, což jsou zdraví prospěšné tuky, které ocení především náš kardiovaskulární systém. Kromě omega 3 a 9 mastných kyselin obsahují vitamíny skupiny B a to zejména B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin). Vitamin B1 je pro tělo důležitý, protože podporuje činnost některých enzymů. Vitamín B6 se podílí na rozkladu tuků, cukrů a bílkovin.
Ve chvíli, kdy si je dáte do snídaňové kaše nebo se stane pravidelnou součástí svačin, stanou se skutečným zdrojem energie pro tělo i mozek. Mimo to je konzumace lískových ořechů spojována se zdravím nervového systému. Lískové ořechy jsou bohaté na antioxidanty (vitamín E - až 24 mg), což jsou sloučeniny, které chrání před oxidací buněk. Snižují rozsah poškození buněk volnými radikály.
Kromě obsahu mononenasycených mastných kyselin a vitamínů, obsahují lískové ořechy také některé z klíčových minerálů. Minerální látky si tělo nedokáže vytvořit samo a proto je důležité, získávat jednotlivé minerály ve stravě. Tyto ořechy obsahují zejména železo, vápník a zinek. Ukrývají v sobě ovšem také fosfor, měď, draslík a jako spoustu jiných ořechů také hořčík.
Ořechy jsou jedním se základních zdrojů příjmu bílkovin u vegetariánů a veganů. Do jídelníčku je přidáváme opatrně, protože tuky v nich obsažené jsou sice zdraví prospěšné, ale je jich poměrně dost. A to samé platí o obsahu energie. Je doporučována hrst oříšku každý den. Ideální je si ořechy smíchat a každý den si tak dopřát jen pár z nich. Tím s nimi snadno pokryjete množství zdraví prospěšných tuků, ale i vitamínů a minerálních látek.
Na skladování ořechů byste si měli dát záležet. Protože obsahují hodně tuku, mají tendenci žluknout. Kvůli tomu je v ideálním případě dát do dobře těsnící nádoby a skladovat v suchu a temnu.
Veronika Halusková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.