Kyselina listová, folát, vitamín B9
Označují tyto pojmy jedno a totéž, nebo je mezi nimi rozdíl? Pojďme si v nich udělat jasno.
Důležitost a funkčnost vitamínů B
Vitamíny skupiny B jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Naše tělo není schopné si je samo vytvořit, proto by příjem kvalitních živočišných potravin měl být naší prioritou. Naše buňky tyto vitamíny potřebují k nespočetnému množství procesů včetně regulace genů1, produkce energie v buňkách, tvorby serotoninu - „hormonu štěstí“2, správnému vývoji mozku plodu a novorozenců, také pomáhají tělu zpracovávat stres a mnoho dalšího.
Pokud se večer vystavujeme nadměrnému modrému světlu, nebo jíme pozdě večer, dochází k ničení vitamínů B v krvi, a to následně znesnadní i průběh methylace (o tomto tématu více ve článku Homocystein). Tvorba i degradace (= rozklad) vitamínů B je řízená světlem, proto opravdu záleží na tom, jaké světelné podmínky máme okolo sebe (umělé světlo vs. přirozené sluneční světlo).3
Do této skupiny vitamínů patří: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folát) a B12 (kobalamin). V tomto článku se zaměříme specificky na vitamín B9.
Důležitost vitamínu B9
Jednu z hlavních rolí hraje vitamín B9 v procesu methylace. Tento proces udržuje naše geny správně funkční a stará se také o tvorbu jednoho z nejsilnějších antioxidantů, které si naše tělo tvoří – glutathionu.
Mezi další působení tohoto vitamínu řadíme zejména jeho vliv na vývoj nervové soustavy dětí, proto je důležité mít ho dostatek i v průběhu těhotenství. Vitamín B9 je úzce propojen s vitamínem B124, vždy by tedy měl brát ohled na oba dva. Pozor by si měli dát především ti z vás, kteří se svém jídelníčku nemají pravidelně živočišné produkty, protože právě ty jsou jejich důležitým zdrojem. Společně tyto dva vitamíny pomáhají recyklovat homocystein a obnovují zásoby další nepostradatelné aminokyseliny - methioninu. To následně pozitivně ovlivňuje průběh methylace a udržení hladiny homocysteinu pod kontrolou.5
Formy vitamínu B9
Syntetická, tedy uměle vytvořená, forma vitamínu B9 se nazývá kyselina listová. Teď jste možná zaskočeni a něco vám tady nesedí. Kyselina listová je po dlouhá léta doporučována a vyzdvihována, ale asi je vám jasné, že když se jedná o syntetickou formu, není o co stát. Většina běžných doplňků stravy obsahuje právě tuto formu a stejně se tak se přidává i do spousty potravin. Pokud tuto formu suplementujete například i během těhotenství v dobré víře, že svému dítěti pomáháte, musím vás zklamat. Kyselina listová není schopná projít do placenty, a tedy ani k miminku.6 Naopak se může v těle zbytečně hromadit a její kumulace může být zdraví škodlivá.7 Některé zdroje uvádí, že i kyselinu listovou najdeme přirozeně v některých potravinách. Kyselinu listovou si poté játra musí přeměnit na aktivní formu a jelikož je tento proces velmi pomalý, nemůžeme na tyto potraviny spoléhat.8
Přírodní avšak neaktivní formou vitamínu B9 je folát, který se následně v těle mění na aktivní formu L-methylfolát (známý také jako 5-MTHF). Aktivní forma vitamínu B9 hraje svou roli například i v prevenci demence.8 Pojem „folát“ bývá také používán k označení skupiny hned více látek.8
Příjem vitamínu B9
Vitamín B9 můžete čerpat (měli byste) z přirozených zdrojů, mezi které patří například játra, chřest, špenát či čočka.9 Kdykoliv je to možné, volte organické a BIO potraviny, protože ty nejsou pěstovány s chemickými látkami, které v rostlině zahubí mikroby, které folát tvoří.10 Lidem, kteří mají mutaci genu MTHFR, je doporučováno vitamín B9 suplementovat, protože při této mutaci není jejich tělo schopné aktivní formu vitamínu vyprodukovat.8
Já vás chci však podpořit a připomenout, že i to, jak se naše geny chovají, můžeme ovlivnit. Regulace činnosti genů je možná skrze epigenetiku – tedy to, jak se o sebe staráme, jaké volby činíme (například jaké potraviny (ne)konzumujeme) a v jakém prostředí žijeme.11 Při suplementaci vitamínu si dejte pozor, abyste nenarušili hladiny dalších vitamínu. Vše v těle je propojené, a proto pokud „se nadopujeme“ jednou látkou, extrémně rychle tím zvýšíme její hladinu v krvi a tím oslabíme hladiny jiných elementů.
Michaela Majerová
Zdroje
₁LACHKÝ, Jaroslav. Infračervené svetlo zlepší Mikrobíom a črevo. 2022
₂ LACHKÝ, Jaroslav. Dopamín a jeho vplyv na depresiu. 2022
₃LACHKÝ, Jaroslav. Kvantová biológia. 2022
₄FALLON, Sally a Mary G. ENIG. Vitamin B12: Vital Nutrient for Good Health. 2005
₅MASTERJOHN, Christopher. Beyond Good and Evil. 2012
₆MASTERJOHN, Christopher. Vitamins for Fetal Development: Conception to Birth. 2013
₇ARNARSON, Atli. Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference? 2022
₈LEECH, Joe. L-Methylfolate (5-MTHF): Your Must-Read Beginner’s Guide. 2021
₉National Institutes of Health. Folate. Fact sheet for consumers. 2018
₁₀SENEFF, Stephanie. Folic Acid and Glyphosate. 2016
₁₁LACHKÝ, Jaroslav. Čo je epigenetika a ako pracuje. 2022
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.