Krill je malý korýš vzhledem podobný krevetám. Nachází se v chladnějších vodách oceánu a primárně slouží jako zdroj potravy pro další větší živočichy, jako jsou například velryby, tuleni, tučňáci, chobotnice a ryby.
Co jsou omega-3 mastné kyseliny? A proč užívat ty z krillu?
Omega-3 jsou esenciální mastné kyseliny, což znamená, že si je tělo nedokáže přirozeně vyrobit samo a jsme odkázáni na to, přijímat je ze stravy. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, patrně o těchto mastných kyselinách slýcháte dnes a denně. Je to proto, že pro naše tělo jsou zkrátka nepostradatelné. Omega-3 mastné kyseliny potřebují naše buňky, mozek, imunitní systém a celý srdečně-cévní systém.
Studie ukázaly, že omega-3 MK:
- Snižují zánět
- Zvyšují prospěšný HDL cholesterol
- Snižují škodlivé triglyceridy
- Oddalují rychlost stárnutí mozku
- Zpomalují rychlost opotřebování telomer (dobře známého ukazatele stárnutí). Co jsou to telomery a jaká je jejich funkce v organismu jsme podrobněji vysvětlili v tomto článku
- Posilují funkce imunitního systému
Možná vás lékař upozornil na to, že máte vysokou hladinu triglyceridů v krvi. Nicméně nevysvětlil, co to konkrétně znamená. A tak nevíte, že triglyceridy mají pro zdraví našeho srdce a cév zásadní význam. Respektive jejich vysoká hladina negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém.
Zvýšení triglyceridů je hlavní spouštěč všech srdečně cévních onemocnění. A je poměrně spolehlivým ukazatelem toho, že byste některé věci jako je strava a pohyb, měli v tuto chvíli dát skutečně na první místo. A to včetně konzumace omega-3 mastných kyselin.
Přestože olej z krillu obsahuje mastné kyseliny podobné rybímu tuku, lze jej snadno odlišit díky svému jedinečnému vzhledu, vynikajícímu chemickému složení a struktuře. Na rozdíl od rybího oleje a jiných doplňků omega-3, které mají žlutou barvu, má krillový olej výraznou červenou barvu. Jsou výborně přenášeny do buněk a to díky svému fosfolipidovému složení.
Proč dát přednost omega-3 MK před těmi z rybího oleje?
1.) Vstřebatelnost
Krillový olej se výborně vstřebává, protože mastné kyseliny v krillovém oleji jsou ve formě fosfolipidů. Výsledkem je to, že tělo rychleji a efektivněji vstřebá většinu omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, díky čemuž nám stačí nižší dávka EPA a DHA, než je potřeba u rybího tuku. Potvrzuje to i studie z roku 2015. Zdravým dobrovolníkům ve studii byl podáván buď rybí nebo krilový olej. Výsledky na konci studie ukazují, že krilový olej byl vstřebáván mnohem rychleji než rybí olej.1
2.) Podpoří zdraví srdce
EPA a DHA jsou dobré pro podporu celkového zdraví srdce a snižují riziko srdečního infarktu a ischemické choroby srdeční. A jak?
- Snížením hladiny triglyceridů, které jsou rizikovými faktory u většiny kardiovaskulárních onemocnění.
- Snížením hladiny LDL cholesterolu (tzv. špatného cholesterolu) – lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou.
- Zvýšením hladiny HDL cholesterolu – lipoproteinového cholesterolu s vysokou hustotou.
- Zmírněním zánětu v cévách.
3.) Udržitelný zdroj omega-3 MK
Euphausia Superba jsou drobní korýši vyskytující se v Antarktickém oceánu. Už víme, že jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Odhaduje se, že tvoří přibližně 379 milionů tun biomasy, což je více než celosvětová populace lidí s biomasou. Díky tomu jsou považovány za jednu z nejudržitelnějších forem rybolovu. Komise pro ochranu živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR) řídí rybolov krillu a stanovila limit lovu na 5,6 milionu tun ročně. Současný lov krilu je hluboko pod limitem a to kolem 200 000 tun. Z tohoto hlediska je lov udržitelným, aniž by to ohrozilo ostatní zvířata, pro které krill znamená potravu.
4.) Snižuje CRP
C-reaktivní protein = míra zá**tu v těle. Ve chvíli, kdy dojde k infekci nebo poranění, hladina CRP se zvyšuje. Vysoká hladina CRP poukazuje na autoimunitní nebo kardiovaskulární onemocnění, ale i jiná závažná onemocnění. Olej z krillu pomáhá snižovat hladinu CRP, což potvrdily i studie. Je to mimo jiné také díky přítomnosti astaxanthinu v krillu, který má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.2
5.) Obsahuje astaxanthin
Krill oil je velmi bohatý na astaxanthin. Antioxidant, díky kterému mají někteří živočichové jako je losos nebo humr krásnou růžovou barvu. Jde o velmi silný antioxidant, který prospívá našemu zdraví hned z několika hledisek. Má pozitivní vliv na mozek 3, 4, pokožku 5, mitochondrie, DNA, oči, kardiovaskulární systém, imunitní systém, stárnutí buněk, mužskou plodnost, sportovní výkon, svaly a klouby.
Přednosti astaxanthinu oproti jiným antioxidantům:
- Prochází hematoencefalickou bariéru a tím přináší antioxidační ochranu mozku.
- Přechází hematoretinální bariéru a tím přináší antioxidační a protizánětlivou ochranu očím.
- Odstraňuje více volných radikálů, než jakýkoliv jiný antioxidant.
- Funguje jako supersilný antioxidant v neutralizaci přebytečného singletového kyslíku.
- Putuje tělem a přináší antioxidační a protizánětlivou ochranu všem orgánům.
- Potlačuje zánětlivé markery.
- Silně pohlcuje UVB záření.
- Snižuje poškození DNA.
- Nemá pro-oxidační účinky - jde o čistý antioxidant.
- Váže se na svalovou tkáň.
Další důvody proč vybrat krill oil
- Omega-3 MK z krillu jsou navázány na fosfolipidy, což usnadňuje vstřebávání tenkým střevem.
- Krillový olej obsahuje unikátní antioxidant Astaxanthin, který se nenachází v rybím tuku a přitom se jedná o nejsilnější antioxidant, který byl objeven.
- Krillový olej pochází z jižní polokoule - z nedotčeného prostředí, což zajišťuje menší pravděpodobnost toxinů a kontaminace.
Jsou nějaká omezení? Kdy krill olej užívat?
Krill oil určitě nedoporučujeme užívat, pokud máte alergii na mořské plody, protože s největší pravděpodobností by vám krill olej způsobil potíže. Podobně jako rybí tuk nebo olej z tresčích jater, doporučuji i krill oil užívat po jídle. Krill oil je opravdu velmi cenný zdroj omega-3 mastných kyselin a astaxanthinu dohromady. Můžete jej zařadit do svého arzenálu pod značkou BrainMax a tím vyrovnat poměr MK kyselin v těle.
- Želatinové kapsle jsou malé, snadno se polykají.
- Každá kapsle obsahuje 250 mg omega-3 MK.
- Poměr v každé kapsli je: EPA 135 mg ku 60 mg DHA.
Veronika Halusková
1. KÖHLER, Anton, Essi SARKKINEN, Niina TAPOLA, Tarja NISKANEN a Inge BRUHEIM. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. 2015.
2. CICERO, Arrigo F.G., Martina ROSTICCI, Martino MORBINI, Marcella CAGNATI, Elisa GRANDI, Angelo PARINI a Claudio BORGHI. Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial. 2016.