Základy české kuchyně pocházejí ze základních potravin a koření. Mezi nejčastěji používané potraviny evropské kuchyně patří určitě cibule a česnek. Nejen že se jedná o základní potraviny, ale pro mnoho lidí tak představují základ dochucení pokrmů, protože mohou do velké míry nahradit třeba sůl, kterou především osoby s vysokým krevním tlakem potřebují dostat pod kontrolu.
Cibule (Allium cepa)
Cibule se pěstovala již před 5 000 lety. Od pradávna se používá k léčbě mnoha chorob. Dnes se používá při potížích s trávením, včetně ztráty chuti k jídlu, podrážděného žaludku a poruch žlučníku. Dále při problémech se srdcem a cévami včetně bolesti na hrudi (angina pectoris) a vysokého krevního tlaku. Slouží jako prevence „kornatění tepen“ (ateroskleróza). Používá se také k léčbě bolestí v ústech a krku, bronchitidy, astmatu, dehydratace, nadýmání, střevních parazitů a cukrovky. Někteří lidé jej používají jako diuretikum ke zvýšení produkce moči. Cibule se aplikuje přímo na kůži při bodnutí hmyzem, k ošetření povrchových ran, lehkých popáleninách, vředech, bradavicích a pohmožděninách. Zdravotní přínosy cibule jsou přičítány jejich antioxidačním flavonoidům a sloučeninám obsahujících síru.
- Přírodní antibiotikum
- Podporuje trávení
- Optimalizuje hladinu cholesterolu
- Vysoký obsah vitamínů a vlákniny
- Obsahuje kvercetin
- Močopudné vlastnosti
Cibule všech barev (včetně bílé) jsou dobrým zdrojem vitaminu C, vitaminu B6, draslíku a folátu. Cibule je navíc nízkokalorická potravina, která přidá pokrmu chuť, aniž by se uchýlili k přísadám, jako je máslo a sůl. Cibule je skvělým zdrojem vitamínů A, B6, C a E, vlákniny a minerálů včetně železa, vápníku a draslíku. Jejich protizánětIivé vlastnosti mohou pomoci při vysokém krevním tlaku a chránit před krevními sraženinami. Quercetin je antioxidační flavonoidy přítomné v cibuli, které poskytují antidiabetické, antibakteriáIní a antihistaminové vlastnosti.
Cibule je bohatým zdrojem flavonoidů a thiosulfinátů. Co přesně tyto dělají? Flavonoidy v cibuli pomáhají při snižování špatného cholesterolu ve vašem těle a je známo, že thiosulfináty udržují správnou konzistenci krve, podobně jako ředidlo krve. Sloučeniny síry v červené cibuli také snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů a současně zvyšují hladiny HDL (prospěšného cholesterolu). Tyto sloučeniny jsou spojovány se zlepšením funkce buněčné membrány v červených krvinkách a zlepšením využití kyslíku. To posiluje kardiovaskulární funkce a také metabolismus tuků.1 Kvůli tomu se riziko srdečního záchvatu a mrtvice mnohonásobně snižuje.
Česnek (Allium)
Použití česneku předchází psanou historii. Sanskrtské záznamy dokumentují použití česneku přibližně před 5000 lety. Legenda naznačuje, že egyptští faraoni si velmi cenili česneku a otroci stavějící pyramidy dostávali denní dávku, aby byli silní. V celé historii byl česnek považován za důvěryhodný lék, zejména během epidemií, jako je cholera a tuberkulóza, a v první světové válce, kde byl používán jako antiseptikum aplikované na rány k čištění a hojení a k léčbě úplavice způsobené chudými hygienické podmínky v zákopech.
Česnek je vynikajícím zdrojem živin, včetně vitamínů B6, C, E a K, zinku, železa, hořčíku, folátu, selenu, thiaminu a fosforu. Stejně jako cibule má česnek také antimikrobiální výhody. Ve skutečnosti česnek stimuluje vaši žaludeční membránu, aby vytvořila více žaludečních šťáv, které pomáhají trávení. Vaše játra také uvolňují toxiny z těla a díky česneku může také chránit vaše játra před poškozením.
Výzkum naznačuje, že může mít pozitivní dopad na vaše tepny a krevní tlak. Vědci se domnívají, že červené krvinky přeměňují síru v česneku na plynný sirovodík, který rozšiřuje naše cévy, což usnadňuje regulaci krevního tlaku.2, 3
Přínosy konzumace česneku
- Má antibakteriáIní, antioxidační a protiplísňové vlastnosti
- Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů
- Snižuje riziko infarktu
- Snižuje krevní tlak
- Detoxikační vlastnosti
- Podporuje imunitní funkce
- Optimalizuje hladinu krevního cukru
Cibuli a česnek můžete také kombinovat s bylinkami a kořením, jako je koriandr, bazalka, petržel, paprika a kurkuma. To zvýrazní chuť jídla a také zvýší jeho obsah antioxidantů.
Závěr
Hippokrates, otec západní medicíny, kdysi řekl: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék tvým jídlem.“ Typickým příkladem jsou tyto základní potraviny nebo koření, které jsou součástí celosvětového stravování. Cibule, česnek a různá jednodruhová koření mají širokou použití a hlavně spoustu pozitivních účinků na náš organismus především na funkce imunitního a trávicího systému, ale také na regulaci cholesterolu a funkce oběhové soustavy.
Veronika Halusková
1. Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies,
2. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review, Sanjay K Banerjee and Subir K Maulik
3. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance, Karin Ried and Peter Fakler