Kokosový olej - zázrak z přírody
Kokosový olej se vyrábí lisováním kokosového masa z jádra kokosových ořechů. Má pevnou strukturu při nízkých nebo pokojových teplotách, protože tuky v oleji, které jsou většinou nasycené, jsou tvořeny menšími molekulami. Při teplotách kolem 78 stupňů se kokosový olej zkapalňuje. Kokosové palmy rostou v Asii, Střední a Jižní Americe (Brazílie, Kolumbie, Mexiko) a Africe (Madagaskar).
Olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a zejména proto se stal v posledních letech podceňovaným. Tuky se skládají z malých sloučenin, které známe pod pojmem mastné kyseliny. Ty tvoří řetězce, které mají různou délku. Většina tuků a olejů je složena z triglyceridů s dlouhým řetězcem. Ne tak olej kokosový, ten je v tom výjimečný. Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji jsou mastné kyseliny se středním řetězcem (MCT - medium chain triglyceride). Tyto tuky se v těle velmi dobře metabolizují a právě tento typ mastných kyselin dává kokosovému oleji status superpotraviny s prospěšnými vlastnostmi. Tyto triglyceridy se také vyskytují v lidském mateřském mléce.
Esenciální mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji
- Kyselina laurová - je nasycená mastná kyselina s lehkým zápachem. V kokosovém oleji představuje téměř polovinu obsahu mastných kyselin. Lidé z jižní Asie, pro které je kokosový olej každodenní součást stravy, zaznamenávají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Kyselina palmitová - přestože je kyselina palmitová zastoupena v kokosovém oleji v menším množství, zůstavá jeho aktivní složkou.
- Kyselina myristová
- Kyselina dekanová - známá spíše pod názvem kyselina kaprinová, tvoří 10% složení kokosového oleje. Má silné antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Kyselina kaprinová se v těle mění na monokaprin, který může pomoci v boji proti virům, bakteriím a kvasinkám Candida albicans.
Více než tisíc studií prokázaly, že kokosový olej je jednou nezdravějších potravin. Organický kokosový olej má velmi široké využití. V první řadě je organický kokosový olej stabilní při vaření narozdíl od jiných rostlinných olejů, protože vydrží vysoké teploty, aniž by došlo k jeho degradaci.
Přínosy kokosového oleje
- Optimalizuje hormony
- Zlepšuje trávení
- Pomáhá hydratovat pokožku
- Snižuje tvorbu celulitidy
- Vyrovnává hladinu cukru v krvi
- Zvyšuje HDL cholesterol a naopak snižuje LDL cholesterol
- Pomáhá v redukci tělesného tuku
- Posiluje funkce mozku
- Zabíjí škodlivé patogeny
1.) Kardiovaskulární onemocnění
Kokosový olej má mnoho pozitivních účinků na zdraví. Jako první stojí určitě zmínit menší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho lidí věří, že pokud je jídlo bohaté na nasycené mastné kyseliny, stává se tak automaticky nezdravým jídlem. To je i případ kokosového oleje. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Tedy pouze v případě kokosového oleje. Kokosový olej (přesněji kyselina laurová) může zabránit zvýšení LDL cholesterolu ("špatný" cholesterol, který je zodpovědný za kardiovaskulární onemocnění). Kokosový olej snižuje poškození tepen způsobené cholesterolem a může zabránit vzniku aterosklerózy.
2.) Trávení a redukce tělesného tuku
V redukci tělesného tuku může kokosový olej také pomoci a je to právě kyselina kaprinová, která je v kokosovém oleji obsažena. Pozitivně ovlivňuje proces spalování tuků. V roce 2008 provedena studie, která měla porovnávat kokosový olej s velmi oblíbeným olivovým olejem. Díky MCT tukům, které jsou v kokosovém oleji byl úbytek hmotnosti větší než u skupiny osob konzumující olivový olej.1 Ruku v ruce s tím jde i podpora trávení, kterou kokosový olej poskytuje a to díky svým antibakteriálním vlastnostem. Sloučeniny přítomné v kokosovém oleji bojuji proti bakteriím a parazitům, kteří se nacházejí uvnitř zažívacího traktu. Tímto mohou mít pozitivní přínos i u osob se syndromem dráždivého tračníku. Kokosový olej také pomáhá vstřebávat živiny a aminokyseliny.
3.) Diabetes
Slinivka břišní produkuje určité množství inzulínu pokaždé, kdy tělo potřebuje snížit hladinu cukru v krvi. Po časté konzumaci potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, které tělo rychle tráví, a které tak rychle vstupují do krevního oběhu, je slinivka donucena produkovat inzulín ve větším množství. V určitém okamžiku to už není slinivka schopna zvládnout. Výsledkem je, že tělo již nevyrovnává hladinu cukru v krvi a je imunní vůči inzulínu. Diabetes II. typu je přirozeným důsledkem celého tohoto procesu. Studie dokazují, že strava bohatá na triglyceridy se středním řetězcem jsou prospěšné v tom, že zvyšují citlivost těla na inzulín. Při trávení triglyceridů se středním řetězcem produkují ketony, které tělo může využít jako zdroj energie.
4.) Pokožka
Kokosový olej je bohatý na zdravé tuky a má vysoké antimikrobiální vlastnosti. Je tak pro pokožku prospěšný, protože do ní rychle proniká a umožňuje lepší vstřebávání. Dobře se váže na bílkoviny a vyživuje buňky, takže je také výborný pro zpomalení procesu stárnutí pokožky. Kokosový olej obsahuje také antioxidanty, které efektivně bojují proti toxinům, volným radikálům a snižují riziko oxidačního stresu. Mimo to má velmi dobré hydratační vlastnosti.
5.) Pomáhá proti bakteriím
Další překvapivou vlastností kokosového oleje je jeho schopnost ničit bakterie jako je Streptokok, Stafylokok a Helicobacter pylori. Ukázalo se také, že pomáhá bojovat proti plísním a virům.
6.) Chronické zá**ty
Chronický zá**t se stává rozšířeným problémem, ale také něčím, co lze do značné míry ovládat správnou stravou. Studie zjistily, že vysoké hladiny antioxidantů v kokosovém oleji pomáhají nejen snižovat zanícení spojené s artritidou, ale možná ještě více než některé léky na artritidu. Kokosový olej tak může být protizánětIiivou potravinou, která je často přehlížena v boji proti zanícení v těle.
Přes špatnou reklamu, která kokosovému oleji v minulosti mohla uškodit se dnes jedná o několikrát vyvrácené omyly. Kokosový olej je vhodný pro každodenní použití, a to jak v kuchyni, tak jako výživný zdroj tuků. A také je to ta správná volba v péči o pokožku. Je bohatý na mastné kyseliny se středním řetězcem, což je skupina tuků, které vyžadují velmi málo energie na trávení a mohou být absorbovány do krevního oběhu. To jim umožňuje být skvělým zdrojem energie pro tělo a mozek.
Už víme, že se kokosového oleje nemusíme bát. Právě naopak. Má své místo v každodenním stravování a to nejen u dospělé populace, ale především u dětí, protože u nich dochází k lepší využitelnosti vápníku, hořčíku a aminokyselin.
Veronika Halusková
1. Medium‐Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men, Marie‐Pierre St‐Onge, Robert Ross, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2003.53
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.