Játra: zdroj naší síly
Jak je to s naším největší pevným orgánem pod kůží? Orgánem zabezpečujícím metabolické procesy, díky kterým získáváme energii. Zdravá játra znamenají energii a plný život, kvalitní zpracování živin a vitalitu. Dnešní článek bude o tom, jak o ně pečovat a na co si dávat pozor.
Žijeme v době, kdy náš hlavní detoxikační orgán je v neustálém zápřahu. A k tomu, aby se toxiny v našich tkáních nehromadily je třeba, aby nám játra fungovala co možná nejlépe. Jdeme se na to teda podívat.
Játra jsou naší čističkou....
Játra leží v horní pravé části dutiny břišní a skládají se z osmi částí, zvládají profiltrovat až 2 litry krve za minutu, běžná hodnota je 1,5 litru. Celkově 8000 jaterních laloků je v každém okamžiku naplněno zhruba 10% celkového množství krve, které v sobě máme.
Játra zabezpečují štěpení a přeměnu látek, díky kterým získáváme energii a zároveň odstraňují toxiny z krevního řečiště. Jaterní buňky známé jako hepatocyty filtrují krev a rozdělují, které látky budou zpracovány, které uloženy, které vyloučeny a které zůstanou dále v krvi.
V játrech jsou navíc uloženy vitamíny a minerály, jako jsou například měď a železo, které jsou v případě potřeby uvolňovány. Produkují také hormony a další hormony pro změnu likvidují (inzulin, steroidní hormony).
Vyrobí také odhadem 800 - 1 000 ml žluči denně. Ta je transportována žlučovodem do tenkého střeva, kde následně slouží k dalšímu odbourávání tuků. Přebytečná žluč je pak uskladňována ve žlučníku.
Játra dále štěpí proteiny. Vedlejším produktem tohoto štěpení je pak amoniak, který je pro tělo toxický ve velkém množství. Proto játra mění amoniak na močovinu, které následně putuje krví do ledvin a ty ji vyloučí močí.
Také alkohol a léky jsou právě v játrech metabolizovány. Jako by toho nebylo málo, tak v játrech se vytvářejí substance, díky kterým bojuje náš imunitní systém s infekcemi, proteiny zodpovědné za srážlivost krve, rozkládají staré a poškozené červené krvinky a také řídí množství glykogenu v krvi.
Detoxikace v játrech probíhá ve dvou fázích. Fázi I a II. Ve fázi první jsou odbourávány chemikálie, jako jsou drogy, hormony, pesticidy a všelijaké další toxiny do méně škodlivých toxinů. Během tohoto procesu jsou produkovány volné radikály, které by mohly ve větším množství poškodit i jaterní buňky.
Ve fázi II jsou odstraňovány nežádoucí látky (toxiny: např: nikotin, kofein, pesticidy, sulfáty, epoxidy, benzoáty) z těla ven a to ve vodě rozpustných látkách, které mohou být snadno vyloučeny žlučí nebo močí.
Jak játra regenerují?
Játra jsou úžasná v tom, jak dokáží regenerovat! Například po chirurgickém odstranění 2/3 jater se dokáží vrátit na svou původní velikost. To, že nám toho tolik dovolí, ale neznamená, že bychom se o ne neměli starat. Spíše naopak. Buďme také velkorysí a pečujme o ně.
Ale nezničitelná nejsou....
Existuje více než 100 typů onemocnění jater. Příznaky mohou být lehké, podobné chřipce, ale také těžké - žloutenka a tmavě zbarvená moč. Pojďme se tedy raději podívat jak udržet vaše játra v kondici.
Jaterní desatero:
1. Vyhněte se nadměrnému užívání alkoholu
Zdravý člověk dokáže odbourat zhruba 0,15 promile alkoholu za hodinu. Dát si občas večer 2 dcl kvalitního červeného vína vám nemůže nikdo zakázat, ale každodenní zatěžování jater alkoholem zvláště před spaním vede k jejich přílišné zátěži. Nechte játra v noci odpočinout a zregenerovat stejně, jako zbytek vašeho těla. Přemíra alkoholu rovněž vede k ztučnění jater. Vetší množství alkoholu způsobí zahlcení jaterních enzymů a aktivaci takzvané alternativní cesty jeho odbourávání. Produkty trávení alkoholu vyvolají v jaterních buňkách (hepatocytech) nadměrnou tvorbu tuku. Rychlost odstraňování vzniklých kapének tuku se pak při déletrvajícím nadměrném požívání alkoholu nedokáže vyrovnat rychlosti přibývání nových buněk. Dochází tak v podstatě k nafukování buněk a ke vzniku steatózy (ztučnění).
2. Pravidelně cvičte
Pohyb pomáhá tělu se správnou hladinou cukrů a podporuje odbourávání přebytečného tuku. Druhou častou příčinou steatózy jater je dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Zvýšený cholesterol je doprovodným znakem například u obezity, kde je nejčastěji způsoben zvýšeným příjmem tuků. Vyšší riziko vzniku steatózy je také u pacientů s diabetes mellitus I. a II. typu.
Pohyb navíc rozproudí srdce a to pumpuje více krve do jater, kde je očišťovaná od nežádoucích látek a zároveň vyživuje játra.
3. Nezatěžujte játra zbytečným nadužíváním léků a drog
Metabolizace léčiv a syntetických chemických sloučenin patří stejně jako odbourávání alkoholu k těžkým zkouškám, kterým naše játra vystavujeme. Při přicházející slabosti je pro naše tělo vždy lepším řešením vzít si čaj s citronem a odpočívat, než ihned sáhnout po medikamentech tlumících příznaky oslabení a paradoxně tak našemu tělu mnohdy přitížit dalším, nelehkým úkolem.
4. Jezte stravu bohatou na vlákninu a tuky z ryb
Tuky z ryb zlepšují funkci jater a snižují potencionální zá**tlivost. Rovněž pomáhají předcházet ztučnění jater, což prokázaly mnohé studie [1., 2., 3., 4.].
Vláknina zase pomáhá snižovat hladinu cukru v organismu [5.].
5. Snažte se minimalizovat stres
Narozdíl třeba od srdce se stresová reakce projevuje u jater s velkým zpožděním. Tento stres se poté může projevit skrze změny barvy kůže, jaterní skvrny, problémy s trávením, chronickou únavou, bolestí těla - zvláště šlach a tmavší močí. Je tedy jasné, že náš nejpracovitější orgán stresem trpí a pokud ho minimalizujete, odvděčí se vám svou neúnavnou prací :)
6. Používejte netoxickou drogérii
Certifikované eko produkty nejen pro úklid, ale také osobní potřebu, které neobsahují substance jako například xenoestrogeny a další neurotoxiny by měly patřit do každé domácnosti. Jejich používáním snížíte expozici vašeho organizmu těmto jedům a snížíte tak zátěž, které musí vaše játra čelit. Odvděčí se vám celý váš hormonální systém a zdraví.
7. Zařaďte doplňky na podporu jater
Mnoho látek a bylin má blahodárný efekt na naše játra. Jednou z nejsilnějších je NAC, který je prekurzorem jednoho z nejsilnějších antioxidantů glutathionu, který se tvoří v játrech. Glutathion bojuje s volnými radikály a také pomáhá zbavovat se tělo xenobiotik (cizorodé látky), účastní se se syntézy a opravování nukleových kyselin, odstraňuje toxiny a karcinogeny, podporuje správnou funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem. Jeho nedostatek je spojený s rychlejším stárnutím, diabetem, skvrnami na pokožce, diabeze a neurodegenerativními onemocněními.
Dalším želízkem v ohni je Ostropestřec mariánský a v něm látka zvaná silymarin, která zabraňuje vyčerpání glutathionu v játrech a podporuje zdraví jater.
8. Vyzkoušejte protizá**tlivé potraviny na podporu jater
Vaše strava rozhoduje o tom, jak budou pracovat vaše játra. Protože játra štěpí tuky, přeměňují bílkoviny, sacharidy a zbavují se přebytečných látek z krve. Pro správnou funkci jater je nezbytná nízká hladina cukru s nízkým obsahem toxinů. Vhodnými potravinami jsou například:
- Hořká zelenina: Hořkost je obvykle známkou toho, že jsou v potravě přítomny prospěšné enzymy, které vyživují játra a stimulují trávení (produkci žluči). Hořké potraviny mají dostatek minerálů a snižují obsah těžkých kovů v krvi. Mezi hořké potraviny patří: pampeliška, kopřiva, rukola, čekanka nebo třeba některé druhy okurek.
- Probiotické potraviny: Potraviny, které podporují zdraví a pestrost mikrobiomu. Patří sem kefír, kombucha, kimchi nebo jiná fermentovaná zelenina (zavařené okurky, kysané zelí).
- Listová zelenina: Je nabitá protizá**tlivými a antioxidačními látkami. Může zvyšovat hladinu glutathionu, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů.
- Brukvovitá zelenina: Zvyšuje hladinu draslíku a obsahuje indoly, což jsou sloučeniny známé svými účinky působícími proti vzniku rakoviny. Zároveň pomáhají v boji proti estrogenové dominanci. Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, atd.) totiž dokáže zvýšit produkci glukosinátů, které pomáhají detoxikovat játra a zvyšují schopnost jater odbourávat z krve karcinogenní látky a těžké kovy. Mezi takové látky patří například indole-3-carbinol, který je zkoumán pro své antikarcinogenní, antioxidační, antiaterogenní a antiestrogenní účinky [6., 7., 8.].
- Zelené rostliny (chlorella, spirulina): Prostřednictvím chlorofylu pomáhají zbavovat se těla toxických látek jako dioxiny přes játra a stimulují produkci antioxidantu superoxid dismutázy.
- Bylinky (kurkuma, zázvor, koriandr, petržel, oregano): Stimulují produkci glutathionu a působí protizá**tlivě. Kurkumin obsažený v kurkumě má širokospektrální použití a jedním z nich je i účinek proti hromadění toxinů v organismu.
9. Praktikujte bezpečný sex
Bezpečným sexem se vyvarujete možným přenosným infekcím, které ohrožují nejen játra, ale lidské zdraví jako celek. Mezi pohlavně přenosné onemocnění patří i žloutenka typu B a C. Obě formy tohoto onemocnění, zejména pak typ C, jsou pro játra velmi nebezpečné. Pokud žloutenka typu C navíc není okamžitě léčena, může způsobit nebezpečnou cirhózu (ztvrdnutí) jater či rakovinu.
10. Nesdílejte jehly, ani jiné předměty typu břitva a zubní kartáček
Všechny ostré předměty, které přicházejí do styku s tělními tekutinami jsou rovněž ohrožením pro vaše játra. Všechny potencionální toxiny a patogeny vždy ,,projdou" játry. A mnohé zanechávají hluboké stopy.
Naopak nevhodnými potravinami pro játra jsou například kofein, průmyslově zpracované potraviny obsahující rafinované rostlinné oleje, cukry, umělé barviva a sladidla, průmyslově zpracované uzeniny obsahující dusičnany a smažená jídla.
Závěr:
Udržovat svá játra zdravá je investice do vašeho zdraví a spokojené budoucnosti. Játra májí úžasnou schopnost regenerace, ale zároveň jsou v první linii v boji s toxiny, chemickými látkami, alkoholem a dalšími látkami, které našemu tělu nesvědčí. Osobně nedám dopustit na NAC a jsem rád, že jsem s péčí začal již v relativně brzo a mohu usínat s tím, že i když si sem tam rád dám večer víno, tak po zbytek dní je o ně dobře postaráno. Tak jako spousta dalších věcí je i péče o játra a využívání jejích schopností hlavně o rozumném přístupu a rovnováze.
Matěj Veselý
Zdroje:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22023985/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15983189/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18054848/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18277895/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21161399-an-efficient-protocol-for-genetic-transformation-of-watercress-nasturtium-officinale-using-agrobacterium-rhizogenes/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2491968-quantitative-inter-relationships-between-aflatoxin-b1-carcinogen-dose-indole-3-carbinol-anti-carcinogen-dose-target-organ-dna-adduction-and-final-tumor-response/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295206005065?via%3Dihub
- American Liver Foundation. (2017). Liver wellness.
liverfoundation.org/wp-content/uploads/2017/08/Liver_Wellness.pdf - American Liver Foundation. (n.d.). The progression of liver disease.
liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/the-progression-of-liver-disease/ - Cleveland Clinic Staff. (n.d.). Liver disease.
my.clevelandclinic.org/health/diseases/17179-liver-disease - Colorado State University. (n.d.). Regeneration of the liver.
vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/liver/regen.html - Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Liver: Anatomy and functions.
hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/liver_biliary_and_pancreatic_disorders/liver_anatomy_and_functions_85,P00676 - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (n.d.). Liver disease.
niddk.nih.gov/health-information/liver-disease - U.S. National Library of Medicine. (2016). How does the liver work?
ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072577/
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.