Víte co má společného goji a maqui? Tyto dvě superpotraviny se dělí o první příčky v hodnocení ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), což je jednotka, která udává schopnost antioxidantů neutralizovat volné radikály. Čím vyšší je ORAC hodnota, tím více dokáží antioxidanty neutralizovat množství volných radikálů, které mohou poškozovat buňky. Právě vysoké množství antioxidantů je to, co dělá oba tyto druhy ovoce výjimečné. Goji má hodnocení ORAC 3 290 na 100 g a Maqui 37 174 na 100 g a to už je pořádná dávka antioxidantů!
Antioxidanty a jejich vliv na naše zdraví
Určitě jste už pojem antioxidanty slyšeli. Dostaly se do povědomí veřejnosti v 90. letech 20. století, kdy vědci začali chápat, že poškození volnými radikály je součástí ranných fází aterosklerózy ucpávající tepny, ale i dalších chronických onemocnění. Antioxidanty jsou sloučeniny, které jsou schopny chránit buňky před oxidativním stresem. Ten v našem těle nastává každý den a není to nic jiného než nadměrné množství volných radikálů, které poté mohou poškodit buňky a vést k celé řadě chronických onemocnění.
Nutno ale podotknout, že proti útokům volných radikálů nejsme bezbranní. Tělo vytváří mnoho molekul, které zničí volné radikály. A právě tyto molekuly nazýváme antioxidanty. Existují stovky a pravděpodobně i tisíce látek, které mohou působit jako antioxidanty. Mezi ty nejznámější patří vitamín C, E, beta karoten a další související karotenoidy spolu s minerály selenem a manganem. Nyní si pojďme představit ovoce s nejvyšším množství těchto antioxidantů.
Maqui
Maqui (Aristotelia chilensis) je tropické bobulovité ovoce, které roste divoce na stromě Maqui v jižní Americe a největší množství tohoto ovoce pochází z Chile a Argentiny. Navzdory drsnému klimatu se tam tomuto ovoci daří po celá staletí. V Chile se sběrem živí původní Indiáni z kmene Mapuche, kteří Maqui uctívají a je jedním ze základů jejich tradiční medicíny. Původní obyvatelé Mapuche z této oblasti jedli velmi málo tuhého jídla a několikrát denně pili fermentovaný nápoj vyrobený z Maqui Berries.
Plody mají temně fialovou barvu a chutí by se daly přirovnat k třešním nebo borůvkám. Druhy ovoce a zeleniny, které mají tmavě červenou, modrou, purpurovou a černou barvu mají téměř vždy vysoký obsah antokyanů. Antokyany jsou rostlinné pigmenty, které jsou obsaženy například také v borůvkách nebo plodech Acai. Hladina antokyanů v bobulích maqui je však mnohem vyšší než v jiných bobulích. 70% antokyanů maqui jsou delfinidiny, známé jako nejsilnější antioxidant ze všech antokyanů.
Jak může maqui podpořit naše zdraví?
- Posiluje imunitní systém.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Podporuje zdraví srdce.
- Detoxikuje trávicí systém.
- Zvyšuje sílu a vytrvalost.
- Má antivirové vlastnosti.
- Podporuje zdraví pokožky.
Kromě svých antioxidačních vlastností Maqui také podporuje krvetvorbu, pozitivně působí na nervový systém a hovoří se o něm také v souvislosti s redukcí tělesného tuku a to díky vyššímu obsahu vlákniny. Pokud se z tohoto důvodu rozhodnete zařadit Maqui do svého jídelníčku, doporučuji konzumovat hodinu před jídlem, protože perfektně urychlí metabolismus. Maqui se zpracovává buď procesem sušení mrazem (lyofilizace) a poté se mele na jemný prášek. Tímto technologickým postupem jsou zachovány všechny zdraví prospěšné látky ve vysoké koncentraci. Ojedinělé nejsou ani džemy, které se ze sladkých plodů připravují. Snadno ho tak zařadíte do jakéhokoliv jídla.
Goji
Goji, česky kustovnice čínská je tradiční ovoce čínské medicíny po celé generace. Je známé především jako podpora vitality a zdraví, díky vysokému obsahu antioxidantů. Plody mají červenou barvu a strukturou či tvarem připomínají rozinky. Kromě vysokého množství antioxidantů Goji vyniká vysokým obsahem železa a vitamínů C. Železo se podílí na transportu kyslíku a produkci červených krvinek, zatímco vitamín C je má důležitou roli v imunitních funkcích. A jelikož železo i vitamin C působí synergicky (vitamin C podporuje vstřebávání železa), je Goji skvělou potravinou pro osoby trpící anémií, ženy (především v období menstruace) a každého, kdo chce podpořit imunitní systém přírodní cestou. Navíc plody goji mají relativně vysoký obsah bílkovin a vlákniny, což jsou dvě živiny, které pomohou udržet delší pocit sytosti. Takže podobně jako maqui se i goji hodí do redukčního jídelníčku. Kromě výše zmíněného obsahuje Goji také nezanedbatelné množství mědi, selenu a zinku. Díky značnému obsahu beta karotenu podporuje goji také zdraví naší pokožky.
Jak může goji podpořit naše zdraví?
- Podporuje zdraví kardiovaskulárního a imunitního systému.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Vhodná potravina při anémii, díky obsahu železa.
- Podporuje zdraví očí.
- Podporuje zdraví pokožky.
Goji a lykopen
Jak jsem již zmínila obsahuje Goji celou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Ovšem jestli opravdu nečím vyniká, tak je to především obsahem lykopenu. Barviva, které je zodpovědně za červenou barvu nejen goji, ale také třeba rajčat, kde je lykopen obsažen ve velkém množství. Lykopen ocení především náš kardiovaskulární systém, protože podporuje jak zdraví srdce, tak i cév. Jednoduše zatočí se zvýšeným cholesterolem a tím podpoří průchodnost cév. U Goji doporučuji před konzumací namočit do teplé vody, nebo zalít horkou a připravit z něj čaj, protože právě při tepelné úpravě se lykopen lépe uvolňuje, přesněji řečeno se v těle lépe vstřebá.
Závěr
Pokud chcete obohatit svůj jídelníček o celou řadu živin a zároveň zpestřit své snídaně nebo dopolední svačiny, tak goji a maqui je ta správná volba. Obojí se hodí jak do snídaňových kaší, jogurtů, smoothie, ale můžete je přidat i do pečení.
Veronika Halusková