Funkce trávicích enzymů
Dost často opomíjená součást správného trávení jsou enzymy. Ačkoli by nás to možná ani nenapadlo, enzymy jsou nezbytné pro téměř každou reakci, ke které v našem těle dochází. Enzymy pomáhají při transportu molekul, metabolických procesech, trávení potravy i vstřebávání živin. Ve skutečnosti jednou z hlavních funkcí trávicích enzymů je štěpení živin, aby mohly být absorbovány do krevního oběhu. Tyto specifické bílkoviny se liší nejen svým tvarem, ale především funkcí, kterou v těle mají na starost. Každý organismus produkuje trávicí enzymy, ale někdy se vlivem chronického stresu, kouření, alkoholu, špatné stravy nebo pokročilého věku, můžeme dostat do stavu, kdy organismus neprodukuje dostatečné množství těchto enzymů. V dnešním článku si vysvětlíme, co jsou to trávicí enzymy, jak probíhá trávení jednotlivých složek potravy a povíme si, jak celý trávicí proces podpořit, abychom se vyhnuli nepříjemným vedlejším příznakům nedokonalého trávení.
Co jsou to trávicí enzymy a proč jsou důležité?
Abychom mohli pochopit, jakou roli hrají v trávicím systému enzymy, je potřeba si nejdříve vysvětlit, co jsou to trávicí enzymy a proč jsou pro trávení nepostradatelné. V našem těle je přibližně 37,2 bilionů buněk, které neúnavně pracují na tom, aby tkáně a tělo fungovali tak, jak mají. Každá buňka obsahuje tisíce specializovaných enzymů, zodpovědných za stimulaci různých chemických reakcí.
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které pomáhají rozkládat potravu na menší molekuly. Jsou to v podstatě takové katalyzátory, které urychlují chemické procesy trávení. Každá ze skupin živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) musí být rozdělena na menší molekuly. Pouze tyto molekuly poté mohou překročit střevní stěnu a dostat se do krevního oběhu, pro následné využití. Bez trávicích enzymů bychom nebyli schopni vstřebat žádnou z živin v naší stravě. Jinými slovy, trávicí enzymy nejsou jen prospěšné, jsou pro fungování organismu naprosto nezbytné. Proč? Protože z komplexních potravin tvoří menší sloučeniny, včetně aminokyselin, mastných kyselin, cholesterolu, jednoduchých cukrů a nukleových kyselin (které pomáhají vytvářet DNA).
Kde se tvoří trávicí enzymy a jak probíhá trávení?
Většina trávicích enzymů je produkována slinivkou břišní, i když některé se tvoří již v ústech, žaludku a tenkém střevu. V okamžiku, kdy je funkce slinivky narušena, naruší to také tvorbu jednotlivých enzymů. V tu chvíli tělo nedokáže strávit jednotlivé živiny a nastupují nepříjemné příznaky jako jsou bolesti břicha, nadýmání nebo průjem.
Trávení začíná již v ústech, kdy slinné žlázy produkují trávicí enzymy, rozkládající během žvýkání složitější molekuly škrobu na jednodušší. Enzym zvaný amyláza štěpí škroby (komplexní uhlohydráty) na cukry, které tělo může snadněji absorbovat. Sliny také obsahují enzym lipázu, který štěpí tuky. Z úst potrava putuje do žaludku, kde se mísí s žaludeční kyselinou (kyselina chlorovodíková), která má na starost štěpení bílkovin. Žaludeční kyselina je potřebná k aktivaci endogenních trávicích enzymů, správnému trávení potravy a uvolňování živin (zejména vápníku, hořčíku, železa, vitaminu C, vitaminu B12 a folátu) a hlavně k ochraně před patogeny. Potrava s žaludeční kyselinou se poté přesune do tenkého střeva, které stimuluje uvolňování střevní šťávy obsahující pankreatické enzymy (kde se produkuje většina enzymů) hydrogenuhličitan sodný a žluč. Tato střevní šťáva se mísí s potravou a spolu s enzymy ji společně rozkládá. To umožňuje vstřebávání živin do krve přes tenké střevo.
Špatné trávení, vlivem nedostatku trávicích enzymů, může způsobit nejen špatné vstřebání živin, ale zejména přemnožení nežádoucích bakterií, v návaznosti na přítomnost nestrávených zbytků potravy v místech trávicího traktu, kde nemají co dělat. Nežádoucí bakterie produkují toxiny, které škodí našemu zdraví. Větší kusy nenatrávené potravy navíc mohou ve střevech vyvolat zanícení, která mohou vyvrcholit i syndromem propustného střeva.
Co je syndrom propustného střeva?
Sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Střeva jsou chráněna tzv. střevní výstelkou. Při její správné funkci propouští do krevního řečiště jen to, co potřebujeme, jako jsou živiny, vitamíny a minerály. Naopak vytváří pevnou bariéru, přes kterou se nesmí dostat to, co tam nepatří tj. toxiny a bakterie, které by oslabily imunitu. Kromě toho jsou střeva domovem široké škály bakterií, které se dohromady nazývají střevní mikrobiom. Tyto bakterie podporují trávení, normální imunitní funkce a chrání střevní stěnu. Bakterie spolu (pokud je vše v pořádku) spolupracují a možná bychom byli překvapení, jak moc jsou pro nás tyto bakterie důležité. To vše funguje správně pouze tehdy, pokud nevznikne tzv. dysbióza. Střevní dysbióza je vlastně nerovnováha mezi bakteriemi, které nám prospívají, oproti bakteriím, které nám škodí.
Syndrom propustného střeva v angličtině Leaky gut (LG) známé také jako střevní hyperpermeabilita, je onemocnění a jak už jeho název napovídá, nastává, když toxiny a zá**tlivé látky „prosakují“ střevními stěnami do krevního řečiště. Ve zdravém střevě při trávení se nejprve potrava rozkládá a poté živiny prochází stěnami do krevního řečiště. Pokud dojde ke změně propustnosti střevní výstelky, umožní to i průchod toxinům, bakteriím a cizím látkám. Studie spojují zvýšenou střevní propustnost s několika chronickými a autoimunitními chorobami, včetně diabetu 1. typu a celiakie. [1]
Typy trávicích enzymů
Na rozdíl od probiotik jsou trávicí enzymy neživé bílkoviny a každý typ enzymu má při trávení svou jedinečnou roli. Každý enzym se specializuje na trávení svého vlastního typu makroživiny. Trávicích enzymů je odhadem více než 50 000 a my si v dnešním článku představíme ty nejdůležitější z nich!
1.) Amyláza
Amyláza se nachází ve slinách a slinivce. Jedná se o enzym, který je zapotřebí k trávení sacharidů, škrobů a cukrů, které převládají ve všech rostlinných potravinách (brambory, ovoce, zelenina). Nedostatek tohoto enzymu často vede k průjmu, protože nestrávené molekuly škrobu rychle nasávají vodu do tlustého střeva. Slinná amyláza je prvním krokem v chemickém trávení potravy. Je to jeden z hlavních důvodů proč je důležité, abyste každé sousto potravy dostatečně rozkousali. Tento počáteční krok v procesu trávení je nezbytný pro správné trávení potravin a konečné uvolnění živin, které budou později vstřebávány. Konečným výsledkem metabolismu sacharidů je glukóza, která se přesune do krevního oběhu a je použita jako zdroj energie.
2.) Lipáza
Enzym lipáza je klíčový pro správné štěpení tuků nebo triglyceridů. Triglyceridy se dělí na čtyři části: jedna část se převede na základní cukr zvaný glycerol; další tři části se stávají mastnými kyselinami. Mastné kyseliny obsahují velké množství ATP. ATP slouží jako okamžitý zdroj energie pro buňky našeho těla. Lipáza se produkuje především ve slinivce břišní, ale malé množství se produkuje také v ústech a žaludku. Pokud naše tělo nevytváří dostatek lipázy, nedokáže štěpit tuk a naše tělo tak nemůže vstřebávat ani vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích.
3.) Proteáza
Dalším důležitým enzymem pro správné trávení je proteáza. Mezi hlavní proteázové enzymy patří pepsin, trypsin a chymotrypsin. Štěpí bílkoviny v potravinách jako je maso, vejce a mléčné výrobky na menší peptidy. Vzhledem k tomu, že bílkoviny jsou stavebními kameny pro každou buňku, tkáň a hormon v těle, je proteáza nezbytná pro růst a vývoj. Proteázové enzymy štěpí peptidové vazby, které drží molekuly bílkovin pohromadě. Jakmile se tyto vazby naruší, uvolní se jednotlivé aminokyseliny, které se poté využijí pro stavbu tělesných bílkovin.
4.) Betain HCL
Betain HCl je vhodná podpora trávení. Pomáhá při vstřebávání vitaminu B12, železa, vápníku a bílkovin. Zabraňuje bujení bakterií a plísní ve střevě a také chrání žaludek před patogeny, které jsou přijímány orálně. Betain HCl je krystalický alkohol, který se získává nejčastěji z řepy a používá se ke zvýšení množství žaludečních kyselin. Lidem trpícím žaludečními poruchami nebo nedostatečnou tvorbou kyseliny chlorovodíkové v žaludku může betain HCl pomoci. Lidé s nedostatkem kyseliny chlorovodíkové v žaludku jsou náchylnější k bakteriálním a střevním infekcím, kde se zvyšuje i přítomnost choroboplodných mikroorganismů. Betain HCl pomáhá při štěpení tuků a bílkovin. Betaine tedy prostřednictvím zvýšení kyseliny chlorovodíkové v žaludku pomáhá s trávením, se žaludečními vředy, ale také s navyšováním svalové hmoty, protože díky lepšímu trávení je v organismu lépe využita potrava v tomto případě především bílkoviny. Poslední studie ukazují, že je betaine také dobrý při snižování hladiny homocysteinu.
5.) Bromelain
Bromelain je enzym, který se získává ze stonku ananasu. I když se nachází ve všech částech ananasu, ve stonku je ho největší množství. Extrakt má bohatou historii použití v tradiční medicíně. Bromelain pomáhá při žaludeční nevolnosti a příznacích poruchy trávení. Na rozdíl od většiny enzymů je bromelain aktivní jak v kyselém prostředí žaludku, tak i v zásaditém prostředí tenkého střeva. Na rozdíl od trávicích enzymů pocházejících ze živočišných zdrojů mají trávicí enzymy z rostlin tendenci projít neporušené celým trávicím procesem. Rostlinné enzymy fungují optimálně v rozmezí pH od 3,1 do 8,9, což je velmi podobné úrovni pH v našem organismu.
6.) Papain
Papain se nachází v nezralých kusech papáji. Stejně jako bromelain pomáhá i papain tělu rozkládat bílkoviny. Čím je papája zelenější, tím má vyšší obsah papainu. Papain štěpí větší bílkoviny na menší proteiny, známé jako polypeptidy, a na jednotlivé podjednotky aminokyselin.
Faktory, které vedou k nedostatečné produkci trávicích enzymů
Nyní víme jak enzymy fungují, jakou má každý z nich funkci a že jsou pro trávicí proces nepostradatelné. Přesto se stane, že trávicích enzymů se neprodukuje tolik, kolik je potřeba a příčin může být hned několik. Jako první se nabízí chronické nebo akutní onemocnění slinivky, cukrovka nebo pankreatické cysty. To se projeví menší produkcí trávicích enzymů. Proto je u těchto onemocnění velmi přísná dieta. Ukážeme si další faktory, které mohou negativně ovlivnit produkci trávicích enzymů.
1.) Stárnutí
Studie ukázaly, že hladiny trávicích enzymů po 20. roce života trvale klesají. Odhaduje se, že ve věku 50 let je produkce trávicích enzymů poloviční.1, 2 Jak stárneme, dochází v našem těle a orgánech ke změnám. Slinivka najednou neprodukuje tolik trávicích enzymů jako dříve. To je důvod, proč mnoho lidí nerozumí tomu, že jim určité typy potravin najednou dělají potíže, přestože s nimi v minulosti neměli problémy.
2.) Stres
Stres aktivuje naši reakci sympatického nervového systému "fight or flight", doslova "boj nebo útěk". Když je organismus v tomto režimu, nevěnuje náš trávicí systém pozornost procesu trávení, protože spouští nouzová opatření. V důsledku toho je produkce trávicích enzymů potlačena. To samé platí u rychle snědeného jídla. Pokud jíme ve spěchu, trávicí enzymy v ústech nemají dostatek času na rozložení živin. To umožňuje, aby se do tenkého střeva dostaly velké molekuly nestráveného jídla, což způsobuje zažívací potíže a nadýmání. Mimo to, stravování ve spěchu je také spojováno s vyšším rizikem vzniku obezity, metabolického syndromu, inzulínové rezistence a cukrovky. Pro správné trávení je důležité udělat si na jídlo dostatek času a sníst si ho v klidu.
3.) Alkohol
Alkohol negativně ovlivňuje v podstatě všechny systémy v těle. Nejen že dráždí žaludek, ale také snižuje množství trávicích enzymů, které vylučuje slinivka břišní. Trávicí systém zkrátka není uzpůsoben ke zpracovávání velkého množství alkoholu.
4.) Nedostatek spánku
Narušení cirkadiánního rytmu jako důsledek poruchy spánku nebo práce na směny, narušuje produkci trávicích enzymů a může vést k chorobám jako je syndrom dráždivého tračníku, refluxní chorobě nebo peptickým vředům. Spánek dává celému tělu šanci doplnit energii, kterou potřebuje ke všem tělesným procesům, včetně trávení.
5.) Strava bohatá na zpracované potraviny a cukr
Syrové potraviny s dostatkem množství zeleniny a ovoce obsahují důležité enzymy, které s trávením potravy pomáhají. Nicméně západní strava se skládá převážně z vařených a zpracovaných potravin, nebo z potravin, kde je ve složení na prvním místě cukr. Pokud se tělo musí spoléhat pouze na své vlastní enzymy, nezvládá takovou stravu zpracovávat. Zpracované potraviny a cukry mohou způsobit onemocnění žaludku, snížit aktivitu kyselin a vyvolat příznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávení, adekvátně rozkládat potravu a vstřebávat živiny do těla.
6.) Tělesná teplota a úroveň pH
Enzymy fungují správně při normální tělesné teplotě (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokud tedy máte horečku, struktura enzymů se narušuje a ty nefungují správně. Úroveň pH žaludku, nebo střev může také ovlivnit aktivitu enzymů. Nízké pH- překyselení / vysoké pH- zásaditost. Pokud se prostředí, obklopující enzym, stane příliš kyselým nebo příliš zásaditým, projeví se to na funkci enzymu.
Příznaky, které mohou souviset s nedostatečným množstvím enzymů:
- bolesti břicha
- nadýmání
- reflux
- pálení žáhy
- vypadávání vlasů
- potíže se spánkem
- průjem nebo naopak zácpa
- nedostatečné vstřebávání živin
- nárůst hmotnosti a obezita
- slabý imunitní systém
- únava
- úzkosti
- kožní problémy
- syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- Crohnova choroba
- celiakie
- ulcerózní kolitida
- ztráta chuti k jídlu
Enzymy v potravinách
Mezi potraviny, které přirozeně obsahují velké množství enzymů patří například naklíčené fazole mungo. Mungo však nejsou jedinou volbou. Dnes můžete doma běžně nakličovat například semena brokolice, řeřichu, vojtěšku nebo nejrůznější luštěniny. Kromě vysokého množství vitamínů a minerálů, klíčky obsahují právě tolik důležité enzymy. Mezi další potraviny obsahující značné množství enzymů patří ananas, mango, banán, papája, lněná semínka, kiwi, zázvor, med, kokosová voda, fíky, kefír, extra panenský olivový olej, či zelí.
Med například obsahuje diastázu (amylázu), esterázu, katalázu, glukózooxidázu, invertázu a další enzymy, které podporují trávení. Mango má vysoký obsah amylázy, enzymu, který štěpí sacharidy ze škrobu a avokádo je přirozeně bohaté na lipázu, enzym odpovědný za štěpení tuků. V zázvoru můžeme najít enzym zvaný zingibain, který pomáhá tělu trávit bílkoviny, ale může také pomoci zvýšit produkci trávicích enzymů v těle. Bohužel většina enzymů, které se běžně nacházejí v čerstvých potravinách, se většinou zničí zahřátím. A naopak napařování, nakličování, namáčení, mixování a odšťavňování nám umožní uchovat v potravinách jak enzymy, tak antioxidanty.
Trávicí enzymy a probiotika
Trávicí enzymy a probiotika jdou ruku v ruce, ačkoli jsou zcela odlišné. Trávicí enzymy urychlují trávení a optimalizují chemické procesy v trávicím systému. Naproti tomu probiotika jsou živé organismy, které pomáhají vyvážit střevní prostředí, aby mohlo zůstat zdravé a efektivně pracovat. Užívání probiotik a enzymů dohromady je ideální kombinace pro zdraví našich střev, protože probiotika chrání trávicí systém před škodlivými střevními bakteriemi a vytváří vyvážené prostředí pro trávení. Enzymy během toho aktivně zlepšují celý proces trávení, aby bylo zajištěno, že potrava, kterou sníme bude správně rozložena a makroživiny vstřebány.
S čím mohou pomoci trávicí enzymy
1.) Trávicí enzymy podporují trávení
Špatné trávení je často způsobeno klesající hladinou trávicích enzymů a také chronickou nerovnováhou prospěšných organismů v gastrointestinálním traktu. Trávicí enzymy nám mohou pomoci tehdy, pokud máme pocit těžkého žaludku, nebo nás trápí potíže s nadýmáním, průjem nebo naopak zácpa. Trávicí trakt je uzpůsoben k tomu, aby pomocí enzymů pomáhal trávit všechny živiny. A jde o proces, který je u zdravého trávicího systému dost rychlý. Pokud trpíte problémy s trávením, nebo určité potraviny trávíte příliš dlouhou je to známka nedostatku daného trávicího enzymu. V tomto případě je důležité zaměřit se na podporu množství trávicích enzymů.
2.) Trávicí enzymy zvyšují vstřebatelnost živin
Primární funkce trávicích enzymů v našem těle je absorbovat jednotlivé živiny ze stravy. Když máme dostatek trávicích enzymů, dokážeme lépe vstřebat živiny z potravy. Enzymy zkrátka mění molekuly na palivo pro náš organismus.
3.) Trávicí enzymy podporují produkci žaludeční kyseliny
Jak stárneme, žaludek produkuje méně kyseliny chlorovodíkové, což má za následek zásadité prostředí. Žaludeční kyseliny přitom hrají důležitou roli při trávení a pomáhají spouštět produkci a uvolňování určitých trávicích enzymů. Častým mýtem je, že pálení žáhy (reflux kyseliny) nebo refluxní choroba (GERD) je způsobena příliš velkým množstvím žaludeční kyseliny. Ve skutečnosti je opak pravdou. Pocit pálení žáhy je důsledkem nízké hladiny žaludeční kyseliny, což vede ke snížení trávicích schopností. Kvůli snížené hladině kyselin jídlo zůstává na stejném místě příliš dlouho a začíná kvasit, způsobuje nadýmání a po chvíli se snaží dostat zpět do dolního jícnového svěrače (LES), což způsobuje reflux kyseliny a pálení žáhy. Také ale může způsobovat nadýmání a celkovou poruchu trávení. Problémem tedy většinou není nadbytek, ale nedostatek žaludečních kyselin. A právě s tím mohou trávicí enzymy pomoci.
4.) Trávicí enzymy podporují zdraví střevní výstelky
Trávicí enzymy pracují na vyčištění střevní výstelky, jejiž narušení může mít za následek syndrom propustného střeva. Když není potrava správně trávena, větší nestrávené molekuly mohou proniknout přes střevní stěnu, což aktivuje imunitní odpověď organismu.
5.) Trávicí enzymy snižují míru únavy
Proces trávení vyžaduje značný výdej energie. Dokonce se tvrdí, že 70-80 % energie našeho těla je vynaloženo právě na trávení. Doplněním trávicích enzymů můžeme organismu celý proces dost ulehčit. Syrová zelenina a ovoce obsahují přirozeně se vyskytující trávicí enzymy, takže k jejich trávení potřebujeme méně energie. Avšak ve stravě, která byla nějakým způsobem vařena nebo jinak zpracována, není obsaženo takové množství enzymů a organismus si s trávením musí dát větší práci. Proto se po některých tučnějších jídlech cítíme tolik unavení.
6.) Trávicí enzymy podporují imunitní systém
Střeva obsahují více imunitních buněk než zbytek celého lidského těla. V mnoha případech imunitní dysfunkce začíná „selháním komunikace“ v lidském střevě. Vzhledem k tomu, že 80 % imunitního systému se nachází v zažívacím traktu, je udržení zdravých střev ústředním bodem snahy o podporu celkového zdraví a imunity. Když trávicí systém funguje správně, slouží jako bariéra pro bakterie, viry a patogeny. V opačném případě, tělo může být oslabeno natolik, že se již nemůže bránit před vnějšími útočníky.
V dnešní době jsou správné funkce imunitního systému důležitější než kdykoli předtím. Už víme, že vitamíny D, C a zinek podporují imunitu. Pokud však vaše tělo nedokáže správně trávit potraviny, nebude mít těchto vitamínů a minerálů dostatek. Například přílišná konzumace určitého druhu jídla může blokovat vstřebávání zinku. To je škoda, protože zinek je jako podpora imunitních funkcí nezbytný.
Jak podpořit množství enzymů
1.) Konzumujte čerstvé potraviny
Změny ve stravě jsou základním předpokladem jak produkci enzymů podpořit. Přestože jsou enzymy relativně velké struktury molekul, jsou poměrně křehké a po vystavení teplu se ničí. Pokud jste tenhle krok delší dobu opomíjeli, může nyní delší dobu trvat, než opět začnou trávicí enzymy správně fungovat. Pokud je jídlo konzumováno tepelně neupraveno, je k trávicím funkcím zapotřebí méně trávicích enzymů v těle. Tělo se tak přizpůsobuje hojnému vnějšímu přísunu tím, že vylučuje méně vlastních enzymů a zachovává tyto enzymy, aby pomohly při životně důležitých buněčných metabolických funkcích. Smažení je jednou z nejhorších metod úpravy potravin, protože probíhá při mnohem vyšší teplotě než vaření, poškozuje bílkoviny a ničí enzymy. Mnoho poruch trávení, jako je nadýmání, může souviset s deficitem enzymů, který začíná ve středním věku.
2.) Žvýkejte
Jak jsem již zmínila trávicí enzymy se nachází i ve slinách a pokud potravu dostatečně nerozžvýkáme, v podstatě tím přeskakujeme důležitou část trávení. Tělu pak tímto přidáváme práci, na kterou mnohdy nestačí. To se samozřejmě projeví a kvůli tomu pak můžeme trpět potížemi jako je reflux nebo zácpa. Uvádí se, že každé sousto bychom měli rozžvýkat 30 krát, nicméně nemusíte trávit oběd počítáním. Jde hlavně o to, aby jídlo proběhlo v klidu a bez všech rušivých elementů. Takže vynechte jídlo ve spěchu nebo u počítače. Nejen, že toto může ovlivnit správný proces trávení, ale také to může ovlivnit hmotnost. V jedné studii byly porovnávány dvě skupiny osob. Zjistilo se, že obézní lidé často jedli rychleji než osoby se štíhlou postavou. Pravděpodobně je to tím, že takto tělo lépe reguluje hormony hladu a pocitu sytosti.3
3.) Krátký odpočinek
Alespoň pár minutový odpočinek po hlavním jídle je dobrý start trávení. Pokud si po obědě dáte 10 minut odpočinku bez toho aniž byste byli vyrušováni, nejen že to přímo prospěje trávení, ale také přeseknete stres, který se za den hromadí.
4.) Hořčík
Hořčík je jako koenzym nezbytný pro funkci enzymů v těle. Hořčík tak hraje roli v mnoha enzymových systémech v celém těle. Některé z těchto procesů zahrnují produkci energie z metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků. V naší stravě je obtížné jej dodat tělu v dostatečném množství, proto doporučujeme hořčík suplementovat.
5.) Užívejte trávicí enzymy
Přidání enzymů do stravy není nový nápad. Je tomu již více než 70 let, kdy vědci poprvé poznamenali, že suplementace enzymů může obnovit rychlé trávení potravin v žaludku. Směs trávicích enzymů zlepší vstřebávání živin, jako jsou esenciální mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny a minerály, jako je železo, hořčík, vápník a stopové prvky. Kromě toho jsou trávicí enzymy doporučovány i těm, kteří musí přijímat potraviny s vysokým obsahem bílkovin (včetně sportovců), absorbovat více aminokyselin a dalších živin pro rychlé zotavení po výkonu a lepší výsledky.
Závěr
Za ideálních podmínek je naše tělo navrženo tak, aby přirozeně produkovalo enzymy v množství, které je zapotřebí. Ovšem vliv špatné stravy, nadměrná konzumace tuků a cukrů, alkohol, kouření, věk, stres, nemoci a znečištění životního prostředí, mohou způsobit nedostatek enzymů. Podle Ajurvédy je trávicí systém zodpovědný za všechny aspekty našeho zdraví, včetně imunity a detoxikačních procesů. Dlouhodobé narušení trávicího systému oslabuje celkovou imunitu těla, protože 70 % imunitních funkcí se nachází v našich střevech. Tělo potřebuje trávicí enzymy k regulaci chemických reakcí, které pomáhají rozložit větší částice potravy na menší, což je nezbytný proces, aby se živiny mohly dostat do krevního oběhu a mohly být transportovány do celého těla. Tím pádem může nedostatečná produkce trávicích enzymů ovlivnit všechny aspekty našeho zdraví od trávení určitých druhů potravin až po kvalitu naší pokožky.
Proto jsme vytvořili směs trávicích enzymů BrainMax Digestive Magic, který tvoří komplex těch nejdůležitějších enzymů pro efektivní trávení a pomáhá ke zmírnění nepříjemných příznaků. Směs enzymů jsme doplnili o zázvor a mátu peprnou. Jednou z největších výhod zázvoru je jeho schopnost podporovat zdraví zažívacího traktu a předcházet problémům, jako je dyspepsie. Onemocnění, pro které je charakteristické zhoršené trávení, pálení žáhy a pocit plného žaludku. Přidané listy máty peprné obsahují silice včetně mentolu, mentonu a limonenu, které pomáhají zklidnit podrážděný žaludek a podpořit trávení. Trávicí enzymy je nejlépe užívat buď těsně před jídlem, nebo přímo s jídlem, abychom maximalizovali dobu kontaktu s potravou.
Veronika Halusková
1.STEFANO, M.Di, G VENETO, S MALSERVISI, A STROCCHI a G.R. CORAZZA. Lactose Malabsorption and Intolerance in the Elderly. 2009.
2.LAUGIER, R, J P BERNARD, P BERTHEZENE a P DUPUY. Changes in pancreatic exocrine secretion with age: pancreatic exocrine secretion does decrease in the elderly. 1991.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.