FODMAP je zkratka pro skupinu fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem. Pokud jste ještě tento termín nezaslechli ve svém okolí, například ve fitku, nebo v práci, tak s největší pravděpodobností brzy uslyšíte. FODMAP je zkratkou pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Tohle všechno jsou specifické druhy cukru, které nalezneme v potravinách jako fruktózu, laktózu, fruktany, galaktany a polyoly. V těle nejsou plně absorbovány, a proto je bakterie velmi snadno fermentují, což může způsobit značné trávicí potíže.
Team lidí z univerzity Monash pod vedením profesora Petera Gibsona dal dohromady takzvanou low FODMAP dietu – dietu s nízkým obsahem FODMAP (pro jednoduchost budu dále uvádět termín FODMAP dieta). Poprvé se ukázalo, že FODMAP dieta zlepšuje příznaky IBS – syndrom dráždivého tračníku, jež je běžnou gastrointestinální (GI) poruchou, která statisticky postihuje 1 ze 7 dospělých Australanů a dále je běžná také v USA, Evropě a mnohých asijských státech. Tým výzkumníků z univerzity vyvinul dietu zaměřující se na FODMAP – tato dieta reguluje symptomy na úrovni GI traktu spojovaných s IBS. Nynější průzkum silně podporuje tvrzení, že tato skupina sacharidů podporuje vznik IBS symptomů.
Pochopení IBS a FODMAP
IBS postihuje více než 10% světové populace. Omezení FODMAP je nejen cestou, jak ulevit trávení, ale také zredukovat symptomy v důsledku IBS. Tato FODMAP dieta přináší velmi potřebnou naději miliónům lidí, protože IBS je velmi častou a komplikovanou chorobou.
Zde jsou některá důležitá fakta z článku publikovaného v časopisu Clinical Epidemiology.1
- Mladé ženy jsou nejvíce ohroženou skupinou a lidé starší 50 let mají o 25% nižší pravděpodobnost, že je IBS postihne.
- Jen 30% lidí s IBS konzultuje svou léčbu s odborníkem, což nám říká, že je zde spousta lidí, kteří stále neví, proti čemu stojí a jak se mohou léčit.
- Je důležité si uvědomit, že tito lidé se lékařům nevyhýbají, ale jsou pouze zmatení. Studie ukazuje, že lidé, kteří nemají IBS diagnostikováno, nemají o nic moc odlišné symptomy jako lidé s diagnózou. Symptomy IBS jsou těžké k diagnostice, protože jsou velmi podobné běžným zažívacím problémům.
- Přestože díky IBS lidé pravděpodobně neumřou dříve, jsou mnohem více náchylní k rozvoji dalších onemocnění a potřebují více zákroků než běžná populace, což by nepřímo mohlo vést k vyšší úmrtnosti, nebo dalším nemocem.2
Rozvoj symptomů jako je bolest břicha, nafouknutí, plynatost a změny s vyprazdňováním (zácpa, průjem,...) indukuje IBS. Avšak primární příčina vzniku IBS je neznámá. Za pár posledních let se obětním beránkem stojícím za vznikem IBS stal lepek, protože jeho vyřazení ze stravy je nápomocné v případech všech střevních a trávicích problémů. Neodpovídá to vždy však nutně pro všechny lidi s IBS.3
První článek, který řešil roli lepku vzhledem k IBS byl publikován australskými výzkumníky v časopise Current Allergy and Asthma Reports. Tito výzkumníci zvedli vlnu zájmu již v roce 2013 svou studií pod názvem Lepek a příčina gastrointestinálních symptomů u lidí bez celiakie? (Gluten a Cause of Gastrointestinal Symptoms in People Without Celiac Disease?) Po zopakování randomizované kontrolní studie, která se zdála naznačovat, že lepek zhoršuje symptomy trávicího traktu, nebyli vědci z Monash University schopni potvrdit, že "pacienti s vlastním vnímáním NCGS [neceliakální citlivost na lepek] mají specifickou citlivost na lepek". To znamená, že spousta lidí, kteří si myslí, že lepek netolerují, mohou ve skutečnosti trpět jinými GI problémy spojenými s FODMAP a nemusí to být specificky lepkem.4
Již roky plníme své spíže starodávnými obilovinami jako je quinoa a bezlepkovými produkty, a pečlivě přetváříme svůj přístup ke stravování s cílem se vyhnout pšeničné bílkovině, která teď údajně nemá žádný vliv na naše zdraví. Pro některé to byla zničující životní změna a pro jiné jen malá nepříjemnost. Je ale potřeba více výzkumů, neznamená to, že hned musíme vyhazovat všechny bezlepkové potraviny, stále je vhodné pro většinu lidí z jídelníčku vyřadit většinu obilovin včetně pšenice. Pokud vám přechod na bezlepkovou dietu nepomohl, možná je na čase dát šanci FODMAP dietě a podívat se na to, zda právě ony nejsou příčinou vašich problémů.
FODMAP dieta
Ti stejní australští vědci se rozhodli objevit pravou příčinu gastrointestinálních potíží a vypadá to, že jsou přesvědčeni, že viníky jsou fermentovatelné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly známé jako FODMAP.5 Výzkumníci vzali 37 pacientů s neceliakální citlivostí na lepek a IBS a provedli dvojitě zaslepenou zkříženou studii, kde byla všem nastavena dieta se sníženým obsahem FODMAP a poté byla každá osoba náhodně zařazena do jedné ze tří skupin: s vysokým obsahem lepku, s nízkým obsahem lepku a do kontrolní skupiny bez lepku na dobu 2 týdnů. Výsledky byly docela překvapivé:
- GI symptomy se značně zlepšily během snížení konzumace FODMAP.
- Každá osoba pociťovala značně horší příznaky, když jim do jídelníčku byl znovu přidán lepek nebo syrovátkový protein.
- Pouze 8% účastníků trpělo specifickými účinky lepku.
- GI problémy spojené s lepkem nebyly reprodukovány (znovu potvrzeny).
Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Gastroenterology došla k podobným závěrům. Bylo testováno, jak si vedla typická západní strava oproti FODMAP dietě. Výzkumníci vzali 30 pacientů s IBS a 8 zdravých lidí, kteří hráli roli kontrolní skupiny. Všichni lidé byli rozděleni do 2 skupin na 21 dní: jedna skupina konzumovala méně než 0,5 g FODMAP na 1 porci a druhá skupina měla běžnou stravu.6 Účastníci hodnotili své denní symptomy na škále od 0 do 100. Na konci třetího týdne uvedli průměrně skóre 22,8 bodů oproti 44,9 bodům na typické australské dietě. Došlo ke 50% snížení nadýmání, plynatosti a bolesti břicha. Jen si představte, co to může znamenat pro lidi na celém světě, kteří na IBS trpí.
Allison Siebecker, ND, MSOM, L.Ac, došla k podobným výsledkům ve své praxi týkající se nadměrného růstu bakterií v tenkém střevě (small intestine bacterial overgr0wth = SIBO). Je to stav, kdy se přemnoží bakterie v tenkém střevě, které se normálně vyskytují pouze ve střevě tlustém.7 SIBO často způsobuje symptomy, které jsou velmi podobné IBS a jsou součástí procesů, které IBS způsobují. Také se však ukázalo, že IBS způsobuje SIBO. Doktorka Siebeckerová navrhuje s cílem regulace SIBO omezit potraviny (především sacharidy), které jsou zdrojem potravy pro škodlivé bakterie. Mezi diety vhodné pro léčbu SIBO řadí například specifickou sacharidovou dietu, gaps dietu či dietu s nízkým příjmem FODMAP (případně jejich kombinace).8
Abychom dostali symptomy pod kontrolu i bez užívání léků a bez nutnosti podstoupit chirurgický zákrok, Patsy Catsos, MS, RD, doporučuje omezit FODMAP na 2 týdny.9 Dále doporučuje tyto potraviny po jednom postupně znovu zařazovat do jídelníčku, až se člověk dostane do stádia, kdy konzumuje všechny FODMAP a v pořádku je toleruje. Každý s IBS či SIBO poté bude schopný identifikovat jaké potraviny mu spouští symptomy těchto onemocnění a díky tomu nad nimi dostane lepší kontrolu za relativně krátkou dobu. Je však potřeba být trošku kritický i k naději vyřazení lepku, protože se objevují lidé, kteří zlepšení IBS či trávicích problémů nepociťují ani po jeho eliminaci. Proto eliminace FODMAP může být tím řešením, které lidé hledají.
Potraviny, které je nutné vyřadit
Zelenina: artyčok, chřest, květák, česnek, zelený hrášek, pórek, houby, cibule, cukrový hrášek
Ovoce: jablka, jablečný džus, třešně, sušené ovoce, mango, nektarinky, broskve, hrušky, švestky, vodní meloun
Mléko a mléčné produkty: kravské mléko, pudink, zmrzlina, sójové mléko, slazené kondenzované mléko, jogurt
Zdroje bílkovin: většina luštěnin
Obiloviny: pšenice, žito, ječmen
Sladidla: kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, med
Ořechy a semínka: kešu, pistácie
Chvíli trvá, než si na to člověk zvykne, ale nebojte se, poměrně rychle se naučíte eliminovat špatně vstřebatelné sacharidy. Mějte na mysli, že pointou této diety je eliminace produktů, které v našem těle fermentují, ne omezení probiotických (fermentovaných) potravin. To by byla velká chyba.
Potraviny, které zařadit:
Zelenina: vojtěška/fazolové klíčky, bambusové výhonky, paprika, pak choi, mrkev, pažitka, okurka, čerstvé bylinky, hlávkový salát a zelený salát, brambory, dýně, špenát, rajčata, cuketa
Ovoce: banán, bobulovité ovoce, meloun, hroznové víno, kiwi, kumkvat, citrón, limetka, mandarinka, pomeranč, mučenka (passion fruit), ananas, rebarbora
Mléko, mléčné výrobky a jejich alternativy: tvrdý sýr (čedar, parmazán, švýcarský atd.), mandlové, kokosové nebo rýžové mléko
Maso a zdroje bílkovin: vejce, hovězí (ze zvířat pasoucích se na trávě), jehněčí (ze zvířat pasoucích se na trávě), divoké ryby, kuře z volného chovu, krůta z volného chovu, tempeh
Pečivo, obiloviny a svačinky: bezlepkový chléb, bezlepkové vločky, bezlepkové těstoviny, kukuřice (ne GMO – geneticky modifikovaná), rýže (ne GMO – geneticky modifikovaná), quinoa, špalda
Ořechy a semínka (preferovat naklíčené nebo v podobě ořechového másla): makadamové ořechy, arašídy (organické, BIO), pekanové ořechy, piniové oříšky, dýňová semínka, vlašské ořechy
Koření a doplňky: oleje (avokádový, kokosový, hroznový,...), máslo (grass-fed kvalita), javorový sirup, majonéza, většina bylinek a koření, hořčice, olivy, salátové dresinky (domácí), sójová omáčka, ocet
Potraviny, které omezit:
U některých potravin se může vyskytovat střední množství FODMAP, proto se doporučuje omezit jejich konzumované množství:
Ovoce: ¼ avokáda, < 3 třešně, ½ grapefruitu (střední), ½ granátového jablka (malé), ¼ šálku strouhaného kokosu, < 10 plátků sušeného banánu
Zelenina: ¼ šálku artyčokových srdíček (z konzervy), < 3 stonky chřestu, < 4 plátky řepy, < ½ šálku brokolice, < ½ šálku růžičkové kapusty, < 1/4 šálku máslové dýně, < 1 šálek zelí, < 1 stonek řapíkatého celeru, < ½ šálku zeleného hrášku, < ½ kukuřičného klasu, < ½ šálku sladkých brambor
Ořechy: mandle (< 10), lískové ořechy (<10)
Je důležité poznamenat, že tento seznam nezahrnuje ani zdaleka všechny potraviny, které mohou a nemohou být konzumovány na FODMAP dietě. Doporučujeme se vždy poradit s vaším výživovým poradcem/specialistou. Případně se můžete podívat na aplikaci Low FODMAP diet od Monashské univerzity.
Myšlenky na závěr
Jak můžete vidět, tato dieta je trochu odlišná od mnoha dalších zdravých diet. Přechod na FODMAP by měl být postupný proces, kterého součástí je dobré plánování – omezení lepku, mléčného cukru a podobně.
Poznámka: Slovo dieta může znamenat spíše způsob stravování, než vyloženě stravování založené na restrikci s cílem redukovat tělesnou hmotnost.
Michaela Majerová
Zdroje:
₁ Canavan C, West J, Card T. The epidemiology of irritable bowel syndrome. Clin Epidemiol. 2014.
₂ Mayo Clinic. Irritable bowel syndrome. 2022.
₃ Verdu EF, Armstrong D, Murray JA. Between celiac disease and irritable bowel syndrome: the "no man's land" of gluten sensitivity. Am J Gastroenterol. 2009.
₄ BIESIEKIERSKI, Jessica R., Jane G. MUIR a Peter R. GIBSON. Is Gluten a Cause of Gastrointestinal Symptoms in People Without Celiac Disease?. Current Allergy and Asthma Reports. 2013.
₅ Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, Rosella O, Muir JG, Gibson PR. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. 2013.
₆ Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2014.
₇ Magge S, Lembo A. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2012.
₈ SIEBECKER, Alisson. SIBO - Small Intestinal Bacterial Overgr0wth.
₉ PATUREL, Amy. Low-FODMAP Diet. 2022.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!