Chlorella je druh zelené mikroskopické jednobuněčné řasy, která se vyskytuje ve shlucích nebo jednotlivě ve slané i sladké vodě. Na Zemi žije více než 30 miliónů let a byla to první nejjednodušší forma života se skutečným jádrem. Za příznivých podmínek k růstu se silným slunečním světlem, čistou vodou a vzduchem se chlorella reprodukuje buněčným dělením rychlostí 4 nových buněk za každých 17-24 hod. Existuje několik druhů chlorelly, ale Chlorella vulgaris je jedna z nejpoužívanějších. Je to typická superpotravina, která pochází z Tchaj-wanu a Japonska. Je bohatá na fytonutrienty, včetně aminokyselin, chlorofylu, beta-karotenu, draslíku, fosforu, biotinu, hořčíku a vitamínu B. Zelená barva řasy je dána vysokou koncentrací chlorofylu.
Co je chlorofyl?
Chlorofyl je pigment rozpustný v tucích, který dává rostlinám jejich typickou barvu. V naší stravě je chlorofyl důležitý, protože čistí krev, brání růstu nepřátelských bakterií (kvasinky a houby) a aktivuje důležité enzymy. Navíc je silně protizánětIivý. Součástí jídelníčku by měl být u osob s autoimunitními onemocněními jako je roztroušená skleróza, diabtes 1. typu nebo zánět štítné žlázy. Chlorofyl je navíc bohatý zdroj hořčíku, jehož funkce zahrnují stovky enzymatických pochodů v těle.
Chlorella je skutečně výborná rostlinná potravina. Všechny její složky pracují synergicky v dokonalé rovnováze a vytvářejí skutečně plnohodnotné jídlo. Živiny, které Chlorella obsahuje jsou obaleny tuhou buněčnou stěnou, která je nestravitelná trávicím systémem. Vnitřní živiny proto musí být z řasy extrahovány, aby tělo dokázalo živiny využít.
Chlorella obsahuje
- 16 vitamínů a 8 minerálů (plus důležité stopové prvky a minerály).
- 19 aminokyselin (včetně 9 esenciálních).
- Nejvyšší koncentraci kyseliny nukleové.
- Nejbohatší známý zdroj chlorofylu.
- Vysoce stravitelnou kompletní bílkovinu.
- Esenciální mastné kyseliny - omega-3 a omega-6.
- Další enzymy, polysacharidy a steroly.
- Beta karoten.
Z 65% procent je chlorella tvořena bílkovinami (1 čajová lžička obsahuje cca 3g bílkovin) a na rozdíl od většiny rostlinných potravin obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Je také bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, vitamín B-12 a antioxidanty. Z minerálů obsahuje především hořčík, měď, zinek, draslík a vápník. Pro vegany je to nepostradatelná potravina, protože se jedná o bohatý zdroj železa. Jedna čajová lžička obsahuje téměř 75% doporučené denní dávky.
Studie prokázaly, že chlorella prospívá celému tělu tím, že podporuje zdravé hormonální funkce, podporuje kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak a cholesterol a je účinná při detoxikaci našeho těla. Nejvíce se hovoří o účincích odvádět z těla těžké kovy jako je rtuť nebo kadmium.
Přínosy zařazení chlorelly do jídelníčku
- Pomáhá vylučovat těžké kovy z těla.
- Podporuje snižování krevního tlaku.
- Potlačuje zánětIivé procesy v těle.
- Podporuje zdraví mozku.
- Stimuluje imunitní systém a bojuje proti infekcím.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
Chlorella je výborná potravina pro vegetariány a vegany, obsahuje kromě minerálů i často deficitní vitamín B12. A právě chlorella je jedna z mála potravin, která dokáže v dostatečném množství pokrýt denní doporučené množství.
Veronika Halusková