Carnivore diet

Sněz, co můžeš, ve stylu hovězího, slaniny a kuřecího může znít jako sen každého masožravce. Je však strava založená na masem přeplněném talíři několikrát denně opravdu tak skvělá, jak ji její příznivci prezentují? Ačkoliv je internet přeplněný fotky před a po carnivore stravě, recenzemi plných slovy chvály jejich příznivců, experti na zdraví našli některé efekty, které by mohly všechna úžasná pozitiva strčit do kapsy a shodit myšlenku carnivore ze stolu. Nejenže neexistuje téměř žádný vědecký podklad podporující masožravou dietu, ale tato strava je také neuvěřitelně omezující, obtížně se dodržuje a z dlouhodobého hlediska může vést k nedostatku živin.

Co je to ta strava pro masožravce?

Podle Merriam-Webster je oficiální definice masožravce: "Zvíře, které se převážně, nebo výhradně živí živočišnou stravou". Jak již její samotný název napovídá, carnivore diet je stravovací styl založený na konzumaci červeného masa, ryb či drůbeže. V některých případech se zařazují i vejce či mléčné produkty, ty však s výjimkou potravin bohatých na laktózu jako mléko, sýr či jogurt. Ze stolu jsou kompletně smeteny ovoce, zelenina či všechny druhy ořechů, semen a obilovin. Tento stravovací styl vychází ze stravy našich předků, kteří byli limitováni příjmem sacharidů a jejich jídelníček byl založen právě na příjmu velkého množství masa. Avšak oproti ostatním typům nízko sacharidové stravy, jako například paleo, carnivore diet vyřazuje potraviny obsahující sacharidy kompletně! 

Potraviny

V porovnání s ostatními stravovacími styly a módními výstřelky je složení carnivore stravy je výrazně ohraničené. Maso, ryby, drůbež, vejce a některé typy mléčných produktů, ostatní potraviny jsou většinou zakázány. Zde je výběr některých potravin, které si můžete při nákupu v supermarketu jako příznivec carnivore přihodit do košíku. 

  • Maso – hovězí, vepřové, jehněčí, telecí, bizon či droby.
  • Mořské plodylosos, tuňák, makrela, sardinky, treska. 
  • Drůbežkuře, krůta, husa, kachna.
  • Vejce a vaječné bílky. 
  • Mléčné výrobky – nízkolaktózové potraviny jako tvrdý sýr a máslo. 
  • Nápoje – voda, vývar. 

Zde jsou některé potraviny, kterým byste se v rámci carnivore stravy měli vyhnout:

  • Ovoce – jablka, banány, pomeranče, bobule, hrušky, broskve, švestky…
  • Zeleninabrokolice, květák, špenát, kapusta, cuketa, rajčata či papriky…
  • Luštěniny cizrna, fazole, černé fazole, čočka, pinto fazole a další.
  • Ořechymandle, vlašské ořechy, makadamové ořechy, pekanové ořechy, kešu a pistácie
  • Semínka – chia, slunečnicová, dýňová, konopná, lněná
  • Zrna, obiloviny – amarant, quinoa, pšenice, pohanka, rýže, ovesné vločky, ječmen, těstoviny…
  • Mléčné produkty – potraviny s vysokým obsahem laktózy jako mléko, jogurt a měkké sýry
  • Zpracované potraviny – chipsy, křupky, sušenky, sladkosti, předpřipravená jídla, jídla s fast-foodových řetězců. 
  • Nápoje – čaj, káva, sportovní nápoje, slazené nápoje, energy drinky. 
  • Cukry – stolní cukr, hnědý cukr, med, javorový sirup. 

Zajímá Vás, co takový příznivce carnivore diet snídá?

1. den

  • Snídaně: vejce natvrdo s hovězím steakem.
  • Oběd: kuře po cajunsku.
  • Večeře: pečené masové kuličky.

2. den

  • Snídaně: omeleta s krůtí slaninou.
  • Oběd: losos na másle.
  • Večeře: restované kuře na pánvi.

3. den

  • Snídaně: míchaná vejce s hovězím vývarem.
  • Oběd: kuřecí prso v gorgonzole.
  • Večeře: pečeně v pomalém hrnci.

Potencionální benefity carnivore diet

1.) Může pomoci hubnutí 

Jedním z největších benefitů carnivore diet je eliminace sacharidů a vysoce zpracovaných potravin, z nichž je valná většina bohatá na kalorie. Snížení množství těchto kaloricky nabitých jídel jako jsou chipsy, sladkosti a sušenky, můžeme zrychlit a zefektivnit úbytek hmotnosti. Ačkoliv studie provedené na příznivcích carnivore stravování prováděny nejsou, některé studie ukázaly, že nízkosacharidové diety můžou být pro hubnutí příznivé. Například studie z roku 2013 publikovaná v časopisu British Journal of Nutrition ukázala, že dodržování nízkosacharidové stravy zrychlilo dlouhodobý úbytek na váze v porovnání s jedinci na stravě s nízkým množstvím tuků. Carnivore diet tak může být dobrou strategii při boji s obezitou.

2.) Carnivore je chudá na přidaný cukr  

Mnoho jídel, které carnivore omezuje, často obsahuje velké množství přidaného cukru. Například slazené nápoje, sladké pečivo, sladkosti a dezerty. Přidaný cukr může mít škodlivý vliv na téměř všechny aspekty lidského zdraví. Některé výzkumy spojují konzumaci přidaného cukru s vysokým rizikem obezity, srdečních onemocnění a problémy s játry. Eliminace jídel s vysokým obsahem cukru může potenciálně snižovat riziko vzniku chronických onemocnění a může podpořit celkové zdraví.

3.) Strava bohatá na bílkoviny 

Maso, ryby a drůbež jsou hlavními zdroji potravy pro příznivce carnivore diet. Tyto potraviny mají jeden aspekt stejný, a to, že jsou všechny velice bohaté na bílkoviny. Bílkoviny hrají důležitou roli při opravě tkání, růstu svalů, vývoji těla a udržení správných imunitních funkcí. Nedostatek může mít seriózní následky a může vést k symptomům jako slabost, problémy s cévním systémem, může způsobit zakrnělý růst či anémii. Strava s velkým množstvím bílkovin také zlepšuje množství úbytku na váze, snižuje množství ghrelinu (hormonu stimulujícího pocity hladu) a tím pádem snižuje chutě a drží apetit na uzdě.

Rizika a vedlejší efekty 

Nebyla provedena žádná studie zkoumající dlouhodobé účinky carnivore diet na lidské tělo. Proto je složité zjistit jak moc velký dopad má na lidské tělo konzumace pouze živočišných produktů, a zda tento stravovací styl stojí za vyzkoušení. Carnivore diet eliminuje některé pro tělo důležité skupiny potravin, které dodávají tělu nezbytné mikronutrienty. Toto může zvýšit riziko nedostatečného množství těchto vitamínů a minerálů, což může vést k opravdu velký rizikům jako nízké množství energie, brain fog (neschopnost přemýšlet), nebo zhoršení imunitních funkcí. 

Carnivore strava je velice chudá na vlákninu, důležitou složku potravy zlepšující zdraví trávicího traktu a srdce a dalších orgánů. Na stranu druhou carnivore diet je velice bohatá na dietní cholesterol, nasycené tuky a sodík, které by ve velké míře ve zdravé stravě zastoupeny být neměly.

Z celkového pohledu je carnivore diet velice omezujícím stravovacím stylem, který neobsahuje některé velice důležité skupiny potravin ze stravy, jako ovoce a zeleninu. Z tohoto důvodu není ideální dlouhodobější setrvání na tomto stravovacím stylu, jelikož delší dodržování zvyšuje riziko nedostatku mikronutrientů. Z důvodu velké restrikce potravin není tato dieta udržitelná pro děti, či těhotné a kojící ženy. Styl carnivore není doporučován pro jedince s diabetes či problémovými ledvinami. Pokud trpíte na jakékoliv zdravotní komplikace každou změnu v jídelníčku konzultujte se svým lékařem. 

Z důvodu nedostatku vlákniny a přemíry tuku může způsobovat trávicí problémy podobné keto chřipce, která je velice častá u jedinců držící stravu bohatou na tuky, jako keto strava. Dalšími vedlejšími efekty může být řídká stolice či zvýšené množství tuku ve stolici, rozhodně není dobré dodržovat carnivore při průjmu. Naopak může carnivore z důvodu nedostatku vlákniny způsobovat zácpu. Ostatní potenciální vedlejší efekty zahrnují: 

  • Nízké množství energie 
  • Nadýmání 
  • Narušené soustředění 
  • Nevolnost 
  • Podrážděnost 
  • Bolesti hlavy

 

Carnivore diet vs keto strava 

Ketogenní strava je další populární stravovací styl, který zahrnuje snížené množství konzumace sacharidů a potravin s přidaným cukrem. Na rozdíl od carnivore diet keto strava povoluje i některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny a zároveň nízkým obsahem sacharidů jako je neškrobová zelenina a ovoce s nízkým obsahem cukru (pokud se do denního příjmu sacharidů vejdou). Složení carnivore se zakládá primárně na bílkovinách, ketogenní strava podporuje nižší obsah bílkovin na úkor zdravých tuků jako kokosový olej, avokádo či máslo. 

Při dodržování carnivore se tedy ne vždy musíte dostat do ketózy (ketóza je stav metabolismu, ve kterém tělo pro výrobu energie využívá tuky namísto sacharidů.) Na rozdíl od carnivore bylo ketogenní stravování zkoumáno studiemi, které ukázaly výhody při krátkých úsecích používání. Pokud o stylu masožravce uvažujete, zkuste nejprve ze svého jídelníčku odstranit nezdravé a zpracované potraviny, vysokou přemíru sacharidů a přidané cukry. Nejen, že to prospěje vašemu zdraví, ale tento způsob je méně invazivní, bude jednoduší ho dodržovat, nemusí vést k nedostatečnému příjmu některých nutrientů a dlouhodobě bude udržitelnější. 

Závěrem

  • Carnivore diet je stravovací plán založený na konzumaci masa, ryb a drůbeže. V jídelníčku příznivce tohoto stylu můžeme dále najít vejce a malé množství mléčných produktů. 
  • Ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy, obiloviny, a všechny přidané cukry jsou z jídelníčku vyškrtnuty. 
  • Ačkoli neexistují žádné studie ohledně užívání a bezpečnosti, carnivore může potenciálně zrychlit úbytek na váze a zlepšit zdraví eliminací cukrů a přidáním bílkovin do jídelníčku. 
  • Na stranu druhou, tento stravovací styl je velice omezující, což může vést k potenciálním nedostatkům mikronutrientů a zdravotním problémům. Dále obsahuje vysoké množství nasycených tuků, sodíku a cholesterolu, všichni tři jmenovaní by ve zdravém jídelníčku měli být konzumováni v umírněném množství. 
  • Užívání si zdravé stravy ve vyváženém jídelníčku bude lepší volbou pro příjem všech potřebných látek a zlepšení zdraví. 

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. BUENO, Nassib Bezerra, Ingrid Sofia Vieira DE MELO, Suzana Lima DE OLIVEIRA a Terezinha DA ROCHA ATAIDE. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition [online]. 2013.

2. RIPPE, James a Theodore ANGELOPOULOS. Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients [online]. 2016.

3. WU, Guoyao. Dietary protein intake and human health. Food & Function [online]. 2016.

4. LEIDY, Heather J, Peter M CLIFTON, Arne ASTRUP, Thomas P WYCHERLEY, Margriet S WESTERTERP-PLANTENGA, Natalie D LUSCOMBE-MARSH, Stephen C WOODS a Richard D MATTES. The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2015.

5. BLOM, Wendy AM, Anne LLUCH, Annette STAFLEU, Sophie VINOY, Jens J HOLST, Gertjan SCHAAFSMA a Henk FJ HENDRIKS. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2006.

6. ANDERSON, James W, Pat BAIRD, Richard H DAVIS JR, Stefanie FERRERI, Mary KNUDTSON, Ashraf KORAYM, Valerie WATERS a Christine L WILLIAMS. Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews [online]. 2009.

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: