Camu Camu (Myrciaria dubia) je divoká rostlina amazonského deštného pralesa v Peru, Brazílii, Kolumbii a Venezuele. Jedná se o nízký strom, který má bílé sladce vonící květy a lehce červené plody. Camu Camu je svou velikostí podobné citronu a uvnitř se pyšní nažloutlou dužinou. Chuťově jsou velmi kyselé a proto se běžně prášek z Camu Camu míchá s jinými potravinami.
Mezi nejvýraznější přednosti tohoto ovoce určitě patří vysoký obsah vitamínu C. Dokonce se řadí na první místo, co se týče obsahu vitamínu C všech potravin na Zemi. Díky tomu má silné antioxidační a protizánětIivé vlastnosti. Bylo zjištěno, že plody obsahují antokyany. Antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty, které mohou mít, v závislosti na pH, červenou až tmavě fialovou barvu a mají v rostlinách důležitou funkci. Brání rostliny před mnoha faktory vnějšího prostředí a pro člověka mají zásadní vliv, protože chrání před oxidačním stresem.
Výhody konzumace Camu Camu
- Zlepšuje zdraví jater
- Má antioxidační vlastnosti, které bojují proti oxidačnímu stresu
- Pomáhá udržet zdraví dutiny ústní, včetně zdravých dásní
- Podporuje kardiovaskulární zdraví
- Přispívá k tvorbě kolagenu
- Pomáhá chránit zdraví očí
- Reguluje hladinu cukru v krvi
- Pomáhá ke správné funkci nervového systému
- Zlepšuje náladu
- Má neuroprotektivní účinky - může pozitivně působit proti Parkinsonově chorobě
Jako silná směs antioxidantů a vitamínu C podporuje zdraví jater a to i u osob, u kterých byla prokázána cirzhóza jater. Camu Camu je zkrátka směs fytochemikálií, vitamínů (C, B2, B3) a minerálů (vápník, draslík, železo). Dále má vysoké množství karotenoidů jako je lutein a zeaxanthin, které výrazně podporují zdraví očí. Kromě toho se používá k boji proti virovým infekcím, oparu, nachlazení, používá se jako podpůrná léčba při ateroskleróze, onemocnění a zá**tu dásní i při syndromu chronické únavy. Antivirové a antibakteriáIní vlastnosti bobulí Camu Camu pomáhají budovat zdravý imunitní systém v našem těle a bojují proti infekcím a nemocem. Camu camu obsahuje malé množství pektinu a škrobu. Mezi hlavní cukry obsažené v tomto ovoci patří glukóza a fruktóza.
Vzhledem k tomu, vitamin C zvyšuje počet bílých krvinek v našem těle, má schopnost chránit naše tělo před infekcí. Proto je Camu Camu vhodné ovoce při nachlazení a chřipce.
Kromě antioxidantů, vitamínů a minerálů obsahuje Camu Camu esenciální aminokyseliny leucin a valin, které můžeme získat pouze stravou. Leucin je esenciální aminokyselina, která je nezbytná pro růst svalové a kostní tkáně a k regeneraci a produkci růstových hormonů. Valin je také aminokyselina a je důležitá, protože zabraňuje rozpadu svalů a je důležitý pro nervový systém a kognitivní funkce.
Camu Camu se nejčastěji vyskytuje ve formě prášku, protože je takto více koncentrované a má tak delší dobu trvanlivosti. Běžně lze Camu Camu použít jako přísadu do ranního smoothie, nebo jogurtu a müsli, ale také do pečení a zmrzliny.
Veronika Halusková